Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Αμυράς: Συγκρίσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας

Φτάνουμε στο τέλος μιας εξαντλητικής διήμερης συζήτησης. Εκατό Βουλευτές πήραν τον λόγο. Θα σας έλεγα ότι το ρεζουμέ είναι διπλό και θετικό. Έχουμε δύο θετικές διαπιστώσεις.


Η πρώτη είναι ότι όποιος φορολογείται στην Ελλάδα, χάρη σ' αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, θα πληρώσει λιγότερο φόρο, είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι συνταξιούχος, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι αγρότης, είτε είναι μισθωτός. Λιγότερο φόρο για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια! Αυτή είναι η μία καλή είδηση.

Η δεύτερη καλή είδηση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τη μεσαία τάξη. Αφήνω στην άκρη, βέβαια, τη γύμνια των επιχειρημάτων τους: «Μειώστε την προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων στο 50%», μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από λίγο, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την προκαταβολή του φόρου από το 50% και την πήγε στο 100%. Τώρα που εμείς τη μειώνουμε και την αποκλιμακώνουμε, έστω και κατά 5%, λέει: «Όχι, εγώ θέλω να αφήσεις την προκαταβολή φόρου εκεί που τη βρήκαμε εμείς -δηλαδή οι συριζαίοι- και μετά την εκτοξεύσαμε στη στρατόσφαιρα».

Να πω για το κρασί; Πραγματικά γελάω για το κρασί. Λένε ότι μείωσαν -οι συριζαίοι- φόρους και ότι έβγαλαν τον φόρο από το κρασί. Ε, αυτό είναι λαϊκισμός.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτό που έβγαλε το χαράτσι που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε στο κρασί με την Απόφαση 1734/2018. Μα, ούτε αυτό δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ως αλήθεια;

Όμως, είναι επίσης καλό και σημαντικό ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαβάζουν «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Μεγάλο άλμα, και πνευματικό και ψυχολογικό. Έφυγαν από την «ΑΥΓΗ» και πήγαν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για να μας κάνουν κριτική για τη μεσαία τάξη. Λοιπόν, θα σας πω εγώ ποια είναι η μεσαία τάξη. Ή μάλλον θα σας το πει ο κ. Τσακαλώτος, διότι έβγαλε στοιχεία ο κ. Τσακαλώτος τον Ιούνιο που μας πέρασε, επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, για την επιβάρυνση των εισοδημάτων για την τετραετία 2015, 2016, 2017, 2018.

Τι μας είπε, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών επί κ. Τσακαλώτου; Ότι όσοι δήλωναν εισόδημα από 10.000 ως 20.000 ευρώ λιγόστεψαν κατά εκατό χιλιάδες άτομα. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι λιγότεροι που μπορούσαν να έχουν αυτό το εισόδημα. Μας έδωσε, επίσης, και ένα ακόμα στοιχείο. Όσοι δήλωναν από 1 ευρώ ως 10.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά διακόσιες πενήντα χιλιάδες. Να το πω απλά; Οι φτωχοί έγιναν και περισσότεροι και φτωχότεροι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα είναι αλλού. Το ζήτημα είναι το κοινωνικό μέρισμα που δίνει η Κυβέρνησή μας για να ανακουφίσει πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με παιδιά με αναπηρία...
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μέχρι μια ηλικία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα τη δούμε την ηλικία. Ξέρει το Υπουργείο.
Επίσης, το μέρισμα που δίνει η Κυβέρνησή μας για να ανακουφίσει τους μακροχρόνια ανέργους.
Θα την ψηφίσετε αυτή την διάταξη;
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν θα κάνουμε ό,τι κάνατε εσείς το 2016. Βεβαίως και θα την ψηφίσουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Πάμε παρακάτω.
Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την Ελληνική Λύση. Όμως, κύριε συνάδελφε, είπατε «Μου είπε ο ένας...», «άκουσα τον άλλον που λέει για τη Γερμανία, για την Κεντρική Τράπεζα...». Μα, έτσι κάνετε πολιτική εσείς; Ξέρετε τη Διεθνή Διαφάνεια ή δεν την ξέρετε; Σας προκαλώ να μπείτε τώρα στο site της Διεθνούς Διαφάνειας transparency.org και να δείτε τα στοιχεία.

Κύριε συνάδελφε, για εσάς που θέλετε να χαϊδεύετε τα αυτιά ενός εθνικιστικού ακροατηρίου με φράσεις, όπως «η καημένη η Ελλάδα είναι η καλύτερη, είναι η αθώα και κάποιοι κακοί Γερμανοί διαρκώς τη χτυπάνε και τη βάζουν στο πάτωμα», σύμφωνα με τους δείκτες της διαφθοράς παγκοσμίως, δυστυχώς η Ελλάδα -με στοιχεία για το 2018- είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Πρώτη είναι η Βουλγαρία, δεύτερη η Ελλάδα. Η Γερμανία είναι μέσα στην ενδεκάδα των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών ανάμεσα σε εκατόν ογδόντα χώρες.

Γιατί τα λέω αυτά; Για να υπερασπιστώ εγώ τη Γερμανία; Όχι βέβαια. Αλλά για να πω ότι αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας, αν θέλουμε να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά, πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε συνωμοσιολογίες και να λέμε τα UFO φταίνε, τα elf φταίνε και εμείς είμαστε οι αθώοι του αίματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι πραγματική μεταρρύθμιση. Ανοίγει τον δρόμο για την πάταξη της φοροδιαφυγής με τη διάχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού. Όπως σας είπα ξανά, είναι το πρώτο νομοσχέδιο, η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, που ελαφραίνει φορολογικά βάρη από την πλάτη των πολιτών όποιου ενεργεί, όποιου επιχειρεί, όποιου παράγει, όποιου εξάγει, όποιου δημιουργεί σ' αυτή τη χώρα.

Γι' αυτό, λοιπόν, καλώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μην κρύβονται πίσω από ένα φύλλο συκής που δεν τους χωράει και να υπερψηφίσουν αυτό το σχέδιο νόμου, έτσι ώστε ο φορολογικός νόμος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο να έχει την σφραγίδα όλων των Ελλήνων.

Όμως, όπως είχα πει και στην αρχή της ομιλίας μου, στην πρώτη επιτροπή «εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα». Δυστυχώς, δεν έχω καμμία ελπίδα ότι ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναμετρηθεί με τις ευθύνες του και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το κάνει. ( Ο ακτιβιστής Γιώργος Αμυράς είναι βουλευτής Ιωαννίνων τη ΝΔ)

Πολυμέσα