Φωτεινή Γεννηματά: Ο μαύρος κύκνος της Ιστορίας μας.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, τις ίδιες τις σχέσεις των ανθρώπων, δοκιμάζει τις αντοχές μας, την ικανότητα του πολιτικού συστήματος, την λειτουργία των συστημάτων υγείας.


Όλοι μιλούν για πόλεμο, για πόλεμο με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Είναι σαν να έχουμε έναν μαύρο κύκνο που αλλάζει τη ροή της ιστορίας και τον κόσμο, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Έρχονται δύσκολες μέρες, όμως όλοι μέσα και έξω από αυτήν την Αίθουσα ενωμένοι δίνουμε μια μάχη για τη ζωή, για τη ζωή τη δική μας, για τη ζωή των παιδιών μας, για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που είναι και οι πιο ευαίσθητοι και για όλους όσους δίνουν μια παράλληλη δική τους μάχη και είναι οι ευπαθείς ομάδες.

Στηρίζουμε το εθνικό σύστημα υγείας και βεβαίως τους ανθρώπους του και στηρίζουμε και όλους όσους εργάζονται κάθε μέρα για να μπορούμε εμείς να μένουμε στο σπίτι μας, για όλα αυτά που κάνουν για μας, για τον καθημερινό τους αγώνα ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαστε αισιόδοξοι, θα το ξεπεράσουμε και αυτό, θα την ξεπεράσουμε και αυτή την περιπέτεια. Μένουμε σήμερα στο σπίτι για να μπορέσουμε να βγούμε σε λίγο καιρό και να χαρούμε, να εργαστούμε, να πάμε όλοι μαζί τη ζωή μας μπροστά. Θέλει κουράγιο, θέλει φιλότιμο, θέλει ατομική ευθύνη, θέλει όλα αυτά μαζί, θέλει όλους εμάς μαζί, δεν αρκεί ένας. Θέλει υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, συνεννόηση και ομοψυχία.

Δίνουμε, λοιπόν, αυτή τη μάχη με υπευθυνότητα στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών, αλλά και των αξιών του πολιτισμού μας. Δεν στήνουμε ένα σύγχρονο Καιάδα για να πετύχουμε ανοσία, ανοησία λέω εγώ, της αγέλης. Με συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που είναι το κλειδί για τον έλεγχο της κατάστασης ας μην έχουμε καμμία αμφιβολία ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στη χώρα που είναι βέβαιο πως όλα θα είναι διαφορετικά.

Ζητήσαμε εγκαίρως αποφασιστικά μέτρα χωρίς εξαιρέσεις. Στηρίζουμε το «Μένουμε στο σπίτι», αλλά και κάθε μέτρο που προτείνουν οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές. Συμβάλλουμε με τις δικές μας προτάσεις θετικά στην προσπάθεια και επιμένουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την εφαρμογή όλων των μέτρων που εξαγγέλλονται, αλλά και εντατικούς ελέγχους.

Την ώρα, όμως, που λέμε ότι έχουμε πόλεμο, οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη τους μαχητές της πρώτης γραμμής, το εθνικό σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους του που σηκώνουν όλο το βάρος. Το εθνικό σύστημα υγείας, το ΕΣΥ, γίνεται τώρα το μεγάλο όπλο για το εμείς, για όλους εμάς, το εθνικό σύστημα υγείας που φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η σημαντική προσφορά της παράταξής μας θεσμοί στην υπηρεσία των ανθρώπων με διάρκεια και διαχρονική αξία. Γιατί; Γιατί εμείς έτσι σκεφτόμαστε, έτσι μάθαμε να λειτουργούμε.
Το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί σήμερα τη ναυαρχίδα στον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στον αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτοί που ως χθες επιχειρούσαν την απαξίωσή του, ομνύοντας υπέρ της αγοράς και στηρίζοντας σαφώς ιδιωτικά συμφέροντα, ας κάνουν την αυτοκριτική τους και ελπίζω να έχουν αλλάξει μυαλά.
Όλοι σήμερα μιλούν για τη στήριξή του, τη στήριξη όμως που απαιτεί αυτή την ώρα, μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, όχι αόριστες διακηρύξεις, αλλά πράξεις πολύ συγκεκριμένες που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα.

Πρέπει, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, να φροντίσουμε η ευγνωμοσύνη να μη μείνει στα λόγια, αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Είναι αναγκαίο να γίνουν πράξη όλες οι εξαγγελθείσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, να ανοίξουν εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να δημιουργηθούν και νέα, στο κέντρο και στην περιφέρεια, να εξασφαλιστούν πρόσθετα κρεβάτια νοσηλείας σε όλη την Ελλάδα. Να υπάρξει λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά περιφέρεια μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό.

Είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να γίνει επιτέλους προμήθεια όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, μάσκες, στολές, γάντια, απολυμαντικά. Και βεβαίως να παγώσουν στην πράξη παντού, πέρα από τις αποφάσεις -εκεί καθυστερούμε, στην πράξη- και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια όλες οι πράξεις που δεν είναι επείγουσες. Να γίνουν τεστ για τον ιό σε όλα τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το παραμικρό σύμπτωμα, ανεξάρτητα από την καραντίνα.

Είναι ολέθριο λάθος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η διακοπή των ελέγχων στο υγειονομικό προσωπικό σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήδη το τίμημα που πληρώνουν τα στελέχη του συστήματος είναι εξαιρετικά βαρύ, και κρούσματα και ένας νεκρός ήδη. Και όλο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του συστήματος, άρα στη νοσηλεία των πολιτών. Αναλώσιμος γιατρός, νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια σημαίνει αναλώσιμος ασθενής στην πράξη.

Όσον αφορά τα μέτρα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν θα τα επαναλάβω. Στη στρατηγική επιλογή που κάναμε ως χώρα, αυτή των σκληρών περιοριστικών μέτρων, χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία που θα μας κάνει καλύτερους στην αντιμετώπιση του ιού.

Ζητήσαμε μεταξύ άλλων, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό για το τεστ και τα ιδιωτικά κέντρα και με επίταξη, αν χρειαστεί, με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία. Με το τεστ και την απομόνωση, όπως λέει και ο ΠΟΥ -δεν τα λέμε εμείς- να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία ελέγχου για τον κορωνοϊό, με συμμετοχή των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ακούμε όλες αυτές τις ημέρες ότι πρόκειται να υιοθετήσουν την πρότασή μας για ομάδες -κινητά συνεργεία τα λένε- της Πρωτοβάθμιας που θα κάνουν, με συγκεκριμένα κριτήρια και τον κατάλληλο βεβαίως εξοπλισμό, επισκέψεις και δειγματοληψίες στο σπίτι. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εφαρμοστεί. Μόνο έτσι θα έχουμε πραγματική εικόνα, θα ξεφύγουμε από τον κίνδυνο πλασματικής εικόνας και εφησυχασμού στα σίγουρα, θα νιώθουμε πιο ασφαλείς και θα κρατήσουμε έξω από τα νοσοκομεία όσο γίνεται περισσότερο τον κορωνοϊό. Ακούμε και επικροτούμε. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό τον πόλεμο που δίνουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι χειροκροτούμε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται έμπρακτη στήριξη. Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης, αλλά και αποκατάστασης μίας κατάφωρης αδικίας, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε σήμερα διάταξη νόμου με τη μορφή τροπολογίας, με την οποία επεκτείνεται ο κανονισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων -που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα- και σε όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές.

......Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αν αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, χρειαζόμαστε και μία οικονομία πολέμου, γιατί οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους θα παραμείνουν και μετά την κρίση του κορωνοϊού. Θα είμαστε εδώ και θα συζητάμε για πολύ καιρό.

(Η οικονομολόγος Φωτεινή Γεννηματά είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline