Γεώργιος Τσίπρας: Η αναπτυξιακή σας φιλοσοφία, τουρισμός και οικοδομή

«...... Τελικά, μετά τις δημόσιες αποκαλύψεις ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Διαματάρης παραιτήθηκε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όση μιντιακή υπεροπλία κι αν έχετε, δεν μπορείτε να κρύψετε ούτε τα περί αριστείας ούτε το πραγματικό σας ποιον. Όση μιντιακή υπεροπλία κι αν έχετε, είναι αναπόδραστο.

Η Κυβέρνηση της ελίτ, ενός ανεπάγγελτου στρατού αρίστων και ενός Πρωθυπουργού που αποδεικνύεται κάθε μέρα όλο και πιο λίγος για σοβαρά θέματα, αυτή η Κυβέρνηση θα εκτίθεται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος της ίδιας της ρηχότητάς της, καταρχήν.

Έρχομαι τώρα στα του νομοσχεδίου. Το πρώτο ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποια λογική πίσω από το φορολογικό νομοσχέδιο. Και δεν λέω ότι δεν υπάρχει καμία λογική, αλλά αναρωτιέμαι αν η λογική αυτή έχει έναν οποιονδήποτε αναπτυξιακό χαρακτήρα ή μία άλλη αναπτυξιακή λογική από τη δική μας.
Και με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και με το τωρινό, το δίπτυχο στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η αναπτυξιακή σας φιλοσοφία είναι τουρισμός και οικοδομή. Η Ελλάδα, συνεπώς, θα προχωρήσει στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης με τον τουρισμό και την οικοδομή.

Έχετε αφαιρέσει κάθε στοιχείο δικιάς μας αναπτυξιακής στρατηγικής, χωρίς να προσθέτετε κάτι άλλο, ένα οποιοδήποτε, ένα έστω, καινοτόμο στοιχείο μιας αναπτυξιακής προοπτικής και ξαναγυρνάτε την Ελλάδα πίσω σε παθογένειες και στρεβλώσεις ενός οικονομικού μοντέλου που μας οδήγησε στην πολύ βαθιά κρίση του 2008-2009.

Στο παρόν νομοσχέδιο κατεβάζετε τον φόρο μερισμάτων στο 5%. Είναι χρήματα για τα οποία δεν υπάρχει το ελάχιστο κίνητρο για επένδυση, είναι χρήματα τα οποία μπαίνουν στις τσέπες. Μόνο άλλες τέσσερις χώρες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν 5% φορολογία μερίσματος, η Ουγγαρία και οι τρεις Βαλτικές χώρες. Δεν είμαστε σαν και αυτούς σαν οικονομία και το ερώτημα είναι γιατί.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την Ιρλανδία, που ένα προηγούμενο διάστημα, πριν πέσει κι αυτή σε πολύ βαθιά κρίση και μπει σε πρόγραμμα, εφάρμοσε μία σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και πολύ χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων, για να προσελκύσει. Ποια ήταν η φορολογία μερίσματος στην Ιρλανδία; Ποια είναι σήμερα; Είναι 51%. Εσείς εφαρμόζετε και πολύ χαμηλή φορολογία μερισμάτων και πολύ χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων.
Συνολικά, τα περισσότερα μέτρα του νομοσχεδίου αφορούν τους πολύ πλούσιους, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες ιδιοκτησίες, και στο νομοσχέδιο και σε όσα μέτρα έχετε πάρει μέχρι τώρα, ενώ η Ελλάδα δεν είναι ούτε Κύπρος ούτε Λουξεμβούργο ούτε Λιχτενστάιν, κι αυτός είναι και ο λόγος που πολλά από αυτά τα μέτρα σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης -και δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν- δεν τα εφαρμόζουν.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα δε στερούνται οποιασδήποτε φορολογικής λογικής. Βάζετε 30% για ηλεκτρονικές συναλλαγές για τον απλό κόσμο και στους πολύ μεγάλους τους το κατεβάζετε χαμηλότερα από αυτό που ήταν. Ένας που έχει εισόδημα 300.000 ευρώ, με βάση το 10% που ίσχυε πριν, έπρεπε να παρουσιάσει 30.000 ευρώ ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ σήμερα είναι 20.000. Ποια είναι η λογική; Είναι ακατανόητο πλήρως, εκτός αν θέλουμε να ωφελήσουμε κάποιους φίλους ή κάποιους πολύ πλούσιους.

Περιορίζετε το δικαίωμα του δημοσίου να ελέγξει για φοροδιαφυγή, εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, στα δέκα έτη από τα είκοσι έτη που ήταν μέχρι τώρα. Αναφέρετε στην Αιτιολογική Έκθεση ότι είναι εναρμόνιση με την απόφαση του ΣτΕ. Μα, δεν λέει κάτι τέτοιο η απόφαση του ΣτΕ. Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, μπορούσε κανείς να ψάξει σε βάθος εικοσαετίας.
Φορτώνετε στον κόσμο 30% αναγκαστικά ηλεκτρονικές συναλλαγές, που είναι αναπόδραστο και μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταλήξει σε επιπλέον φορολόγηση για πολλούς από αυτούς, και για τη μεγάλη φοροδιαφυγή είναι μόνο απαλλαγές.

Φέτος, δήλωσε κάποια στιγμή σε κανάλι -πρόσφατα, πριν μερικούς μήνες- ο Γουόρεν Μπάφετ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ότι οι πλούσιοι σήμερα -και δεν είναι αναφερόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες- υποφορολογούνται σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Σε ένα άρθρο του, πρόσφατο κι αυτό, είχε πει ότι ο ίδιος φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από οποιονδήποτε άλλον στο γραφείο του. Δεν ξέρω τις πολιτικές του απόψεις, ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν είναι, αλλά υπάρχει το ζήτημα της προοδευτικής φορολογίας.

Το νομοσχέδιό σας κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από μία προοδευτική φορολογία. Και εδώ δεν είναι ότι έχουμε γενικά κάποιες φοροαπαλλαγές που θα προωθήσουν την ανάπτυξη ούτε φοροαπαλλαγές που αφορούν τους κάτω, έχουμε κυρίως φοροελαφρύνσεις για τους επάνω.
............Σε ό,τι αφορά τα νούμερα, τα οποία ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας -γιατί αναφέρθηκε στα νούμερα, τα οποία απεικονίζουν την μεσαία τάξη- με βάση τη μέθοδο του ΟΟΣΑ, το άνω όριο της μεσαίας τάξης, όπως ορίζεται από τη μέθοδο με το διάμεσο του ΟΟΣΑ, από το 2009 στο 2014 έπεσε από τα 23.000 ευρώ στα 15.360 ευρώ. Δεν σας διαβάζω, γιατί δεν έχω χρόνο, την καταστροφή που φαίνεται με νούμερα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα χρόνια εκείνα.

: Από το 2015 και μετά τα ίδια τα στοιχεία λένε ότι πρώτον, ανακόπηκε η καταστροφή αυτή. Υπάρχει, έστω και μικρή, μεγέθυνση του εισοδήματος αυτών των αυτοαπασχολούμενων και άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες κλείνουν. (Ο μηχανικός Γιώργος Τσίπρας είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline