Σπήλιος Δ. Λιβανός: Ο βουλευτής πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση

«Θα ζητήσω «συγγνώμη» και από τους συναδέλφους και τους Υπουργούς που έχουν άλλες δουλειές, αλλά νομίζω ότι όπως είπατε η συζήτηση πήγε σε ένα άλλο πλαίσιο.


Ήθελα να πω ότι η υπόθεση αυτή της μηνυτήριας αναφοράς κάποιων πολιτών κατά των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Αλέξη Τσίπρα, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και της εσχάτης προδοσίας λόγω της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον ν. 4588/2019 αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη σοφία του συνταγματικού νομοθέτη που με το άρθρο 61 όρισε -και διαβάζω- «το ακαταδίωκτο του Βουλευτή για τη γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των Βουλευτικών του καθηκόντων».

Και ακριβώς αυτή τη σοφία, αγαπητοί συνάδελφοι, έρχεται να προασπίσει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Διότι για εμάς είναι θεμελιώδης αρχή και πυρήνας της εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας μας το προφανές δικαίωμα κάθε Βουλευτή να εκφράζει και να ψηφίζει κατά συνείδηση, δίχως τον φόβο ποινικών διώξεων εις βάρος του, υπακούοντας μόνο στους νόμους και το Σύνταγμα.

Η θέση λοιπόν της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας, όπως άλλωστε εκφράστηκε και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είναι η μη άρση της ασυλίας. Η Νέα Δημοκρατία -και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό- διαφωνούσε και διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την θεωρούσε μια επιβλαβή συμφωνία που συνιστούσε υποχώρηση από τα κεκτημένα των προηγούμενων Κυβερνήσεων, υποχώρηση από τις εθνικές θεμελιώδεις κόκκινες γραμμές, υποχώρηση από το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Πρόκειται για μια συμφωνία που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι ωφέλησε τον ελληνικό λαό.

Γι' αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξάντλησε τότε ως Αντιπολίτευση όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που είχε, για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία εσείς είστε περήφανοι. Έως και πρόταση δυσπιστίας, όπως θυμάστε καταθέσαμε. Η Κυβέρνηση όμως επιβίωσε τότε.
Όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που η Συμφωνία θα υπογραφόταν, θα έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα μας προφανώς και έχει συνέχεια.

Και καλώ όλους αυτούς -και εκτός της Αίθουσας- που ζητούν με επίταση την ακύρωση της Συμφωνίας να μας πουν ειλικρινά τι μήνυμα θα έστελνε για τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα αν το κάναμε αυτό. Θα ήταν το μήνυμα μιας χώρας δικαίου, όπου τιμά την υπογραφή της ή μιας χώρας που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της;

Σκεφτείτε καλά την απάντησή σας, ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι η ασπίδα της χώρας μας απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Για εμάς, τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση είναι απλή: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι κράτος δικαίου.

Διαφωνήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε η Συμφωνία, είναι καθήκον όλων μας να την εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανόνων. Παρατηρούμε αυστηρά την τήρηση των συμπεφωνημένων από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας, προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Παράλληλα, στο μέτρο του εφικτού, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Έρχομαι τώρα σε όσους ψαρεύουν ακριβώς στα θολά νερά του λαϊκισμού και του ακραίου εθνικισμού με μια ανέξοδη ρητορική περί εκχώρησης του ιερού ονόματος της Μακεδονίας. Τους επισημαίνω ότι δεν έχουν το μονοπώλιο στην αγάπη για την πατρίδα. Δεν τους ανήκει. Ανήκει σε όλους μας η αγάπη για την πατρίδα, σε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Έθνους.

Στην ιστορική και κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε με την ωμή και απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας, με την αστάθεια στο γεωπολιτικό σκηνικό, με την αναδιάταξη των δυνάμεων και την ανάδυση νέων παικτών δεν είναι ώρα να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς. Είναι η ώρα για σύνθεση απόψεων και συνεργασία.
Η χώρα πλήρωσε με αίμα τον διχασμό. Και έχουμε όλοι ιστορικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα από κανέναν. Θα είμαι απόλυτα ευθύς, όπως είναι όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία συμπεριφορά από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Διότι διαφωνούμε πολιτικά, αλλά σεβόμαστε το δικαίωμα του αντιπάλου στη διαφορετική γνώμη. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής. Σεβόμαστε το κράτος δικαίου.

Θυμίζω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και δι' ημών και στον ελληνικό λαό ότι το 2013, με το ίδιο σκεπτικό που αναλύθηκε σήμερα και νομικά, απορρίφθηκε και τότε η κατηγορία για εσχάτη προδοσία για την ψήφιση των μνημονίων, αν θυμάστε.
Οπότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παρούσα υπόθεση κρίνουμε ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Ίσως θα έπρεπε να είχε τεθεί στο αρχείο και πριν έρθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, διότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη μετατροπή εθνικών στρατηγικών επιλογών, όποιες κι αν είναι αυτές, σε αξιόποινες πράξεις.

Κριτής όλων είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Άλλωστε, η ακύρωση διεθνών συνθηκών και οι απόπειρες διώξεις πολιτικών δεν συνάδουν με τις συνταγματικές μας αρχές και τις δημοκρατικές μας παρακαταθήκες. Ας μην παρασυρθούμε, λοιπόν, και τις αμαυρώσουμε σήμερα.

.........ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ: Αδικηθήκαμε παραταξιακά και για ένα λεπτό ζήτησα τον λόγο για να πω ότι η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει σταθεί με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν παρεκτράπη. Προφανώς δεν παρεκτράπη και επί προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά. Ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις, ούτε βεβαίως με ακραίες λογικές.
Όμως, με αναγκάζετε να σας θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο υπηρετούσατε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αυτό που συμπορεύθηκε σε πολλές στιγμές με ακραίες λογικές και, κυρίως, στο δημοψήφισμα του 2015.

Ας τα αφήσουμε πίσω, όμως, όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, και ας κοιτάξουμε μπροστά όλοι μαζί, για να κερδίσουμε το μέλλον επουλώνοντας τις πληγές του παρελθόντος και όχι βγάζοντάς τες μπροστά σε κάθε ευκαιρία

(Ο οικονομολόγος Σπήλιος Λιβανός είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline