Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζωή Ράπτη: Από τους διαρκείς φόρους στην αναδιανομή του πλούτου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο η Κυβέρνησή μας κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσα είχε εξαγγείλει για άμεση και ουσιαστική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης.

Η Κυβέρνησή μας στις 9 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε κάποιο δημοσιονομικό χώρο, αλλά βρήκε και δημοσιονομικό κενό 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019. Αυτό, όχι μόνο το κάλυψε, αλλά δημιούργησε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θυμόμαστε, είχε σπεύσει να μοιράσει το υπερπλεόνασμα προκαταβολικά λίγες μέρες πριν τις εκλογές προς άγραν ψήφων.

Όλοι, όμως, θυμόμαστε πολύ καλά τους είκοσι εννέα νέους φόρους που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια 2015-2019 και οι οποίοι «γονάτισαν» κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη. Αυξήσεις παντού: από τον ΦΠΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, τους φορολογικούς συντελεστές, το Internet, τη σταθερή τηλεφωνία, την αμόλυβδη, το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αντίθετα, με το νομοσχέδιο αυτό εμείς κάνουμε πράξη μια μεγάλη καθοριστική αλλαγή στη φορολογική μας πολιτική. Εφαρμόζουμε μία προοδευτική πολιτική που φέρνει ανάπτυξη για όλους και δίνει ένα κοινωνικό πρόσημο στην αναδιανομή του πλούτου.
Έτσι, καταρχάς, μειώνουμε σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Καθιερώνουμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 9% αντί για το 22% που εφάρμοζε όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του αριθμού τους και απαλλάσσουμε από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, αποδεικνύοντας στην πράξη την κοινωνική μας ευαισθησία. Τέλος, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα από το 24%, που είναι σήμερα για τις οικογένειες, στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο αυτό παρέχουμε σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα προς όφελος όλων των εργαζομένων.
Έτσι, μειώνουμε τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28%, που είναι σήμερα, στο 24% και, μάλιστα, για το τρέχον έτος 2019.
Επίσης, μειώνουμε τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και χορηγούμε συγκεκριμένα κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους, όπως είναι η έκπτωση της δαπάνης για κάρτες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Περαιτέρω, νομοθετούμε με στόχο να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, που ήδη εφαρμόστηκε, και μετά από αυτήν, προχωρούμε σε τρία ακόμα θετικά μέτρα:
Αναστέλλουμε τον ΦΠΑ για όλες τις οικοδομές με άδεια από 1/1/ 2006 και εφεξής και η αναστολή αυτή, μάλιστα, θα καταλαμβάνει και την αντιπαροχή.
Αναστέλλουμε, επίσης, την επιβολή φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια. Χορηγούμε έκπτωση 40% για δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και περαιτέρω, κάνουμε πράξη και άλλες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος των φορολογουμένων.

Έτσι, ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και οικολογικών αυτοκινήτων. Ενθαρρύνουμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη, νομοθετώντας έκπτωση στα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες που έκαναν και αφορούν σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Και, παράλληλα, χορηγούμε και έκπτωση των δωρεών που κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ, μία ρύθμιση πάρα πολύ χρήσιμη, η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Τέλος, μειώνουμε τον γραφειοκρατικό φόρτο και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι 10 ευρώ, ούτως ώστε να μπορούν πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι να πάρουν επιτέλους φορολογική ενημερότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται έμπρακτα τους κοινωνικούς εταίρους και την ελληνική κοινωνία και αξίζουν, λοιπόν, ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Υπουργό των Οικονομικών για αυτό.

Είναι προφανές ότι η φιλοσοφία της Κυβέρνησής μας στο ζήτημα της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, όπως έχει ακουστεί πάρα πολύ, αλλά πράγματι ίσχυε, την αφαίμαξη των έντιμων φορολογούμενων, με όλα τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, περνάμε πλέον σε μία νέα εποχή με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους τους πολίτες, ειδικά, όμως, για τους πιο ευάλωτους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.
Προχωράμε, λοιπόν, δυναμικά για μια νέα Ελλάδα με λιγότερος φόρους, ισχυρότερη ανάπτυξη και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό θα κάνουμε πράξη και με το παρόν νομοσχέδιο. Γι' αυτό και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις δυναμικά.

Πολυμέσα