Αλέξης Παπαχελάς: Η Ελλάδα οφείλει να οχυρωθεί

Πριν από αρκετά χρόνια, είχα απευθύνει σε κάποιον στενό συνεργάτη του προέδρου Ομπάμα την κλασική ερώτηση «τι είναι αυτό που κρατάει ξύπνιο τον πρόεδρο τα βράδια;».

Μου είχε απαντήσει: «Η κλιματική αλλαγή και οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες που θα έχει». Ακούστηκε κάπως παράξενο ομολογώ, γιατί δεν είχε γίνει ακόμη τόσο «σέξι» θέμα. Ολα όμως δείχνουν ότι θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας. Για τη νέα γενιά, μάλιστα, έχει καταστεί το κορυφαίο θέμα που την αγγίζει και την κινητοποιεί. Η πολιτική ή οι διαδηλώσεις ήταν κάτι ξένο για τη μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα μπαίνει η πολιτική στη ζωή τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι το δικό τους μέλλον που θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσουν αυτοί που κυβερνούν τον πλανήτη, είτε είναι πολιτικοί είτε επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα επηρεασθεί πολλαπλώς από την κλιματική αλλαγή. Είναι πολλές οι μελέτες που αναλύουν με επιστημονικό τρόπο το κόστος. Θα χρειασθούν γενναίες αποφάσεις, μεγάλες επενδύσεις και συστηματική προετοιμασία για να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος, αλλά και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσα πιθανώς να έλθουν με τη μορφή των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ξαφνικές και βίαιες μπόρες, μαζί με τις πλημμύρες που ακολουθούν, απαιτούν μια σοβαρή τοπική αυτοδιοίκηση που θα φροντίζει να μην έχουμε μπαζωμένα ρέματα, κατασκευές που πέφτουν και σκοτώνουν ανθρώπους και έτοιμα αντιπλημμυρικά έργα. Η πολιτική προστασία αποτελεί πλέον για την Ευρώπη και τα ώριμα κράτη τομέα υψίστης σημασίας. Εκεί τοποθετούνται οι καλύτεροι, όχι κομματικά στελέχη ή συνταξιούχοι συνδικαλιστές σωμάτων ασφαλείας.

Ας το πάρουμε απόφαση. Τα ακραία φαινόμενα θα είναι μαζί μας από εδώ και πέρα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Γι' αυτό πρέπει να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας όχι μόνο να πάρουν στα σοβαρά το θέμα και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστραφεί η διαφαινόμενη καταστροφή, αλλά και να θωρακίσουν όσο γίνεται το ελληνικό κράτος με επαγγελματισμό και τεχνοκρατική μεθοδικότητα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ένα αδύναμο, ανοχύρωτο κράτος μπορεί εύκολα να καταρρεύσει με την πρώτη πλημμύρα ή ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Το είδαμε, άλλωστε, να συμβαίνει με τραγικά αποτελέσματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline