Γιώργος Βαρεμένος: H αλήθεια για τους φόρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Κύριοι Βουλευτές, ένα από τα προεκλογικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας -«γλυκά», το λέω γιατί καμιά φορά το αφήγημα παίρνει και την έννοια του παραμυθιού- ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έρθει και θα σώσει τη μεσαία τάξη.

Παίζοντας με τον ψυχισμό μιας ταλαιπωρημένης από την κρίση κοινωνίας η Νέα Δημοκρατία, μέσα από μία προπαγάνδα που θα την έλεγα μαύρη, τοξική, προεκλογική, επιχείρησε να περάσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός δράκου από τα δόντια του οποίου δεν κυλάει αίμα, αλλά φόροι, θέλοντας να αποκρύψουν ότι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης δεν είναι μία ευρωπαϊκή τάση, δεν είναι μία παγκόσμια τάση, δεν είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης, της εκτόξευσης των ανισοτήτων, δεν είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας, ότι τα μαγαζιά δεν έπαψαν να κλείνουν μαζικά ήδη από το 2010, αλλά ότι για όλα έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελαν, δηλαδή, να περάσουν στον ψυχισμό του κόσμου ότι από τα μπατζάκια και τις τσέπες του ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν φόροι.

Τα είπε ο εισηγητής μας. Ερχόταν ένα νέο προϊόν στην αγορά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Βάζει φόρο ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο! Τώρα και να αυξήσει τον φόρο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ο Μητσοτάκης, θα κάνει καλό γιατί θέλει να κόψει το κάπνισμα ο κόσμος! Για τέτοιου είδους προπαγάνδα μιλάμε και εγώ θεωρώ ότι αυτό ήταν μία συνειδητή πράξη.

Η Νέα Δημοκρατία γνώριζε τι συνέβη με τη μεσαία τάξη. Το γνώριζε πολύ καλά και ξέρει ότι τώρα που ήρθε στην εξουσία δεν μπορεί να τη σώσει τη μεσαία τάξη και πάει να παίξει πάλι με τον υπαρξιακό φόβο της μεσαίας τάξης. Αυτό πάει να το αναπληρώσει -και μην σας φαίνεται άσχετο, μέρες που είναι κιόλας- με την καλλιέργεια του δόγματος «νόμος και τάξη». Εντάξει, λεφτά δεν θα σας δώσω –γιατί τελικά δεν θα δώσει- αλλά θα σε σώσω. Καλλιέργεια ενός φόβου που έρχεται δίπλα στον υπαρξιακό φόβο της μεσαίας τάξης.

Και ξέρετε κάτι; Αυτό το τέρας του φόβου, το οποίο τροφοδοτείτε τώρα, κάποια στιγμή θα οδηγηθεί σε ανεξαρτητοποίηση. Εσείς βλέπετε μία μετατόπιση μέσα από τον φόβο της κοινωνίας ή ορισμένων τμημάτων της κοινωνίας προς συντηρητικές κατευθύνσεις και τρίβετε τα χέρια σας. Δεν είναι έτσι. Θα το βρείτε μπροστά σας. Και δεν μιλάω για πολιτικούς όπως ο κ. Σαμαράς που έχει αποδείξει ότι δεν ορρωδεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες για τριάντα χρόνια για κάποιο θέμα εξωτερικής πολιτικής -ξέρετε ποιο- ο οποίος και τώρα μπορεί να παίξει πάνω σε αυτό. Δεν μιλάω γι' αυτό. Πάει πέρα από αυτό. Όμως «anyway» που θα έλεγαν και στη Βουλή των Λόρδων!

Το θέμα είναι τώρα το εξής: Ας έρθουμε στο συγκεκριμένο. Εσείς πίνατε ποτήρι χθες, κύριε Αμυρά! Λέγατε ότι είναι να «το πιεις στο ποτήρι» το νομοσχέδιο! Προσέξτε μην πίνετε ανεξέλεγκτα γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Βεβαίως! Στην υγειά σας!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θα σας πω το εξής. Πάρτε την «Καθημερινή». Δεν θα τα βάλουμε και με το «Ευαγγέλιο» τώρα έτσι; Είστε θεοσεβείς άνθρωποι. Τι λέει η «Καθημερινή»; Καμιά ελάφρυνση στη μεσαία τάξη. Το λέει η «Καθημερινή». Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο. Μέχρι 8.000 -λέει- δεν πληρώνουν έτσι και αλλιώς, είναι η μεγάλη μάζα. Είναι στα ίδια. Για εισοδήματα –λέει- από 10.000 έως 15.000 βγάζει περίπου 110 ευρώ διαφορά.

Εάν η μεσαία τάξη είναι μέχρι 8.000 –όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας- κάντε το λιανά να το καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό εννοούσατε πως ήταν η μεσαία τάξη. Κάντε το λιανά να το καταλάβει ο κόσμος! Από 17.000 εισόδημα μέχρι 50.000 -που η «Καθημερινή» υπολογίζει ότι κυμαίνεται η μεσαία τάξη- 17 ευρώ λέει ότι είναι η διαφορά. Όχι και τέτοια σπατάλη, κύριε Σταϊκούρα! Είπαμε να το ρίξουμε έξω, αλλά όχι και 17 ευρώ. Χρειάζεται και ένα μέτρο στην σπατάλη!

Θα σας πω κάτι άλλο. Διαβάσατε την ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων; Λέει ότι από καλά λόγια χόρτασαν, γιατί βάζει κάτω τους φόρους. Και εγώ δεν λέω ότι τους φέρατε εσείς. Δεν λέω αυτό το πράγμα. Δεν σας μιμούμαι, γιατί είστε αμίμητοι. Λέω, όμως, το εξής: Λέει η Ένωση Ιδιοκτητών ότι βάζουμε κάτω τους φόρους και τελικά δεν μας μένει το 30% που κατ' ελάχιστον ζητάτε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό λέει η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Και επαναλαμβάνω. Εγώ είπα προηγουμένως ότι πρόκειται για μία διαδικασία που τραβάει σε χρόνο τώρα. Και να σας πω κάτι, κύριε Σταϊκούρα; Η μεσαία τάξη ή τμήματά της πριν την χρεοκοπία, φοροδιέφευγε. Και το οξύμωρο ποιο είναι; Όταν είχε «λίπος», δεν πλήρωνε φόρους. Τώρα που έχει λιγότερο «λίπος», οι φόροι αυξάνονται. Ναι, είναι μία πραγματικότητα. Είναι οξύμωρο της ιστορίας; Είναι, όμως, μία πραγματικότητα. Γιατί, λοιπόν, διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα;
Και να σας πω και κάτι άλλο. Και αυτό το λέει και η «Καθημερινή». Τα 600 εκατομμύρια από τις ελαφρύνσεις πάνε στις επιχειρήσεις, το ποσοστό των οποίων αντιπροσωπεύει το 2,5% στο σύνολο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δεν μπορεί να αναποδογυριστεί.

Και να πω κάτι; Επειδή τοξικά, προεκλογικά χρησιμοποιήσατε τη φιλολογία περί ψεύδους, η φιλολογία αυτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ψέματα. Γιατί τελικά καταλήγει κάποιος μέσω των επικοινωνιακών κατασκευών να μην λέει ψέματα απλώς, αλλά να είναι ένα ψέμα, μια εικονική πραγματικότητα. Εκεί καταλήγει.

Και θέλω να τελειώσω με το εξής. Είπα στην αρχή για την καλλιέργεια του φόβου. Και επειδή οι μέρες είναι αυτές που είναι, νομίζω πως δεν μπορεί να στοχοποιείς μία γενιά. Δεν ξέρω αν διαβάσατε, τι έγινε σήμερα στο Μενίδι. Με τα καλάζνικοφ μπήκαν μέσα. Ο Ιαβέρης, κ. Χρυσοχοίδης δεν ήταν εκεί, ήταν αλλού, εκεί που εξελίσσεται το horror show. Και δανείζομαι μια έκφραση από την ταινία «Ο Ιρλανδός», που είναι τελευταία. Λέει κάπου: «Γιατί ο ουρανός είναι απέραντος; Για να μην κουτουλάνε τα πουλιά». Κοιτάξτε να δείτε, καμιά φορά αυτούς που πετάνε ψηλά τους λένε και αιθεροβάμονες. Μπορεί να πετάνε και με λάθος δρομολόγιο, αλλά τους προτιμάει κανείς απ' αυτούς που σέρνονται διαρκώς.

(Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline