Ανδρέας Λοβέρδος: Λιβανός, Τσακαλώτος, Σκυλακάκης για το ΚΙΝΑΛ

«Δυστυχώς ο δεύτερος γύρος των ομιλιών των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων δεν ήταν δεύτερος γύρος ομιλιών που αφορούν στον προϋπολογισμό.


Θέλω να ξεκινήσω από την τοποθέτηση του κ. Λιβανού, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όπου ανάλωσε περίπου το μισό της ομιλίας του για να αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και επέδειξε με έναν τρόπο ομολογώ εξαιρετικό το παράδειγμα της απώλειας πρόσφατης μνήμης, πώς ένας πολιτικός έχει επιλεκτική μνήμη και χωρίς να το καταλαβαίνει, ξεχνάει αυτά που δεν θέλει να θυμάται.

Ξέχασε ο κ. Λιβανός, αναφερόμενος στην ιστορία και στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, ποιος ήταν αυτός που έκανε αγώνα και κατάφερε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξέχασε αυτό. Ξέχασε ποιος ήταν αυτός που οδήγησε τη χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Και αυτό το ξέχασε. Ξέχασε ποιος είναι αυτός ο οποίος δημιούργησε τη μεγάλη μεσαία τάξη στη χώρα, η οποία από τα τέλη της δεκαετία του '70, αλλά κυρίως τη δεκαετία του '80 πήρε σάρκα και οστά. Ξέχασε ποιος είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση το 2009. Ξέχασε ποιοι ήταν αυτοί που αξιοποίησαν ένα παραδικαστικό σύστημα που κυνηγούσε τον Ανδρέα Γεωργίου, δημιουργώντας χωρίς λόγο κανέναν δίκες και δίκες και δίκες σε βάρος αυτού του ανθρώπου, ο οποίος απλώς κατέγραψε ποια κατάσταση παραδώσατε το 2009.

Λυπάμαι. Λυπάμαι για αυτή την απώλεια της πρόσφατης μνήμης και την επιλεκτική μνήμη που αποδείξατε πως έχετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Εύχομαι να είναι παροδικό αυτό το φαινόμενο και όχι μόνιμο. Αυτό θα κριθεί, βέβαια, στις επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής.
Απευθύνομαι τώρα στον κ. Τσακαλώτο, γιατί χθες, κοιτώντας τα Πρακτικά της δικής μου τοποθέτησης, άκουσα ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Οικονομικών, όταν έκανα μία αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, στη διακυβέρνηση του τόπου από την Κυβέρνηση του, μου φώναξε από κάτω ότι έχει αλλάξει η Κυβέρνηση τώρα και δεν είμαστε στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είχε ακούσει, όμως, ότι στην ομιλία μου είχα κάνει ήδη αναφορά στις αναγκαίες γέφυρες, όταν μιλάμε για οικονομικά μεγέθη, όταν μιλάμε για αριθμούς και πολιτικές επιλογές. Και δεν είναι δυνατόν, αγαπητέ συνάδελφε, να αγνοείτε εσείς ότι όταν έχουμε αλλαγή κοινοβουλευτικών συσχετισμών και κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού που τρέχει και μέσα στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται ο επόμενος αμέσως προϋπολογισμός, να μην κάνει αναφορά ένας εκπρόσωπος του λαού στην Εθνική Αντιπροσωπεία, που σέβεται τη συζήτηση περί αριθμών, στο τι ακριβώς συμβαίνει.

Ποιος μπορεί να μου πει ότι έχω άδικο, όταν επισήμανα τα 58 δισεκατομμύρια δυνητικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που έχασε η χώρα, επειδή ρίξατε την προηγούμενη από εσάς Κυβέρνηση; Ποιος μπορεί να μη θυμηθεί το 3,5% πλεόνασμα που πρέπει να αφορά όλους τους προϋπολογισμούς μέχρι το 2022; Όταν κάνουμε συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα, που κακώς η Κυβέρνηση τα περνάει χωρίς να τα συζητά, αλλά υπόσχεται, δεν θα κάνουμε αναφορά στο ποιος τα συμφώνησε αυτά; Ο ένας λέει 32 δισεκατομμύρια. Ο άλλος λέει 34 δισεκατομμύρια. Χθες, μάθαμε 37 δισεκατομμύρια για το ταμειακό απόθεμα που αφήσατε. Και πρέπει, τελικά, να γίνει και ένα κατάλληλο briefing στους δημοσιογράφους και στους Βουλευτές, να ξέρουμε για τι μιλάμε;

Από χθες μαθαίνουμε ότι το ταμειακό απόθεμα της χώρας είναι 37 δισεκατομμύρια. Είναι μεγάλο ποσό. Και ρωτάς τον άλλον, αν θέλει κι άλλα επτά ακόμα για το έτος 2020; Και από αυτά, έχει κάνει κάποιο σχεδιασμό; Αυτές είναι ερωτήσεις που απευθύνονται στην Κυβέρνηση βάσει της πολιτικής που εσείς, όμως, είχατε αποφασίσει και την οποία θέλετε να ξεχάσουμε. Μα, είστε αξέχαστοι. Δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε αυτά.

Τους ρωτάμε, λοιπόν «τι θα τα κάνετε αυτά τα λεφτά;». Οι προηγούμενοι –εσείς δηλαδή- λέγατε, αλλά δεν κάνατε, ότι ένα ποσό εξ αυτών, τα 5,5 δισεκατομμύρια, σκοπεύατε να τα κάνετε κάτι. Λέγατε διάφορα. Η νέα Κυβέρνηση τι θα τα κάνει αυτά τα χρήματα; Απαντάει ο Υπουργός ότι περιμένουμε πρώτα να αλλάξουμε βαθμίδα αξιολόγησης για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε για αυτά.
Και αμέσως μετά, για να περάσω στο επόμενο θέμα μου, όταν ρωτάω επίμονα «η νέα μεταναστευτική προσφυγική πολιτική πόσο θα κοστίσει; Τι προϋπολογισμό κάνει η Κυβέρνηση για αυτό;» μου απαντούν ότι δεν μπορούν να το υπολογίσουν, γιατί υπάρχουν αστάθμητα μεγέθη και δαπάνες. Ο κ. Σκυλακάκης, όμως, κάνει αναφορά.

Κύριε Υφυπουργέ, λέτε, απαντώντας σε εμένα χθες ότι από αυτά τα χρήματα, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε τι κοστίζει η πολιτική μας, θα υπολογίσουμε κατά προσέγγιση και μέρος αυτών θα καλυφθεί από το πλεόνασμα –λέτε- και ένα άλλο μέρος από αυτό, θα κατατεθεί ως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συγχρηματοδότηση. Αυτά μου λέτε.

Άρα, έχουμε μια μεταναστευτική πολιτική που δεν ξέρουμε πόσο κάνει. Και έχουμε και την δυνατότητα –λέτε- να καλύψουμε τη δική μας συνεισφορά, πέραν αυτής που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από αυτό το αποθεματικό, από το ταμειακό διαθέσιμο που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, καταδυναστεύοντας την οικονομία. Και εσείς θα συνεχίσετε και για το 2020, κάνοντας τα ίδια, μη πληρώνοντας συντάξεις, αυξάνοντας τα ληξιπρόθεσμα και φορολογώντας με τις νέες φορολογικές διατάξεις τον ελληνικό λαό.

Είναι εδώ ο κ. Βρούτσης. Εγώ παρακαλούσα επί μήνες να τύχω σε μία συνεδρίαση που θα είναι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εδώ και θα ακούει τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, όταν ομιλεί και δεν θα ετεροαπασχολείται.
Ρωτάω λοιπόν, εδώ και καιρό.

Κύριε Υπουργέ, δεν με προσέχετε. Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι. Με προσβάλλετε, κύριε συνάδελφε. Εδώ, δεν είναι καφενείο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε τις πολιτικές, οι οποίες ακούγονται ως υπόσχεση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Παρακολουθώ με τη γνώση που έχω ως Υπουργός, ο οποίος θέσπισε ένα ασφαλιστικό σύστημα που καμία διάταξή του δεν κρίθηκε αντισυνταγματική -ούτε μία- ενώ κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλες, ένα συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο σεβόταν τη διαγενεακή αλληλεγγύη και έβλεπε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας της χώρας και έδινε κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον, για τα νέα συνταξιοδοτικά δεδομένα, διαχωρίζοντας τη σύνταξη σε εθνική και αναλογική, διαχωρίζοντας την πρόνοια από τη σύνταξη και διαχωρίζοντας τις δαπάνες για την υγεία, δημιουργώντας τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο είμαι υπερήφανος. Διότι είναι δική μου πολιτική επιλογή. Και τη διαμόρφωσα χωρίς να έχω γραφείο να δουλέψω από το ξύλο που έτρωγαν οι συνεργάτες μου και εγώ εκείνη την εποχή. Τώρα, όλοι σέβεστε το μονοψώνιο του κράτους και υπολογίζετε σε αυτό.

Ρωτάω λοιπόν: Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο διαμορφώνετε, από το οποίο θα προκύπτουν υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τη βούληση και για την επιλογή τους. Όπως προσπαθούμε να το υπολογίσουμε, εμείς στην Αντιπολίτευση, χωρίς να έχουμε τις υπηρεσίες σας, βλέπουμε ότι αν αυτά που λέτε τα κάνετε, θα έχουμε μείωση των εισφορών που θα εισπραχθούν από το ταμείο των εισφορών κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπολογίζετε αυτά στον προϋπολογισμό του 2020; Αν εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, προκύπτει ένα κονδύλι 375 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη δική μας προσέγγιση, με όσες ατέλειες μπορεί να έχουν οι αριθμητικές πράξεις ενός κόμματος που δεν διαθέτει κρατικές υπηρεσίες να το τροφοδοτούν. Τα υπολογίζετε αυτά; Εγώ διαβάζω -και εύχομαι να διαβάζω λάθος- ότι 70 εκατομμύρια λιγότερα προβλέπονται για τις συντάξεις στο έτος 2020. Καταθέτω την απορία μου.

Επίσης, απορώ πολιτικά, πώς ξέρω τι παραλάβατε σε διάφορες μορφές ταμείων, όπως τις λέγαμε παλιότερα.
Ξέρετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι οι υγειονομικοί στο 95% δεν μπορούν να πάρουν απάντηση υπεύθυνη από το ταμείο τους για το τι χρωστούν για να το ρυθμίσουν; Αυτά παρέλαβε η νέα ηγεσία. Και αντί να τα δείξει, γελά με χαμόγελο αισιοδοξίας και λέει «θα γίνουν όλα». Εμείς, όμως, έχουμε εύλογη απορία, διότι καλούμαστε να ψηφίσουμε προϋπολογισμό και ένα από τα πιο κρίσιμα Υπουργεία της χώρας, που είναι το Υπουργείο Εργασίας, πρέπει να μας εξηγηθεί. Και εγώ περιμένω με αγωνία -και το λέω θετικά- γιατί έχω παρακολουθήσει τον κ. Βρούτση και ως Υπουργό που επανέλαβε κάποια στιγμή μετά από εμένα και από τον κ. Κουτρουμάνη και ήμασταν μαζί στην κριτική που κάναμε στην προηγούμενη Κυβέρνηση επί τεσσεράμισι χρόνια. Τώρα, όμως, είναι Υπουργός. Παρέλαβε αυτά που παρέλαβε. Και πρέπει να δούμε τι θα κάνει. Και το να μοιράζεις υποσχέσεις, δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση.

Δεν θα προλάβω. Ήθελα να κάνω μία αναφορά. Το παραλείπω και για λόγους πολιτικής ευθύνης. Ήθελα να κάνω μία αναφορά σε μία ανακοίνωση, δήλωση, ομιλία, τοποθέτηση, επεξήγηση -έγιναν όλα- από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία. Το παραλείπω. Το αφήνω. Δεν το αναφέρω –επαναλαμβάνω- για λόγους ευθύνης.

(Ο καθηγητής και βουλευτής Βόρειου Τομέα Ανδρέας Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline