Γεώργιος Τσίπρας: Το κρατικό μοντέλο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Οικονόμου προηγουμένως μίλησε για το αποτυχημένο κρατικό μοντέλο. Επειδή ζούμε στον ίδιο πλανήτη και στην ίδια παγκόσμια οικονομία, ως επί το πλείστον καπιταλιστική, να συνεννοηθούμε για μερικά στοιχειώδη πράγματα.

Κρατική εταιρεία είναι και η FRAPORT, εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία. Ιδιωτικοποιήσαμε τα αεροδρόμιά μας σε μια κρατική εταιρεία.
Ιδιωτική εταιρεία ήταν, και σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα, και η DEUTSCHE TELEKOM, κραταιά στην ελληνική αγορά, κραταιά και στην Ευρώπη ολόκληρη.
Διακρατική εταιρεία είναι η AIRBUS, ένας από τους δύο μεγάλους κολοσσούς παγκοσμίως στα πολιτικά αεροπλάνα.
Και αν συνέχιζα να σας διαβάζω θα μπορούσα να εξαντλήσω όλη μου την ομιλία και θα ήθελα ακόμα πέντε, έξι λεπτά για τις μεγάλες μόνο εταιρείες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα ορυκτά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν σας κατάλαβα; Τα ορυκτά; Και στα ορυκτά, αλλά μη συνεχίσουμε έτσι.
Το να μιλάμε γενικά για κρατικό μοντέλο που απέτυχε νομίζω δεν ευσταθεί και δεν επιβεβαιώνεται από τίποτα. Αν θέλετε να μιλήσουμε για το ελληνικό κρατικό μοντέλο, να συνεννοηθούμε, αλλά το ελληνικό κρατικό μοντέλο είναι εξαιρετικά παθογενές μοντέλο, είναι εξ ολοκλήρου δικό σας, είναι του παλιού δικομματισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει μια κρατική εταιρεία, μια κρατική επιχείρηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης που να λειτούργησε στοιχειωδώς με μια ορισμένη επιχειρηματική διοίκηση και management, όχι στο να πιέσει τους εργαζόμενους, αλλά στο να φροντίζουν οι διοικήσεις για το μέλλον της εταιρείας, να είναι βιώσιμες, να κατακτούν καλύτερες θέσεις και, αν ήταν κοινής ωφέλειας, να υπηρετούν και το κοινό καλό. Δεν υπήρξε μια διοίκηση.

Το κορυφαίο παράδειγμα είναι η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρωτεύουσες ή πόλεις της περιοχής μας έχουν γίνει διαμετακομιστικά κέντρα, όπως Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Ντόχα, και θα μπορούσε μια χαρά η Αθήνα, αν είχαμε εθνικό αερομεταφορέα, να γίνει και αυτή κέντρο.
Τη δυνατότητα την είχαμε. Όμως, καταστήσατε την Ολυμπιακή επί δεκαετίες, με μία απίστευτη κακοδιαχείριση και με φοβερό πελατειακό καθεστώς, στο σημείο εκείνο πού τι είπατε; Γιατί αυτό κάνετε σήμερα στη ΛΑΡΚΟ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε τίποτα άλλο, τρώμε συνεχώς πρόστιμα και ο μόνος τρόπος είναι να ιδιωτικοποιήσουμε όπως-όπως άνευ όρων και αφού το κράτος φορτωθεί τα ελλείμματα και τα χρέη της Ολυμπιακής», όπως και έγινε. Ενώ τον είχαμε μεγάλη ανάγκη έναν εθνικό αερομεταφορέα, τι καταφέραμε; Να αντικαταστήσουμε ένα κρατικό μονοπώλιο από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με υψηλές τιμές και περιορισμένη εμβέλεια σε σχέση με αυτό που ήταν η Ολυμπιακή.
Περίπου το ίδιο μοντέλο κάνετε σήμερα στη ΛΑΡΚΟ: Η΄ άνευ όρων ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο. Αυτός είναι ο εκβιασμός που απευθύνετε στους εργαζόμενους και θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Σταϊκούρας και συνολικά η παράταξή σας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο σεμνοί, ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ. Έχει ευθύνες συνολικά ο παλιός δικομματισμός ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, αλλά ειδικά η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο σεμνοί.
Κύριε Σταϊκούρα, δεν σας τιμά να λέγονται όσα λέγονταν πριν από τον συνάδελφο, τον κ. Σαρακιώτη, να μην ιδρώνει το αυτί σας και να μην έχετε τίποτα να πείτε, παρά μόνο ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας πω εγώ ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα έπρεπε να γίνει.

Πριν από αυτό, όμως, θα πρέπει να απαντήσετε σε μερικά στοιχειώδη πράγματα. Η εταιρεία μπορούσε να έχει παραπάνω 400 εκατομμύρια κέρδη επί των ημερών σας και δεν τα είχε με τις καταστροφικές πολιτικές που ασκήσατε. Και δεν τις ασκήσατε γιατί πέσατε έξω στις εκτιμήσεις. Τις ασκήσατε, γιατί ήταν ακριβώς μία συνεχόμενη κακοδιαχείριση και πελατειακό καθεστώς, στο οποίο εσείς προσωπικά είχατε ανάμειξη και το ξέρει όλη η περιοχή.
Θα σας τα ξαναδιαβάσω, αφού δεν ιδρώνει το αυτί σας:

Ο κ. Σκρέκας –τον γνωρίζετε όλοι σας- πρόεδρος του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ. Το 2008 είχε αμοιβή 7.000, την οποία ανέβασε στις 9.000. Ένα μήνα αργότερα προσλαμβάνει την νύφη του, δηλαδή τη γυναίκα του Κωνσταντίνου Σκρέκα, την κυρία Ειρήνη Καραγκούνη-Σκρέκα. Η κυρία Σκρέκα προσλήφθηκε αμέσως ως υποδιευθύντρια, παίρνοντας καλύτερους μισθούς από διπλωματούχους μηχανικούς. Ο κ. Σκρέκας το 2008 προσλαμβάνει και τον συμπέθερό του, τον πατέρα της κυρίας Καραγκούνη-Σκρέκα, ως διευθυντή ασφαλείας με μισθό 2.700. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι μισθοί δεν είναι αυτοί που λέγονται εδώ μέσα, είναι κανονικοί μισθοί εργαζομένων. Την ίδια περίοδο προσλαμβάνεται και η κόρη του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Λιάσκου, Βουλευτή Ευβοίας, με σκοπό τη συγγραφή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, η οποία δεν γράφτηκε ποτέ.
Επί των ημερών σας, κύριε Σταϊκούρα, το 2013-2014. ως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών εκατό τριάντα δύο εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν προαγωγή και γίνονται διακόσιες πενήντα δύο προσλήψεις.

Εδώ μέσα ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ λίγο πιο σεμνά! Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ! Τη φέρατε στο χείλος της καταστροφής. Εμείς τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια -όταν μία εταιρεία είναι αρνητική δεν μπορεί να μετατραπεί ξαφνικά σε θετική, συνέχισε να είναι αρνητική- διασφαλίσαμε, όμως, μερικά στοιχειώδη πράγματα:

Προχωρήσαμε σε μία συμφωνία με τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να είναι λίγο μικρότερο το βάρος για τη ΛΑΡΚΟ και να της δώσουμε μία «ανάσα». Την κρατήσαμε ζωντανή την επιχείρηση επί τεσσεράμισι χρόνια, παρότι κληρονομήσαμε από εσάς, από δικά σας λάθη, ένα πρόστιμο 135 εκατομμυρίων, σήμερα πια 160-170 εκατομμυρίων, και αναζητούσαμε λύσεις που θα καθιστούσαν πραγματική τη βιωσιμότητά της.
Έρχομαι στο ζήτημα του τι πρέπει να γίνει. Άκουσα προηγουμένως πάλι τον κ. Οικονόμου να εκθειάζει τα αγαθά της ΛΑΡΚΟ, ότι είναι μία πολύ σημαντική επιχείρηση, με σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ, τις εξαγωγές, το είδος του στρατηγικού προϊόντος που είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν είναι έτσι τα πράγματα -και εγώ θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας- θα πρέπει να κάνουμε κάθε τι πάση θυσία να κρατήσουμε ζωντανή τη ΛΑΡΚΟ μαζί με τους εργαζόμενούς τους. Μαζί με τους εργαζόμενούς της! Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Τη βάζετε σε ένα ειδικό καθεστώς, χωρίς να δεσμεύεστε απολύτως για τίποτα.
Λέω ότι πρέπει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τον οποίο πρέπει να δεσμευτείτε, πρώτον, να κρατάει, όχι απλά σε λειτουργία τη ΛΑΡΚΟ για τη μετάβαση, αλλά να κρατήσει ανοιχτή την εταιρεία τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και να είναι αυτός ο όρος για οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή εμφανιστεί.

Δεύτερον, να δεσμευτείτε εδώ πέρα ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μην εκβιάζετε με κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.
Τρίτον, να παραμείνει δημόσιος έλεγχος, έστω και στο μοτίβο των ΕΛΠΕ, στη ΛΑΡΚΟ, να μην φύγει το δημόσιο από μέσα. Τρόποι υπάρχουν. Για παράδειγμα, μπορεί κάλλιστα να μετοχοποιηθεί το χρέος που υπάρχει προς τη ΔΕΗ, εφόσον βέβαια δεν ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ.

Και παρενθετικά να πω ότι δεν μπορείτε να εγκαλείτε εμάς, που είμαστε Αντιπολίτευση, ποιο είναι στο σχέδιό μας για τη ΛΑΡΚΟ, όταν εσείς που είστε Κυβέρνηση σήμερα δεν λέτε ποιο είναι το σχέδιό σας για μια σειρά επιχειρήσεων που υπάρχει δημόσιος έλεγχος, από τη ΔΕΗ, από τα ΕΛΠΕ, από την ΕΥΔΑΠ και από άλλες εταιρείες. Γιατί δεν μας λέτε τι θα κάνετε; Θα σας πούμε εμείς που είμαστε Αντιπολίτευση πώς ακριβώς θα λυθεί το θέμα της ΛΑΡΚΟ και δεν μας λέτε για τις πιο σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις; Μία φορά, μία συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ο κ. Χατζηδάκης μέχρι ακόμα πριν δύο μήνες μας έλεγε για τη ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει κάποιος να την αγοράσει. Αυτή είναι η απάντησή του στο ερώτημα.
(Ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Τσίπρας είναι βουλευτής στην Περιφέρεια Δυτ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ_)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline