Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες παρεμβάσεις στον πύργο της Ελισάβετ, τον Μπίγκ Μπέν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πιο εκτεταμένες και πιο πολυέξοδες από όσο είχε προβλεφθεί θα είναι τελικά οι εργασίες αποκατάστασης του πύργου της Ελισάβετ, του γνωστού Μπιγκ Μπεν, σύμφωνα με το αίτημα χρηματοδότησης που υπεβλήθη χθες προς έγκριση στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι εργασίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021, θα κοστίσουν 80 εκατ. στερλίνες, αντί των 61 εκατ. που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός.

Ο τετράγωνος πύργος, που έχει ύψος 90 μέτρα και πλευρές μήκους 12 μέτρων, έχει υποστεί διάβρωση εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρο το συγκρότημα του Ουεστμίνστερ, του οποίου η συντήρηση προβλέπεται να ξεπεράσει σε κόστος τα 3,5 δισ. στερλίνες και να απαιτήσει την προσωρινή μετεγκατάσταση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στο Μπιγκ Μπεν, που είναι από το 2017 καλυμμένο με σκαλωσιές, ο εργολάβος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν νέα προβλήματα που απαιτούν περισσότερες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο κωδωνοστάσιο βρέθηκε αμίαντος ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί, στις βαφές των τοίχων υπάρχει μόλυβδος που πρέπει να αφαιρεθεί λόγω τοξικότητας, ενώ οι ζημιές από τον βομβαρδισμό του κτιρίου από τους ναζί το 1941 ήταν πιο εκτεταμένες από όσο εθεωρείτο έως τώρα. Το βασικότερο πρόβλημα του πύργου αλλά και ολόκληρου του συγκροτήματος των βρετανικών κυβερνητικών κτιρίων είναι ότι η τοξική ατμόσφαιρα του Λονδίνου έχει διαβρώσει τον πωρόλιθο που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, απαιτώντας εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων.
Στη συντήρηση του οροσήμου της βρετανικής πρωτεύουσας συνεισφέρουν ξυλουργοί, σιδεράδες, τζαμάδες, ωρολογοποιοί και άλλοι τεχνίτες από ολόκληρη τη Βρετανία.

Πολυμέσα