Σοφία Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απειλές και ο κορωνοιός

Η Κυβέρνηση φέρνει σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η μια αφορά στην επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προκειμένου να μην υπάρξει διακινδύνευση της δημόσιας τάξης και της υγείας και η άλλη αφορά στην αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου.


Παρέλκει να επαναλάβουμε τα επιχειρήματα που στηρίζουν την ανάγκη υπερψήφισης αυτών των δύο νομοθετικών πρωτοβουλιών. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως δεν είναι δυνατόν οι αλλοδαποί, που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα μας, να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Είναι γνωστά όσα συνέβαιναν στα νησιά τα προηγούμενα χρόνια με τα μαχαιρώματα, τους εμπρησμούς, τις καταλείψεις των πλατειών κ.λπ. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης κορωνοϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί κ. Μουζάλα, υποστήριζε τα κλειστά κέντρα και δήλωνε πως η διαδικασία του ασύλου πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες κράτησης και πως είναι αναγκαίο να υπάρχουν κλειστά κέντρα.
Καταθέτω προς τούτο τις αποδείξεις για να τις έχουν υπόψη τους οι συνάδελφοι που θα μιλήσουν μετά.

Στο παρελθόν και οι ΜΚΟ, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβρισκαν να νοικιάσουν και το τελευταίο λιόδεντρο. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νόσων. Τα νησιά μας έτσι κι αλλιώς βρίσκονται υπό επίταξη όλα αυτά τα χρόνια, με κατάληψη και καταπάτηση των περιουσιών. Επίσης, όλοι καταλαβαίνουμε πως δεν είναι επίσης δυνατόν να δεχόμαστε επίθεση στον Έβρο και την ίδια ώρα να κυκλοφορούμε κανονικά και η διαδικασία του ασύλου να συνεχίζεται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως, παρότι συμβαίνουν όλα αυτά, γνωρίζουμε από την Επιτροπή ότι η Αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην υπάρχει κρίση του κορωνοϊού και σαν να μην δεχόμαστε επίθεση στον Έβρο, συνεχίζουν να λένε τα ίδια που έλεγαν και πριν.
Δεν θα συνεχίσω επί του θέματος. Ο λαός συμφωνεί μαζί μας και δεν ξεχνά ούτε τι έγινε το 2015, όταν η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσε στον Ερντογάν το εργαλείο του εκβιασμού χωρίς να υπάρχει καμία μεταβολή γεωπολιτικών συνθηκών στη Συρία. Είναι fake news όλα όσα ακούγονται. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα της υπεράσπισης του ελληνικού εδάφους από κάθε εισβολέα. Γι' αυτό μας ψήφισαν και αυτό θα κάνουμε. Μηνύματα που παραπέμπουν σε γενικά προσκλητήρια δεν θα κάνουμε.

Πάω όμως τώρα σε ένα άλλο θέμα που είναι το θέμα των ημερών. Την ώρα που ο λαός προσπαθεί ενωμένος να αντιμετωπίσει αυτή τη διπλή απειλή, την ώρα που όλοι κάνουν τον σταυρό τους αναλογιζόμενοι με τρόμο τι θα συνέβαινε αν τη χώρα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεταίρους του -μιλάμε με κόσμο και όλοι λένε το ίδιο πράγμα, ότι θα είχαν περάσει από πάνω μας όλοι οι μετανάστες και από πάνω ο κορωνοϊός-, την ώρα που όλοι θυμούνται τι έγινε στο Μάτι με το εισαγγελικό πόρισμα να αναφέρει πως ακόμη και αν δεν φύσαγε πάλι το ίδιο θα συνέβαινε λόγω έλλειψης συντονισμού, την ώρα που όλοι –Κυβέρνηση, πολίτες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, σειρά εργαζομένων που συνεχίζουν να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, εθελοντές- τρέχουν πάνω κάτω, από τα σύνορα ως τα νησιά και τις πόλεις, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, οι πρώην Υπουργοί του, ο Εκπρόσωπός του, όλοι, μικροί και μεγάλοι, πετούν ο κάθε ένας και από μια παρόλα.

Να πω και το συμφέρον τους: Αντί να καθίσουν ήσυχοι μέχρι να περάσει η μπόρα, προσπαθούν τελικά να διχάσουν τον λαό και αντί να σταθούν δίπλα στην Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, κερδίζοντας έτσι από την αναγνώριση των κοινών προσπαθειών, διότι αυτό θα έβλεπε ο λαός, τι κάνουν; Έχουν μπει όλοι σε μια διαδικασία απειλών και μάλιστα από πολύ επίσημα χείλη.

Αυτό το: «Μετά θα λογαριαστούμε» τι είναι; Ποιόν απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, μικρά και μεγάλα; Είναι το καινούργιο: «Ή εμείς ή αυτοί»; Είναι το καινούργιο: «Ή θα μας τελειώσουν ή θα τους τελειώσουμε;». Η χώρα κινδυνεύει και κάποιοι παίζουν στο Twitter. Ο ένας διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για capital control, ο άλλος απειλεί με χυδαιότητες παριστάνοντας τον Καραϊσκάκη -απέξω πέρασε και δεν κόλλησε- και δεν είναι τυχαίοι, είναι στελέχη σας, είναι εδώ, μέσα στη Βουλή.

Και αυτός ο κύριος τώρα μας δικαιολογείται ότι πήρε δάνειο, λέει, από τον Καραϊσκάκη και σε ποιους τα είχε πει αυτά ο Καραϊσκάκης, αυτές τις αθυροστομίες; Στους Έλληνες ή στους Τούρκους και στον Μαχμούτ Πασά; Όμως, ας όψεται ο κύριος αυτός που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του, διαφορετικά υπάρχει παράδειγμα αθυροστομίας για να του απαντήσουμε. Τέτοιο θράσος και τέτοιο μίσος και τζάμπα μαγκιές εκ του ασφαλούς!
Ας αφήσουμε και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα και του κ. Χαρίτση. Την ώρα που δίνουμε όλοι μάχη να μείνει ο κόσμος μέσα στο σπίτι, λένε ότι η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και ότι ο κόσμος κάνει την ατομική του ευθύνη, αλλά η Κυβέρνηση δεν κάνει τη συλλογική. Καλά, αυτό είναι ανελλήνιστο. Εννοεί ότι δεν κάνει το δικό της καθήκον.

Μα, αυτό είναι σαν προσκλητήριο να μην μείνουν σπίτι. Να πει ο καθένας: «Εντάξει, εγώ μόνο θα κάνω το καθήκον μου; Δεν θα κάνει η Κυβέρνηση το δικό της καθήκον;». Είναι δυνατόν να υπονομεύετε το «Μένουμε σπίτι» με αυτόν τον τρόπο; Και όταν μας λέει ο κ. Χαρίτσης ότι μόνο περιοριστικά μέτρα υιοθετούμε, τι εννοεί μόνο περιοριστικά; Είναι προληπτικά τα μέτρα. Πώς θα γίνει; Δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα, δεν μπορεί να γίνουμε Ισπανία.

Κοιτάξτε, εδώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και θέλω να ολοκληρώσω την ομιλία μου με το τι συνέβη και συμβαίνει στην Ισπανία και στην Ιταλία. Είναι τα μοντέλα που μας διαφημίζετε. Απλή αναλογική, τετρακομματικές και πεντακομματικές κυβερνήσεις, που δεν συνεννοείται ποτέ μεταξύ τους κανείς. Το είχαν ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας, οι φίλοι σας, που τώρα έχουν κατεβάσει τον στρατό στον δρόμο, στην Ισπανία, και ας λέει ο κ. Ρήγας να μην τολμήσουμε, ας πάει να κοιτάξει κατά εκεί. Το είχαν ρίξει στο σορολόπ κανονικά. Στις 8 Μαρτίου με δέκα νεκρούς και εκατοντάδες κρούσματα καλούσαν τον κόσμο σε μαζικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Γυναίκας», που κατέβηκαν όλοι στη Μαδρίτη, πάνω από εκατό χιλιάδες γυναίκες και άντρες βέβαια και σε όλες τις πόλεις. Τα κρούσματα ανέβηκαν κατακόρυφα, αρρώστησαν όλοι και αρρώστησαν όλες οι γυναίκες τους, η γυναίκα του Σάντσεθ, η γυναίκα του Ιγκλέσιας, η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έγινε αυτό το οποίο συνέβη, ποδοσφαιρικοί αγώνες, όλα αυτά. Δηλαδή, εδώ δεν είναι το τέλος του καπιταλισμού, που λέει και ο κ. Τσίπρας, ο κορωνοϊός δεν σκότωσε τον καπιταλισμό, σκότωσε τον «χαβαλέ» και θέλει, για να γλιτώσουμε απ' αυτόν, σταθερότητα.

Και μην αναρωτιέστε τι έχει συμβεί. Στην Ιταλία εξήντα έξι κυβερνήσεις σε εβδομήντα επτά χρόνια μεταβίβαζαν αρμοδιότητες στις περιφέρειες, ο καθένας έκανε του κεφαλιού του τους προηγούμενους μήνες, άλλος καταργούσε τα καρναβάλια, άλλος όχι, άλλος ακύρωνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, άλλος όχι, άλλος έκλεινε τα σχολεία, άλλος τα άνοιγε, άλλος έκλεινε τα μουσεία, άλλος τα άνοιγε, Κινέζοι με τσάρτερ έφθαναν για να γιορτάσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, διαφωνίες στο εσωτερικό της τετρακομματικής κυβέρνησης, διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών.
Μόλις προχθές, στις 24 Μαρτίου, εκδόθηκε το διάταγμα, για να εναρμονιστούν τα μέτρα μεταξύ Κέντρου και Περιφερειών.

Στην Ισπανία είχαν τέσσερις εκλογές σε τέσσερα χρόνια, κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν υπάρχει δεδηλωμένη, δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν ξέρω πού θα τα δώσει τα 200 εκατομμύρια. Κάποιον τρόπο θα βρει, φαντάζομαι, γιατί προϋπολογισμό δεν έχει. Είναι δεκαεπτά αυτόνομες επαρχίες, δύο αυτόνομες πόλεις, αποκλειστικές αρμοδιότητες. «Ίδρωσαν», για να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έγινε μόλις στις 15 Μαρτίου. Οι αυτόνομες κοινότητες δήλωναν ότι θα περιοριστεί η αυτονομία τους και τι θα γίνει, θα φύγει ο κορωνοϊός και θα τους μείνει αυτό το πρόβλημα. Τα ίδια και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε τέσσερις φορές σε οκτώ μέρες και δεν συμφωνούσαν σε τίποτα. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την έκτακτη ανάγκη καθυστέρησε επτά ώρες, επειδή πριν μάλωναν στο Υπουργικό. Η επιστημονική επιτροπή συστάθηκε μία εβδομάδα μετά την έκτακτη ανάγκη, ο Ιγκλέσιας έσπασε την καραντίνα, για να πάει να ζητήσει να μπορεί να προεδρεύει της επιτροπής για την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Συγγνώμη, με συγχωρείτε, αλλά πρώτα ρώτησαν τους συνταγματολόγους στην Ισπανία και μετά ρώτησαν τους γιατρούς για το τι θα κάνουν! Δεν είναι τυχαία αυτά τα οποία συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα της ακυβερνησίας και της ασυνεννοησίας, αυτό το οποίο μας διαφημίζετε όλη μέρα με την απλή αναλογική, με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, τις κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Τον «χαβαλέ», λοιπόν, σκότωσε ο κορωνοϊός, δυστυχώς μαζί με χιλιάδες ανθρώπους. Και όταν θα τελειώσουν όλα αυτά, δεν θα λογαριαστείτε μαζί μας, θα λογαριαστείτε με τον λαό που θα καταργήσει στην πράξη την απλή αναλογική.

(Η διεθνολόγος Σοφία Βούλτεψη πρώην υφυπουργός είναι βουλευτής της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline