Γιάννης Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον βηματισμό του

Ομολογώ ότι σήμερα το πρωί που ήρθα στη Βουλή δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο. Δεν συμμετέχω καν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δεν έχω μελετήσει το περιεχόμενο των Συμβάσεων, γιατί θεωρούσα ότι ήταν κάτι πολύ απλό. Ήταν μια κύρωση Συμβάσεων που είχε φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει τις Συμβάσεις αυτές. Έλεγα σήμερα κατά τις δέκα το πρωί που ήρθα, λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση, ότι θα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Θα έρθουν εδώ, θα μιλήσουν οι εισηγητές, θα είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, θα ψηφίσουν όλοι υπέρ και θα φύγουμε.
Ξαφνικά διαπιστώνω ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι τώρα έφτιαξε τη Σύμβαση, δεν δέχεται να την ψηφίσει. Έπεσα από τα σύννεφα!

Αν ήταν η λογική του φίλου μου, του Νίκου Φίλη, τον οποίο καλωσορίζω και πάλι στη Βουλή, τον οποίο γνωρίζω και πάρα πολλά χρόνια -είναι ένας πολύ συνεπής άνθρωπος, ο οποίος έχει τις απόψεις του, σεβαστές, που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή- δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πω ναι, εδώ να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Μπορεί να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, μπορεί να έχουμε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.
Όμως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αυτό. Ο Νίκος Φίλης ουσιαστικά διαφώνησε με τη Σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν το έχετε καταλάβει. Διαφώνησε, γιατί υπεγράφη αυτή η Σύμβαση, όχι γιατί σήμερα θα κυρωθεί.
Άκουσα και την εισήγηση του καλού μου, επίσης, φίλου, τον οποίο όντως εκτιμώ ιδιαίτερα -το γνωρίζει και ο ίδιος- του Κώστα Ζαχαριάδη, οποίος προσπάθησε -λυπάμαι που θα το πω, Κώστα μου!- να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, γι' αυτό και του βγήκε -επικοινωνιακά το λέω αυτό- μια μικρή αμηχανία. Πώς να μη σου βγει μια μικρή αμηχανία; Ήρθες εδώ πέρα για να πεις «δεν θα ψηφίσω τη Σύμβαση που εμείς φτιάξαμε». Με ποιο επιχείρημα;
Ακούστε το επιχείρημα, ότι τα ΕΛΠΕ τα οποία δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο, το 35% έχει το Δημόσιο...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Το μάνατζμεντ έχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το μάνατζμεντ βγαίνει από τη Γενική Συνέλευση. Ποιος έχει την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Υπάρχει νόμος ο οποίος δίνει το μάνατζμεντ.
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Διαβάστε πρώτα τη σύμβαση παραχώρησης, κύριε Λοβέρδο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Έχει δίκιο, όμως...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν έχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλά, αυτό θα το ξαναδούμε.
Με την προοπτική ότι ενδεχομένως θα απωλέσει το ελληνικό Δημόσιο το management των ΕΛΠΕ, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική ότι θα γίνει αυτό, χωρίς να το ξέρουμε, προσωπικά δεν σας κρύβω ότι εγώ -επειδή είμαι φιλελεύθερος και πάντα ήμουν φιλελεύθερος- είμαι εναντίον του να ασκεί το Δημόσιο επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όμως αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Η Κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα πει ο Υπουργός ή αυτό που θα πει ο Πρωθυπουργός.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης...
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Χατζηδάκης είναι αρκετά ικανός, αγαπητέ κύριε Πολάκη, να υπερασπιστεί τον εαυτό του μόνος του και αρκετά έμπειρος και να πει τις απόψεις του ελεύθερα. Και θα τις πει, υποθέτω, ξανά στη συνέχεια.
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι -γιατί είναι το πολιτικό θέμα της όλης υπόθεσης, δεν έχει να κάνει ούτε με την κύρωση των σημερινών Συμβάσεων ούτε με τα ΕΛΠΕ ούτε με τίποτα άλλο- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Κατανοητό. Μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Κατανοητό είναι αυτό. Εγώ το καταλαβαίνω. Πάντα ένα κόμμα, το οποίο περνάει από την Κυβέρνηση στην Αντιπολίτευση, ψάχνει να βρει το χαρακτήρα που θα έχει μετά τις εκλογές.
Δεν θα μπω εγώ -δεν με αφορά- στη λογική που εκφράζεται για το κατά πόσο θα πασοκοποιηθεί, αν θα γίνει λιγότερο ή περισσότερο ΠΑΣΟΚ, λίγο Αριστερά ή λίγο ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν αφορούν εμένα, αφορούν εσάς και το εσωτερικό σας. Αυτό, όμως, που αφορά όλους τους Έλληνες είναι τι αντιπολίτευση θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, η χώρα -κακά τα ψέματα- συνεχίζει να διέρχεται πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Και πράγματι, το μεταναστευτικό είναι πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα. Και πράγματι, η οικονομία ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει. Και πράγματι, υπάρχουν τεράστια προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Και σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία θα έπρεπε και η Κυβέρνηση να είναι υπεύθυνη -και είναι- και η Αντιπολίτευση να είναι υπεύθυνη ασκώντας τον αντιπολιτευτικό της ρόλο.
Γιατί εδώ, όλοι μας, είτε είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, είτε είμαστε Νέα Δημοκρατία, είτε είμαστε Ελληνική Λύση, είτε ΜέΡΑ25, είτε ΚΚΕ, είτε οποιοδήποτε κόμμα, όλοι εδώ υπάρχουμε για να υπηρετούμε την πατρίδα, για να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο, για να υπηρετούμε τις επόμενες γενιές.
Και εάν η συζήτηση –επαναλαμβάνω- ήταν για την κλιματική αλλαγή, να την κάνουμε κάποια στιγμή αυτή τη συζήτηση, γιατί πρέπει να γίνει, αλλά χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ψευτοσυναισθηματισμούς. Πρέπει να γίνει, γιατί είναι όντως πολύ σοβαρό το ζήτημα, αλλά δεν αφορά το σημερινό θέμα.
Το σημερινό θέμα είναι η κύρωση Συμβάσεων εξορύξεως που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που κυρώνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για λόγους χρονικούς και μόνον. Καμία αλλαγή δεν επήλθε σε αυτές τις Συμβάσεις.
Από εκεί και πέρα όλο αυτό είναι ένα πρόσχημα, για να δώσετε μία απλή διαφοροποίηση, η οποία τελικά δεν αφορά και κανέναν έξω από αυτήν εδώ την Αίθουσα. Σας βεβαιώ ότι σήμερα κανένας δεν θα μάθει τι έγινε σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα, όπως και μεθαύριο το πρωί που θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία, που κατά τη γνώμη μου είναι άχρηστη.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, αυτό που σας θερμοπαρακαλώ -για να είναι καλές και συζητήσεις εδώ στη Βουλή- είναι να έχετε μία πιο υπεύθυνη στάση, όταν βρείτε το βηματισμό σας και όταν αποφασίσετε πόσο ΠΑΣΟΚ θα είστε από εδώ και πέρα.
Να είστε καλά. ( Ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα της Β΄. Αθηνών)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline