Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η αξιοπιστία δύσκολα χτίζεται, εύκολα χάνεται

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περί αξιοπιστίας ο λόγος. Αξιόπιστος ο προϋπολογισμός για τους αριθμούς, αξιόπιστος ο προϋπολογισμός γιατί τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ας το εξετάσουμε. Είναι αξιόπιστος ο προϋπολογισμός σε σχέση με τα νούμερα;

Αν δεν κάνω λάθος, τη Δευτέρα το απόγευμα, το βραδάκι, είχα μια γόνιμη αντιπαράθεση με τον κ. Γεραπετρίτη ακριβώς γι' αυτό το θέμα. Ξέρουμε όλοι ποιες δυνάμεις μάς έφεραν στη χρεοκοπία το 2009. Ξέρουμε κιόλας ποιες δυνάμεις δημιούργησαν τα «Greek Statistics» και πόσο δύσκολο ήταν για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις να πείσουμε για το αντίθετο.

Προειδοποίησα τον κ. Γεραπετρίτη ότι η αξιοπιστία πολύ δύσκολα κτίζεται, αλλά πολύ εύκολα χάνεται. Βλέπω μια τάση και σ' αυτόν τον προϋπολογισμό να βάζουμε θέματα που δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε καλά, για παράδειγμα για τη φοροδιαφυγή ή για την εξοικονόμηση πόρων. Βλέπω να γίνονται διάφορα πράγματα που δίνουν πιο ευνοϊκή εικόνα και βλέπω και μια έλλειψη συμφωνίας στο να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα στοιχεία.

Όπως η δική μας παράταξη αμφισβητεί το δημοσιονομικό κενό που υποτίθεται ότι βρήκατε, χθες ο κ. Χουλιαράκης αμφισβήτησε το αν μπορείς να κάνεις εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό πάνω σε μια παρατήρηση. Συγγνώμη για όσους είστε δικηγόροι εδώ και όχι οικονομολόγοι, αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις τάση με μία παρατήρηση. Σας συστήσαμε και μια μεθοδολογία για το πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε για τους αριθμούς, πώς μπορεί να κάνετε μια πρόβλεψη με μια μεθοδολογία που θα μας αφήσει να καταλάβουμε τι θα ήταν το δημόσιο κενό όχι σε μια στιγμή, αλλά σε βάθος χρόνου και αρνηθήκατε να μπείτε σ' αυτήν τη συζήτηση.

Δεν είναι καλό για την αξιοπιστία σας το ότι δεν θέλατε να εμπλακείτε σε συζήτηση, όμως δεν είναι καλό και για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών. Άλλο περίμενα από μια Κυβέρνηση που λέει ότι θέλει να είναι συναινετική και να τα βρει. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε στα νούμερα, έχουμε τεράστιο πρόβλημα να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο.

Αξιόπιστος υποτίθεται ότι είναι ο προϋπολογισμός για την υπόσχεση για τα μεσαία στρώματα. Έχουμε κάνει διάφορες ερωτήσεις. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και δεν εμπλέκεστε καν σ' αυτήν τη συζήτηση. Σας έχουμε πει και από την περίοδο του φορολογικού νομοσχεδίου ότι ο ίδιος ο δικός σας προϋπολογισμός που καταθέσατε στην Κομισιόν λέει ότι οι πιο φτωχοί 10% παίρνουν κάτω από εκατό ευρώ, δηλαδή εξήντα ευρώ και οι πάνω 10% παίρνουν σχεδόν πεντακόσια ευρώ.

Αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει την ανισότητα; Είναι κάτι που θα μειώσει την ανισότητα; Εγώ δεν έχω καταλάβει. Δεν άκουσα έναν πύρινο λόγο, ούτε έναν συνετό λόγο, εδώ που τα λέμε, από τη μεριά σας που να λέτε ότι ανησυχείτε για την ανισότητα, ότι συμμερίζεστε την παγκόσμια ανησυχία που είναι παντού, στους επιστήμονες, στους πολιτικούς, στους ερευνητές, στα κινήματα, ότι η ανισότητα είναι το θέμα της εποχής μας.

Σας ρωτήσαμε αν είναι ρεαλιστικός και θεμιτός ο στόχος για τις δαπάνες για την υγεία να φτάσουν στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πήραμε απάντηση γι' αυτό το 7%. Είναι θεμιτός; Δεν είναι θεμιτός; Δεν σας λέμε να γίνουμε σαν τη Σουηδία ή τη Γερμανία, αλλά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να φτάσουμε; Είναι θεμιτό αυτό; Δίνετε 10% από το δημοσιονομικό κενό φέτος για τις δαπάνες και 90% στις φοροελαφρύνσεις και του χρόνου υποσχεθήκατε -ή μάλλον ανακοινώσατε, κύριε Σταϊκούρα- ότι θα είναι 20-80, αν δεν κάνω λάθος. Είναι δυνατό να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και στις δαπάνες για την παιδεία και στην υγεία;
Δεν μας είπατε τίποτα για το αν ανησυχείτε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο κ. Λιβανός λίγο-πολύ μας είπε ότι «δεν μας απασχολεί τι γίνεται παγκοσμίως».

ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΣΠΗΛΙΟΣ): Δεν είπα αυτό.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τότε σας αδικώ και το παίρνω πίσω, αν δεν το είπατε. Δεν κατάλαβα εγώ καλά.
Δεν κατάλαβα αν ανησυχείτε για το παγκόσμιο φαινόμενο για το οποίο πάλι όλοι συζητούν, για τη στασιμότητα των μισθών. Γιατί, δηλαδή, κάνατε πέντε-έξι από τις πρώτες σας πράξεις για να δημιουργήσετε προβλήματα στη δύναμη των εργαζομένων για τη διαιτησία ή για τις συλλογικές συμβάσεις; Τώρα ακούμε ότι θα υπάρχει και άλλο για τις διαδηλώσεις. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό; Το κάνετε για να μη συρρικνωθούν οι μισθοί; Δεν έχω καταλάβει αν δεν θεωρείτε ότι είναι πρόβλημα οι χαμηλοί μισθοί και δεν έχω καταλάβει αν θεωρείτε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο και στην Ελλάδα. Έχει και αναπτυξιακή πτυχή αυτό.

Η δική μας ανάλυση είναι ότι οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν κίνητρα για επενδύσεις μη καινοτόμες, γιατί προτιμούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν και να απασχολούν κακά πληρωμένους εργαζόμενους. Άρα, ποιο κομμάτι της ανάλυσής σας θα βοηθήσει να δούμε μια ανοδική πορεία των μισθών;

Δεν είστε αξιόπιστοι στην ασφάλεια. Άκουσα τις ομιλίες και του κ. Βορίδη και του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Λιβανού. Μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι ο μόνος που ανησυχεί γι' αυτά τα φαινόμενα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε διαβάσει την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τι λέει και τη μεγάλη ανησυχία; Μόνο εμείς έχουμε ανησυχία; Τον κ. Αλιβιζάτο τον διαβάσατε σήμερα για να δείτε τι λέει; Δεν βγήκε από το στόμα σας μια αίσθηση ότι ανησυχείτε πραγματικά γι' αυτά τα φαινόμενα, ότι για εσάς τα δικαιώματα είναι σημαντικά.

Ακούσαμε τον κ. Βορίδη να λέει ότι σας ψήφισε ο κόσμος γι' αυτήν την ατζέντα του ασύλου. Δεν μιλάω τώρα για τον κ. Βορίδη. Μιλάω για τους υπόλοιπους από εσάς που θεωρείτε ότι είστε ακόμα φιλελεύθεροι, γιατί ούτε η μαμά του κ. Βορίδη δεν θα τον έλεγε φιλελεύθερο στα πολιτικά. Πραγματικά τα δικαιώματα είναι θέμα ψηφοφορίας, πλειοψηφίας και μειοψηφίας; Αυτό μας λέτε, ότι δηλαδή επειδή κερδίσατε τις εκλογές, έχετε δικαίωμα να δίνετε λευκή επιταγή σε ανθρώπους να ξεβρακώνουν νέες κοπέλες ή να πηγαίνουν μέσα στα σπίτια χωρίς άδεια από την Αστυνομία, από τον εισαγγελέα; Τι εννοούσε ο Αντιπρόεδρος των αστυνομικών της δυτικής Αττικής όταν έλεγε ότι «επιτέλους μάς ελευθέρωσαν τα χέρια»; Ποιους εννοούσε ακριβώς; Αυτό που κάνετε είναι ότι σηματοδοτείτε ότι δεν σας ανησυχεί αυτό. Δίνετε ένα σημείο που οι αστυνομικοί θα το πάρουν και γι' αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Δεν νομίζω ότι εννοούσατε αυτό.

Δεν θα μιλήσω για άλλες αξιοπιστίες για την αριστεία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω αυτό το θέμα. Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά. Θα ήθελα άλλα εννιά λεπτά για να το σχολιάσω.
Να σας πω την προσωπική μου άποψη; Τέτοια αξιοπιστία έχουμε να δούμε από τον Σεπτέμβρη του '38 που o Νeville Chamberlain, o Πρωθυπουργός της Αγγλίας, σήκωνε το χαρτί της συμφωνίας του Μονάχου που πούλησε τη μισή Τσεχοσλοβακία στους Γερμανούς και έλεγε ότι ποτέ ξανά δεν θα έχουμε πόλεμο. Τέτοια αξιοπιστία έχετε.

Έχετε, όμως, αξιοπιστία για τις μεγάλες επιχειρήσεις που παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τις φοροελαφρύνσεις, έχετε αξιοπιστία για τους μεγάλους εργοδότες με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έχετε αξιοπιστία για τους ανθρώπους με μεγάλη περιουσία ή μεγάλο εισόδημα. Δεν άκουσα κάποια απάντηση για το γιατί είναι σημαντικό από τα εκατό, από τα διακόσια που υποτίθεται ότι εσείς –νομίζω ότι έπεισα το οικονομικό επιτελείο ότι εσείς δίνετε μόνο εξήντα εκατομμύρια, νομίζω ότι αυτό πέρασε στον κόσμο- αλλά από τα διακόσια εκατομμύρια, τα εκατό εκατομμύρια έπρεπε να πάνε σε ανθρώπους με πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες περιουσία. Ποιο επιχείρημα είναι αυτό; Ότι αυτή είναι η προτεραιότητα σ' αυτήν την Ελλάδα; Έχετε αξιοπιστία στις ΠΑΕ για να κάνουν περισσότερες μεταγραφές. Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες θα σας θεωρούν κάτι παραπάνω από αξιόπιστους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την αναξιοπιστία σας και την ταξική σας μεροληψία και θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι. Θα είμαστε αξιόπιστοι στον κόσμο της εργασίας που θέλει καλύτερους μισθούς, στους ανθρώπους που θέλουν μείωση των ανισοτήτων, στους ανθρώπους που θέλουν καλύτερη υγεία, στους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, στους ανθρώπους που θέλουν περισσότερα δικαιώματα, στους ανθρώπους που θέλουν περισσότερη δημοκρατία.
Από τον κ. Λιβανό ακούσαμε ξανά μετά από τόσα χρόνια τη «χρυσή» εποχή του Blair και των συντηρητικών πολιτικών και ακούσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική αλλαγή.

Η βασική του επιχειρηματολογία είναι πού έχουν πετύχει διαφορετικά πράγματα και γι' αυτό έκανα και την έκκληση και την ξανακάνω, ότι για να υπάρχει αξιοπιστία για όλα αυτά που είπα, για τους μισθούς, για το κοινωνικό κράτος, για την παιδεία, για να υπάρχουν προϋπολογισμοί που έχουν και αναπτυξιακό και κοινωνική χροιά, δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόνος του. Δεν μπορεί να μην κάνουμε αυτό που μας κάλεσε ο κ. Ξανθός χθες, να υπάρχει μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης στην υγεία. Δεν μπορεί να μην υπάρχει κοινωνικό μέτωπο κατά του σχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Σας είπα και σας το λέω ξανά: Δεν έχει μεγάλη σημασία, αν δεν πετύχουμε και δεν αποδείξουμε ότι κάνει λάθος ο κ. Λιβανός στο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Λίγη σημασία έχει στην ιστορία, εάν αποτύχουμε εμείς. Έχει, όμως, τεράστια σημασία για την κοινωνία που ξέρουμε ότι αν όντως δεν υπάρχει λύση, ακριβώς γι' αυτά τα προβλήματα που θέλει να αγνοήσουν το οικονομικό επιτελείο και ο κ. Λιβανός για τις ανισότητες, για την ανάπτυξη, για τις στάσεις στους μισθούς, θα πάει όλο και δεξιότερα το πολιτικό φάσμα. Άρα, έχει τεράστια σημασία να μπορούν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης –ελπίζω και το ΚΙΝΑΛ, κοιτάω πιο πολύ, με μεγαλύτερη ελπίδα στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25, γιατί δεν ξέρω πού θέλει να τοποθετηθεί το ΚΙΝΑΛ- να αποδείξουν ότι υπάρχει εναλλακτική και ότι τα συμφέροντα των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων και της εργατικής τάξης μπορούν να είναι οικουμενικά συμφέροντα. Τα δικά τους συμφέροντα, δηλαδή, να είναι ταυτισμένα με τα συμφέροντα όλου του λαού.

(Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι βουλευτής Β' Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline