Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Χατζηδάκης: Το μείζον πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και οι ιδεοληψίες

«...Ένα ερώτημα θα ήθελα, απλώς, να θέσω για τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, πριν αναφερθώ συνοπτικά στο τι προτείνουμε, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, σας είναι γνωστό.


Εάν η εταιρεία αυτή δεν λεγόταν ΛΑΡΚΟ και ανήκε σε έναν ιδιώτη σαν αυτούς που αναφέρθηκαν διάφοροι συνάδελφοι προηγουμένως και ήταν μια εταιρεία που φέσωνε το Δημόσιο, χρωστούσε στα ασφαλιστικά ταμεία, ρύπαινε το περιβάλλον, δεν σεβόταν κανένα νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εσείς τι θα μου λέγατε εμένα και τι θα λέγατε στον κ. Σταϊκούρα; Θα λέγατε «Μπράβο, Σταϊκούρα!», «Μπράβο, Χατζηδάκη!», «ας συνεχίσει αυτή η εταιρεία να μην πληρώνει κανέναν, να αδιαφορεί για τη νομοθεσία, να αδιαφορεί για τους εργαζομένους της, να μην σέβεται τίποτα»; Αυτά θα μου λέγατε;

Μήπως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είστε απλώς δέσμιοι ιδεοληψιών αυτής της περίφημης προσήλωσης σας στον δημόσιο τομέα, πράγμα το οποίο τελικά σας τυφλώνει και πολιτικά και κοινωνικά και απέναντι στους ψηφοφόρους σας και σας οδηγεί σε προφανείς παραδοξολογίες στις τοποθετήσεις σας; Εκτός αν από εδώ και πέρα ρυπαίνει κάποιος ιδιώτης και θα έρχεστε να μου λέτε «ας ρυπαίνει κι άλλο» κι αν δεν πληρώνει κανέναν να μην πληρώνει, γιατί είναι καλό παιδί και τον αγαπάμε και εμείς. Να δω πού θα πάμε σε αυτήν τη χώρα με αυτές τις λογικές.

Τι προτείνουμε, λοιπόν, εμείς; Ξέρετε, τότε, ήμουν Υπουργός το 2009 και κάναμε μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Μακάρι, να προλαβαίναμε να την ολοκληρώσουμε, γιατί ήρθε το ΠΑΣΟΚ τότε στην προ-μνημονιακή του περίοδο και την ακύρωσε. Ήταν μία καλή περίοδος λόγω των τιμών του νικελίου τότε, το 2009. Μετά, το πράγμα χειροτέρεψε λόγω και της κρίσης. Φτάσαμε στο 2012-2014 και ελήφθη μία απόφαση με τη σφραγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει αυτό που σήμερα προτείνουμε: να γίνει μία ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά, ένας διαγωνισμός, να χωριστεί η εταιρεία στα τρία τμήματα και τα δύο ουσιαστικότερα, το εργοστάσιο και τα ορυχεία, την ίδια μέρα να γίνει ένας διαγωνισμός και να περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε έναν ιδιώτη. Για αυτό, άλλωστε, γίνεται και διαγωνισμός την ίδια μέρα.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα πάμε να εφαρμόσουμε, ουσιαστικά, κύριε Τσακαλώτο, αυτήν την απόφαση, την οποία εσείς είχατε πέντε χρόνια μπροστά σας και την κοσκινίζατε, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται κάθε χρόνο η κατάσταση της εταιρείας και να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η θέση των φορολογουμένων.
Παραδόξως, σε κάποιο βαθμό οφείλω να πω –για να είμαι τελείως ειλικρινής, γιατί η κατάσταση της επιχείρησης είχε επιβαρυνθεί σε μεγάλη κλίμακα όλα αυτά τα πέντε χρόνια- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ήρθε και μας είπε: «Ναι, προχωρήστε με βάση την απόφαση του 2014».

Εάν δεν προχωρούσαμε με βάση την απόφαση του 2014 και αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση του 2014, η εναλλακτική μπροστά μας, θα ήταν ιδία πτώχευση, να κλείσει η επιχείρηση, γιατί κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα βρισκόταν, κύριε Τσακαλώτο –και το ξέρετε πολύ καλά μέσα σας- να έρθει να αγοράσει την επιχείρηση αυτή με τα βάρη και τα χρέη που έχει. Μόνο ελεύθερη βαρών μπορεί να πουληθεί αυτή η επιχείρηση, όπως προβλέπει αυτή η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς, θα έπρεπε να βρούμε κάποιον τρελό για δέσιμο, να έρθουμε να του δώσουμε την επιχείρηση, να του φορτώσουμε και 650 εκατομμύρια και να πάει στο καλό.

Τι λέει, λοιπόν, η πρότασή μας; Η πρότασή μας λέει τα εξής πολύ απλά που τα γνωρίζετε, αλλά τα λέω για να μη θεωρηθεί ότι έχω να κρύψω κάτι: την εγκατάσταση ενός ειδικού διαχειριστή εντός του Μαρτίου, την παροχή μιας χρηματοδότησης της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εταιρειών της εταιρείας, γιατί αλλιώς η εταιρεία δεν τη βγάζει μέχρι τη διαδικασία του διαγωνισμού. Αυτή είναι η αναλγησία μας, το ότι δίνουμε 35 εκατομμύρια, προκειμένου η εταιρεία αυτή να μην κλείσει και να μπορέσει επειδή είναι συνεχούς πυράς να πάει στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Το τρίτο που κάνουμε είναι το ότι ζητάμε και από τους εργαζόμενους, από την άλλη πλευρά, να συμβάλουν και αυτοί. Και για αυτό, λέμε 25% μείωση των μισθών μεσοσταθμικά, λιγότερο για τους χαμηλόμισθους, περισσότερο φυσικά και τους υψηλόμισθους. Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν γίνεται διαφορετικά μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Πώς θα πάμε δηλαδή; Θα πάμε με κόλπα μαγικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα;

Λέμε, επίσης, να υπάρξει μία fast track διαδικασία πολύ γρήγορη για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο. Μέσα στις διάφορες περιπλοκές που υπάρχουν υπάρχει και αυτό. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.
Θα προχωρήσουμε σε μια ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, την οποία ήδη σας περιέγραψα και δεν χρειάζεται να την αναλύσω. Προβλέπουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες, γιατί θα χρειαστεί μετά να δώσουμε κι άλλα λεφτά από την πλευρά των φορολογουμένων, για να μείνει ζωντανή η εταιρεία.

Και αυτό, φυσικά, νομίζω δεν θα ήταν ανεκτό και μπαίνουν αυστηρές προθεσμίες στον ειδικό διαχειριστή και σε όλους τους εμπλεκόμενους και στη διαδικασία της διαιτησίας.
Φυσικά στο τέλος –το λέμε ξεκάθαρα- αν αυτή η διαδικασία δεν τελεσφορήσει, δεν μένει τίποτα άλλο παρά η πτώχευση.
Όμως, πιστεύω πραγματικά ότι λόγω του ότι κάνουμε αυτήν τη σοβαρή προσπάθεια, που είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, επίσης, γίνεται η προσπάθεια αυτή σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον, ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα πετύχει, θα βρεθεί ένας αξιόπιστος επενδυτής, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ λόγω ακριβώς της ειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο.

Αυτή είναι η ρύθμισή μας. Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι μια εταιρεία προβληματική από τη δεκαετία του 1980, εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, και αυτή η Κυβέρνηση έχει το θάρρος να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να δώσει μια λύση σοβαρή, αξιόπιστη, ευρωπαϊκή, η οποία θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα αυτής της βαθιά προβληματικής επιχείρησης και θα θέσει το όλο ζήτημα σε μια νέα προοπτική και σε νέες βάσεις»
(Ο οικονομολόγος Κώστας Χατζηδάκης είναι βουλευτής της Β' Αθηνών και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Πολυμέσα