Κώστας Καραμανλής: Τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα

«Ακούγοντας τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πω ότι υπάρχουν, νομίζω, δύο τρόποι να αντιλαμβάνεται κανείς την πολιτική στον δημόσιο βίο. Ο ένας είναι τα μεγάλα λόγια και τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα. Ο άλλος είναι η επένδυση στην ουσία και τη σκληρή συστηματική δουλειά.

Υπάρχει και ένα όριο στην πολιτική προπαγάνδα. Μίλησε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για να μας πείτε, ποιες συλλογικές συμβάσεις –μη μισθολογικές παροχές, δηλαδή- υπογράψατε εσείς ως Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
....Τώρα μπαίνετε σ' ένα παιχνίδι, το οποίο δεν έχει νόημα. Εμπαίζατε τους εργαζομένους συστηματικά, δεν τους δίνατε τις συλλογικές συμβάσεις και έπρεπε να έρθει η ανάλγητη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τις δώσει.
Αυτοί είστε, κύριοι της Αριστεράς και έρχεστε, κύριε Τσακαλώτο, τώρα και μου λέτε για διαδικασίες τυπικές.

......Συνεχίζοντας, για να πάω στα του Υπουργείου μου, ξέρετε, ποτέ δεν θέλω να μηδενίζω το έργο των αντιπάλων μου. Θα αναγνωρίσω, λοιπόν, ότι στον δικό μου τομέα, στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση όντως προχώρησε κάποια έργα, που παρέλαβε όμως, κυρίως τους πέντε αυτοκινητόδρομους, τις συμβάσεις παραχώρησης που είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ολοκληρωμένα κατά 80%.

Χρειάστηκε, βέβαια, μετά από εξάμηνο πειραματισμό που είχατε το 2015 και τις αυταπάτες σας, να κάνετε ένα restart από την αρχή και να δώσετε στους εργολάβους πανωπροίκια 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, όμως, εάν θέλετε, είναι το λιγότερο. Δεν αφήσατε πίσω σας καμμία μελέτη, κανέναν σχεδιασμό, για τα έργα της επόμενης δεκαπενταετίας. Για τα έργα τα οποία πρέπει ο πολιτικός και ο τεχνικός κόσμος αυτής της χώρας κάποτε, με σύμπνοια, με ομόνοια, με σοβαρότητα να κάτσει και να συμφωνήσει.

Και εδώ θα ήθελα να καταθέσω, εάν επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, και έναν ευρύτερο προβληματισμό. Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι μας έδειξε ότι η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδος στην Μεταπολίτευση ήταν ότι είχαμε απουσία ξεκάθαρης κατεύθυνσης για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Από το 1974 και μετά, ζούμε μία από τις πιο σταθερές δημοκρατικές κοινοβουλευτικές περιόδους των τελευταίων ετών. Αυτό που χάσαμε, όμως, ήταν το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, που έπρεπε πάνω σ' αυτό η μεταπολιτευτική Ελλάδα να στηριχθεί. Εάν δεν διαμορφωθεί με ευρύτατη συναίνεση ένα τέτοιο σχέδιο και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η Ελλάδα δύσκολα θα ορθοποδήσει. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παρουσιάσει και ήδη υλοποιεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, που στηρίζεται σ' αυτό που διαφωνούμε με την Αριστερά, σε λιγότερους φόρους, σε καλύτερους μισθούς για τη μεσαία τάξη και σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, είτε αυτές προέρχονται από τη χώρα μας, είτε από το εξωτερικό.

Οι σωστές επιλογές, λοιπόν, στα έργα υποδομής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο. Υποδομές σε νέα αντιπλημμυρικά έργα, σιδηρόδρομο, ηλεκτροκίνηση, logistics. Να συνδυάσουμε και να παίξουμε έναν κεντρικό ρόλο στα επόμενα φόρα ως μία χώρα εισόδου και εξόδου προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο και στηρίζεται σε επτά προτεραιότητες, τις οποίες στον λίγο χρόνο που μου απομένει, θα σας παρουσιάσω.
Πρώτον, να δώσουμε, επιτέλους, οριστικές λύσεις σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά τα παραλάβαμε και αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Ενδεικτικό παράδειγμα, το πιο χαρακτηριστικό, το έργο Πάτρα-Πύργος. Ένα έργο που η Ελληνική Δημοκρατία έχει δημοπρατήσει τα τελευταία δέκα χρόνια με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, ως έργο της σύμβασης παραχώρησης. Μετά, το έργο αυτό έγινε ενιαίο. Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε κατάτμηση, κάτι που εναντιώνεται στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα βρισκόμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μία μόνιμη λύση, έτσι ώστε αυτό το έργο να ξεκινήσει. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι οι κατατμήσεις των έργων οδηγούν πάντοτε σε αδιέξοδα.

Άλλο παράδειγμα ο ΒΟΑΚ. Τι παραλάβαμε; Μια μολυβιά στον χάρτη, καμία μελετητική ωριμότητα, ούτε καν ενδεικτικό περιεχόμενο του έργου και έναν διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τρέχα γύρευε! Και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με επικοινωνιακά τερτίπια να μας πει ότι το έργο θα ξεκινούσε μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Ζούμε σε μία εποχή, που τα πολλά λόγια στα ζητήματα των έργων δεν μπορούν να προχωρήσουν. Εμείς είμαστε στην τελική ευθεία να τελειώσουμε όλες τις μελέτες που πρέπει να γίνουν. Και το πιο σημαντικό, να βρούμε, επιτέλους, χρηματοδότηση για ένα έργο το οποίο όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει, διότι απλούστατα κανένας δεν είχε έρθει με μία αξιόπιστη λύση για τη χρηματοδότηση.

Μετρό Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζετε μουσαμάδες. Είχαμε να το δούμε αυτό δεκαετίες. Φέρατε ένα έργο πίσω με τις ιδεοληψίες σας για το Μετρό και στον Σταθμό Βενιζέλου. Αλλάζατε τις αποφάσεις. Δεν σεβόσασταν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Βρισκόμαστε τώρα σ' ένα σημείο, όπου μας λέγατε ότι το έργο θα ήταν έτοιμο το 2020, όταν όλοι γνώριζαν ότι θα δίνατε το έργο έτοιμο και κολοβό το 2022 και μετά θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία του Μετρό για έναν χρόνο στους δύο κεντρικούς σταθμούς.

Ο διαγωνισμός της γραμμής 4 αποτελεί άλλη μία περίπτωση καθυστερήσεων λόγω και δικαστικών εμπλοκών. Ήδη το Αττικό Μετρό προχωράει στην επανέναρξη των διαδικασιών, ώστε το 2021 ένα έργο που τεσσερισήμισι χρόνια κόλλησε, να το δημοπρατήσουμε.
Σιδηρόδρομος Πάτρας: Άλλη μία πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση ήταν έτοιμη το 2014. Έρχεστε και μιλάτε για πλήρη υπογειοποίηση εννιάμισι χιλιομέτρων, χωρίς να έχετε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς να έχετε την έγκριση των Jaspers. Και ερχόμαστε εμείς, καθόμαστε στο τραπέζι με όλους τους φορείς και προτείνουμε μία λύση η οποία, κατά την άποψή μας, είναι και ρεαλιστική και βιώσιμη και εξασφαλίζει αυτό που όλοι θέλουμε, να συνδέσουμε τον σιδηρόδρομο με την Πάτρα. Να συνδέσουμε τον σιδηρόδρομο της Πάτρας με την Αθήνα και να πάει μέχρι τον Προμαχώνα με ηλεκτροκίνηση.

Περνάω σε άλλες προτεραιότητες. Η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 προχωράει γρήγορα. Συνεχίζονται οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την υλοποίηση του βορείου τμήματος. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μέσα στον Ιανουάριο τις πρόδρομες εργασίες για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι. Με ταχύτητα σχεδιάζουμε, επίσης, το 2020 να αρχίσει η αναβάθμιση στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ώστε το 2021 η διαδρομή αυτή να πέσει σε τρεισήμισι ώρες.

Θέλω να σταθώ λίγο στην Εγνατία Οδό και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η προγραμματισμένη παραχώρηση θα προχωρήσει και θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2020 με όρους διαφάνειας, όρους ορθολογικούς. Όλα τα διόδια θα είναι σε λειτουργία με 3 λεπτά το χιλιόμετρο και με όχι με 5,5 λεπτά που είχε συμφωνήσει η ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου μέχρι τον Μάιο. Και θέλω να πω στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την απίστευτη ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι αυτός ο δρόμος θα παραχωρηθεί με ένα κριτήριο, το δημόσιο συμφέρον, για να γίνει Εγνατία ένας δρόμος μοντέρνος, ένας δρόμος σύγχρονος, που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας χώρας η οποία αναπτύσσεται.

Πάμε στο μετρό του Πειραιά. Είχαμε τρεις σταθμούς. Όπως το πήγαινε η προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο δεν θα ολοκληρωνόταν, διότι δεν είχε προβλεφθεί -ακούστε- τα εισιτήρια του Πειραιά να είναι συμβατά με αυτά των Αθηνών. Έχουμε φτάσει σε σημεία που πλέον βλέπουμε ότι η ανικανότητα, η αδιαφορία οδηγούσε σε πραγματικά αδιέξοδα, και τώρα καλούμαστε να δώσουμε λύση. Για τον πιο κεντρικό σταθμό, τον σταθμό του Πειραιά που εσείς λέγατε ότι θα ολοκληρωθεί το 2019, στην πράξη δεν είχατε ξεκινήσει ούτε καν τις σκυροδετήσεις.

Προτεραιότητα άλλη: Να δώσουμε πλέον στον 4412 πραγματικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να διορθώσουμε το γονατογράφημα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, που εσείς οι ίδιοι τροποποιήσατε πάνω από τριακόσιες φορές.

Τέταρτον, βελτίωση αστικών συγκοινωνιών. Όσο και αν μέρα με τη μέρα λύνονται επιμέρους προβλήματα, οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι και έχουν απόλυτο δίκιο. Το χθεσινό επεισόδιο δείχνει, αν μου επιτρέπετε, τη σύγκρουση δύο νοοτροπιών. Τη νοοτροπία του βολέματος ενάντια στη νοοτροπία της πραγματικής εργασίας. Μέσα σε πέντε-έξι μήνες δεν αλλάζουν όλα. Δεν κρατάμε μαγικό ραβδάκι και μάλιστα όταν έχουμε παραλάβει το 1/3 των συρμών στο Μετρό Αθηνών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει. Βρήκαμε πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Θα χρηματοδοτήσουμε την ανάταξη αυτών των συρμών και θα προχωρήσουμε γρήγορα στον εξορθολογισμό τους.

Τα λεωφορεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι ένας στόλος γερασμένος. Τι κάνατε τεσσερισήμισι χρόνια; Πού είναι ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία; Έχουμε μέσο όρο στην ηλικία των λεωφορείων Αθήνα και Θεσσαλονίκη πάνω από δεκαεπτά χρόνια. Εμφανίσατε έναν διαγωνισμό ο οποίος είχε οσμή σκανδάλου και γι' αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφύγων ακύρωσε τον διαγωνισμό και όχι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς προχωράμε γρήγορα, έτσι ώστε να έχουμε νέα λεωφορεία, φιλικά στο περιβάλλον και με ηλεκτροκίνηση σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό -τουλάχιστον εκατόν πενήντα με διακόσια-, έτσι ώστε να μπούμε στη νέα γενιά λεωφορείων.

Δεν θέλω να αναφερθώ στον ΟΑΣΘ. Εκεί κάναμε πραγματικά διαχείριση κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει τεράστιες ευθύνες για την κρατικοποίηση που εσείς δημιουργήσατε και οδηγήσατε τον ΟΑΣΘ να έχει εκατόν ογδόντα λεωφορεία όταν παραδώσατε την κυβέρνηση τον Αύγουστο. Εμείς χρησιμοποιούμε το νομοθέτημα που έχετε φτιάξει εσείς, για να μεταφέρουμε συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ. Έχουμε καταθέσει τροπολογία για μακροχρόνια μίσθωση οχημάτων, μέχρις ότου υπάρχει γέφυρα για να έρθουν τα καινούργια λεωφορεία μέσα σε δύο χρόνια.

(Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής είναι υπουργός Μεταφορών και Υποδομών)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline