Σπήλιος Λιβανός: Αισθανόμαστε δυνατοί και σίγουροι

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις δύο ασύμμετρες απειλές, του κορονοϊού και της τουρκικής επιθετικότητας, κατ' αρχήν στην ομιλία μου σήμερα.

Πρωτίστως θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω και πάλι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στις εντατικές, στα εργαστήρια, στον ΕΟΔΥ, όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον ιό με προσωπικό κίνδυνο, εκτελώντας το καθήκον τους και προστατεύοντας όλους εμάς.

Οφείλουμε, όμως, να ευχαριστήσουμε και τους στρατιωτικούς μας που εν μέσω πανδημίας φρουρούν τα σύνορά μας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής προς το εξωτερικό, την Ελληνική Αστυνομία που διασφαλίζει την τήρηση της τάξης στο εσωτερικό εν μέσω αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου, τους υπαλλήλους των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά στα σουπερμάρκετ, στους φούρνους, που εργάζονται σκληρά για να έχουμε όλοι μας πρόσβαση στα αναγκαία για τη διαβίωσή μας αγαθά.

Και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμάς στους υπαλλήλους της Βουλής που με αυταπάρνηση συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ώστε ο Ναός της Δημοκρατίας να μην κλείσει.
Ακούσαμε και πάλι την καλοπροαίρετη –πιστεύω- πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος να κλείσει το Κοινοβούλιο, επικαλούμενο την έκτακτη κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων του ΚΚΕ όσο και του ΜέΡΑ25.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει. Το σύμβολο της δημοκρατίας δεν αναστέλλει τη λειτουργία του. Το κράτος δεν αναστέλλει τη λειτουργία του. Το σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραμείνει ανοιχτό και θα παλέψει και αυτό τον αόρατο εχθρό ενός ακήρυχτου πολέμου.
Υπό το πνεύμα αυτό χαιρετίζω και εγώ τις αποφάσεις όλων των ιερωμένων που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα των καταστάσεων και πρότειναν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

Αισθάνομαι, όμως και υπερήφανος για την απόφαση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός σοβαρού και προοδευτικού κυβερνήτη που λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, δείχνοντας τον ορθό δρόμο, ενός ηγέτη που βγαίνει μπροστά και λέει την αλήθεια, που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, που ρίχνει δίχτυ προστασίας στους πολίτες, που περιβάλλει με ασφάλεια τον λαό, βιώνοντας την ηγεσία του ως κομμάτι του ίδιου του λαού, προβάλλοντας την αρχή της ατομικής συμπεριφοράς που δίνει περιεχόμενο στη συλλογική συνείδηση.

Προφανώς, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου ούτε πανηγύρισε ούτε πανηγυρίζει. Κινείται με αίσθημα ευθύνης και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο πιο καλά μπορεί, όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί.

Αισθανόμαστε, λοιπόν, δυνατοί και σίγουροι ότι όλοι μαζί θα κερδίσουμε και αυτόν τον πόλεμο, γιατί τόσο το πανταχόθεν βαλλόμενο ελληνικό κράτος όσο και οι καταταλαιπωρημένοι Έλληνες συμπολίτες μας αποδεικνύουν και τις αστείρευτες ικανότητές τους -όταν το θέλουν- και το φιλότιμό τους.
Η δημόσια διοίκηση ανταπεξέρχεται με μοναδική αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην κρίση του κορονοϊού που αντιμετωπίζουμε. Η εφαρμογή των μέτρων είναι άμεση και καθολική. Το κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Πρωταγωνιστικός πυλώνας σε αυτή την προσπάθεια είναι το εθνικό σύστημα υγείας, ένα σύστημα ταλαιπωρημένο από τη μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή, το οποίο, όμως, στέκεται όρθιο και διαχειρίζεται αυτή την πρωτόγνωρη κρίση.

Το μήνυμα πλέον είναι σαφές σε όλους: Το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται, πρέπει να στηριχθεί και θα στηριχθεί.
Η κρίση αυτή αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το αυτονόητο, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, αυτού της υγείας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει και είναι αναγκαίο να υφίσταται, αποτελώντας όμως, ένα κρίσιμο συμπλήρωμα, έναν συμπληρωματικό πυλώνα σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κορονοϊός αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την οικονομία μας, την επηρεάζει ήδη. Η Κυβέρνηση, όμως, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα προκύψουν. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup ενίσχυσαν τη δύναμη πυρός. Προφανώς, το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας που ετέθη, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής, πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ξανασυζητηθούν, όχι όμως τώρα. Τώρα είμαστε στη μάχη. Θα συζητηθούν, όταν πρέπει και εκεί η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πάντως, για φέτος δεν υφίσταται το 3,5% ως στόχος του πλεονάσματος. Οι δαπάνες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, η μέριμνα για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που μπήκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, η διευκόλυνση για τους πολίτες που πλήττονται δεν θα συνυπολογίζονται στους προγραμματισμένους οικονομικούς μας στόχους. Διαθέτουμε την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.
......Όλοι μαζί δοκιμαζόμαστε και θα δοκιμαστούμε. Όμως, θα αντέξουμε και θα σηκωθούμε ξανά. Είναι η ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της κατίσχυσης του «εμείς» έναντι του «εγώ».

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και σήμερα, από αυτό το Βήμα, την αντιπολίτευση, όλη την αντιπολίτευση. Με υπεύθυνη στάση, σύνεση και υπευθυνότητα συμβάλει παραγωγικά στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής ανάγκης. Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ενωμένη, αφού μόνο έτσι θα διέλθει των συμπληγάδων.

Συνεχίζοντας έτσι -πολιτεία, πολιτικό σύστημα και δημόσιοι λειτουργοί- θα κερδίσουμε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο. Θα κερδίσουμε, όμως, και κάτι ακόμα. Θα κερδίσουμε έναν ελληνικό λαό που δρα συλλογικά και που απορρίπτει τον ατομικισμό, που αποδεικνύει την εθνική του αυτοπεποίθηση, που εμπιστεύεται ξανά τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας, έναν ελληνικό λαό που τελικά ανακαλύπτει τη νέα του εθνική ταυτότητα.

(Ο οικονομολόγος Σπήλιος Λιβανός είναι βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ).

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 01:43

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline