Ανδρέας Λοβέρδος: Tο Μεταναστευτικό και οι Κυβερνήσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη

Θα αρχίσω από το τελευταίο που είπε ο κ. Σταϊκούρας σχετικά με την ομιλία του, το ύφος του και το περιεχόμενο της ομιλίας του. Δεν έχω την τσιγκουνιά, κύριε Υπουργέ, και δεν την είχα από την πρώτη μέρα που αναλάβατε, να υπογραμμίζω, παρότι διαφωνώ, ότι είστε ο πρώτος Υπουργός στα δύσκολα χρόνια που ζήσαμε ο οποίος κάνοντας τις τοποθετήσεις του αναφέρεται στα δημόσια οικονομικά, αλλά και στην ιδιωτική οικονομία, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Υπουργού των Οικονομικών. Κακώς εννοήθηκε, η κρίση το πίεζε βέβαια, ως ρόλος Υπουργού που ασχολείται με τους εθνικούς λογαριασμούς και μόνο με αυτούς.


Συνεπώς, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που, ακούγοντας μια ομιλία σαράντα λεπτών, άκουσα για πάρα πολλά θέματα και τα στοιχεία που έχει αυτήν τη στιγμή η Εθνική Αντιπροσωπεία μπροστά της. Παρήγαγε ο λόγος σας ενέργειες οφειλόμενες από εδώ και πέρα και από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και από την Επιτροπή Οικονομικών. Θα κάνω συγκεκριμένες αναφορές σε κοινές συνεδριάσεις.

Θέλω, όμως, πριν ξεκινήσω, να κάνω μια αναφορά στο μεταναστευτικό -προσφυγικό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Σε λίγη ώρα έχουμε εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Η δική μας τοποθέτηση, η δική μας γραμμή πλεύσης καταχωρίζει το θέμα της μετανάστευσης και του προσφυγικού στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, ένα από τα πιο βασικά και ως ειδικό το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όποιος δεν το βλέπει έτσι, δεν βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα αυτήν τη στιγμή. Ως τέτοιο είναι και θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής. Προεχόντως, όμως, είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και ειδικό θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Απαιτεί, λοιπόν, άλλου είδους συμπεριφορές στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στα μέσα ενημέρωσης. Απαιτεί συμπεριφορές που θέτουν πρώτο κανόνα την προστασία του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας για έναν Έλληνα Βουλευτή, η προστασία του ελληνικού λαού και η προστασία της χώρας και από εκεί και πέρα μπαίνουμε στο ειδικό μας καθηκοντολόγιο.

Και έχουμε μια Κυβέρνηση που ανιχνεύει το πρόβλημα ακόμη, που πιάστηκε απολύτως απροετοίμαστη, που έχει πέντε συναρμόδιους Υπουργούς με συγκεχυμένες αρμοδιότητες, χωρίς επικεφαλής, μια ασυντόνιστη Κυβέρνηση που έκανε λάθος με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης, όπως απεδέχθη, και που αυτήν τη στιγμή σε κάτι που κάνει καλό, που είναι η συνεργασία Στρατού και Αστυνομίας, δεν έχει και το θάρρος να βγει να το πει, μια Κυβέρνηση και δειλή συν τοις άλλοις, αποτυχημένη μέχρι στιγμής και δειλή.

Είχαμε χθες εδώ μια συζήτηση επ' ολίγον για το ζήτημα της επίταξης. Άκουσα, κυρία Πιπιλή, το πρωί πολύ προσεκτικά αυτά που λέγατε στα μέσα ενημέρωσης. Ναι, ωστόσο αυτό δεν είναι θέμα που όφειλε η Εθνική Αντιπροσωπία τουλάχιστον να το ακούσει αιφνιδιαζόμενη, δεν είναι δυνατόν. Έπρεπε να έχει συζητηθεί, έπρεπε να έχει γίνει ορατό. Δεν πρόκειται περί υφαρπαγής διαρκούς και μόνιμης, πρόκειται για μια μορφή μίσθωσης συγκεκριμένων χώρων και έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι. Ξαφνικά μάθαμε για μια επίταξη και φυσικά καταλαβαίνω τις τοπικές ανησυχίες. Ποιος δεν τις καταλαβαίνει; Να πάτε να το πείτε εκεί όσοι δεν τις καταλαβαίνετε.

Ένα πρόβλημα λοιπόν -επαναλαμβάνω- εξωτερικής πολιτικής με ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απέναντι στο οποίο μια Κυβέρνηση στέκεται ανιχνευτικά, αποτυχημένα και δειλά και μια μείζων Αντιπολίτευση, η οποία ξεχνάει τι έχει κάνει, ξεχνάει πώς κατέστησε την Ελλάδα μοναδική πύλη δουλειάς των λαθρεμπόρων των ψυχών και αρχίζει να λέει τώρα ότι θα τα έκανε καλύτερα, μια Κυβέρνηση η οποία αρνιόταν να κάνει την κατάταξη των εισερχομένων στη χώρα σε μετανάστες και πρόσφυγες. Φτύσαμε αίμα για να το παραδεχτείτε αυτό και να μην λέει ότι έχουμε δύο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι να αποτρέψουμε νέες ροές κατά το δυνατόν και το δεύτερον να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις δεκάδες χιλιάδες που είναι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.

Αρνείστε τα κλειστά κέντρα, αρνείστε ό,τι μέτρο προκαλεί αποτροπή στους λαθρέμπορους και σε αυτούς που πληρώνουν από αυτά που δεν έχουν τα δυο χιλιάρικα για να έρθουν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα σύνορα του Έβρου ή τα πόσα χιλιάρικα πληρώνουν για να μπουν στις βάρκες.
Αποτροπή, λοιπόν, για να τελειώνουμε με τις ροές και η διαχείριση μέσα από τα μέτρα τα οποία έχουμε επανειλημμένα αναφέρει για να δούμε τι θα κάνουμε με αυτούς που έχουμε εδώ.

(Ο συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός , βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline