Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Ραγκούσης: Δημοκρατικές συγκεντρώσεις και ποινικοποίηση

«.. Η σημερινή είναι μια θλιβερή ημέρα για την 3η Ελληνική Δημοκρατία. Είναι στην πραγματικότητα μια αποφράδα ημέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση. Πολλοί από εμάς είχαμε την τιμή στο παρελθόν να εισηγηθούμε νομοσχέδια σ' αυτό το ιερό για τη δημοκρατία Κοινοβούλιο.

Ειλικρινά νομίζω ότι αυτό διαπερνά τη σκέψη πολλών από εμάς που στο παρελθόν έχουμε εισηγηθεί νομοσχέδια: Εάν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για ένα νομοσχέδιο είχε υποβάλει στην Ολομέλεια της Βουλής μια τέτοια έκθεση, προσωπικά εγώ αλλά και όλοι όσοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας, θα θέλαμε η γη να ανοίξει να μας καταπιεί. Για λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας θα είχαμε αποφασίσει να το αποσύρουμε.

Για εσάς δε τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας και για όσους δεν το κατάλαβαν, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι κληθήκατε πριν από λίγο να απορρίψετε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας υπερασπιζόμενοι ένα σχέδιο νόμου πριν τις τροποποιήσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση, οι οποίες υπακούν σ' αυτό που από την πρώτη στιγμή σάς λέγαμε, δηλαδή στην αιτίαση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, δηλαδή σας έβαλε η Κυβέρνηση να απορρίψετε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και μετά έκανε τις αλλαγές που επιβάλλει το Επιστημονικό Συμβούλιο, γιατί ακριβώς είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.
Το δικαίωμα συμμετοχής σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, το δικαίωμα τού συναθροίζεσθαι στην πραγματικότητα τι είναι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι;

Είναι το δικαίωμα των πολλών να έχουν φωνή, να μπορούν να μιλούν. Είναι το δικαίωμα των πολλών να σκέφτονται φωναχτά, να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν, να ονειρεύονται, να ελπίζουν. Το δικαίωμα αυτό δεν είναι μόνο ένα ατομικό δικαίωμα. Είναι και πολιτικό δικαίωμα. Πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα, μόνο σε ανώμαλες περιόδους για τη δημοκρατία αφαιρέθηκαν από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ποινικοποιώντας την άσκηση του δικαιώματος τού συναθροίζεσθαι, στην πραγματικότητα όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά ποινικοποιείτε κάτι βαθύτερο και ουσιωδέστερο για τη δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, γιατί όπως αποδείξαμε και τεκμηριώσαμε και όχι απλώς ισχυριστήκαμε και εμείς και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, προχωράτε στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας, τα οποία ήταν όντως νεκρά, γιατί δεν υπήρξε κυβέρνηση από το 1974 και μετά που να διανοήθηκε να τα εφαρμόσει, αλλά τα νεκρανασταίνετε γιατί τα αντιγράφετε κανονικά.

Για να δείτε πόσο μακριά πηγαίνετε από τη σημερινή πραγματικότητα και επιστρέφετε στο κακό παρελθόν για τη δημοκρατία και τη χώρα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πάτε και θεσμοθετείτε μια σειρά από διατάξεις το 2020 που ήταν αντιδημοκρατικές όταν θεσπίστηκαν το 1971 από τη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά είναι και κυριολεκτικά εκτός πραγματικότητας στην εποχή του διαδικτύου. Θα γίνει μια κινητοποίηση της νεολαίας για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα οργανωθεί μέσα από το διαδίκτυο. Δεν θα έχει οργανωτή, άρα δεν θα αναγγελθεί και στην Αστυνομία. Την καθιστάτε με το νομοσχέδιο που φέρνετε παράνομη και ζητάτε από την Αστυνομία να τη διαλύσει και όποιον θεωρηθεί ότι είχε την ευθύνη διοργάνωσης μιας τέτοιας διαδικτυακής κινητοποίησης, θα τον οδηγήσετε σε ποινή φυλάκισης. Αν αυτό δεν οδηγήσει στην αυτογελοιοποίησή σας, όσων εισηγείστε και οδηγείτε την ελληνική κοινωνία, την Ελληνική Αστυνομία και την ελληνική έννομη τάξη με βάση αυτό το τερατούργημα, τότε νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς άλλον χαρακτηρισμό.

Επειδή γίνεται λόγος και για αλλαγές, καμία από τις θεμελιώδεις διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος της χούντας που μεταφέρατε αυτούσιο στη δημοτική γλώσσα, δεν αλλάξατε. Αλλάξατε -πριν απ' αυτές που δεν τις έχουμε δει- δύο μόνο προβλέψεις που και αυτές με τη σειρά τους οδηγούσαν στη γελοιοποίηση όποιου προσπαθούσε να εφαρμόσει αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το περιβόητο, το να μπορούν είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα χιλιάδες πολίτες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν μια πορεία, μια συγκέντρωση και επειδή δεν έχουν αναγγείλει οργανωτή και επειδή θεωρήθηκε ότι έχουν όλα αυτά τα θέματα που προβλέπει το νομοσχέδιό σας, οδηγούσατε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ή το άλλο με τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που λέγατε στην αρχική εκδοχή -και εσείς το υπερασπιζόσασταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας- ότι μια συγκέντρωση που θα γίνει μετά από μια ποδοσφαιρική ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα, είναι καταρχήν παράνομη.

Κοιτάξτε: Δεν πρόκειται σε καμία απολύτως περίπτωση να αλλάξετε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή των πολιτών. Χειρότερη θα την κάνετε, γιατί αυτό το νομοσχέδιο από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας, γιατί πράγματι, όπως φαίνεται από την επιμονή σας, κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα, να φέρετε ειδικά στην Αθήνα τα «κίτρινα γιλέκα» της Γαλλίας και του Παρισιού. Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος για την Ελληνίδα και τον Έλληνα εργαζόμενο αστυνομικό.

Τους βάζετε απέναντι από τους εργαζόμενους, από τους ανέργους, από τους συνταξιούχους, από τους νεολαίους. Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να αναβιώσετε τον χωροφύλακα τους χούντας. Γι' αυτό και για ό,τι συμβεί μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, εσείς θα φταίτε, γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν, γιατί πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο που αντλεί έρεισμα από τη δημοκρατία, το δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα της χώρας στους Έλληνες, τις Ελληνίδες, στους πολλούς να κινητοποιηθούν, να διαμαρτυρηθούν. Και δεν είναι άλλος αυτός ο ένας παραπάνω λόγος από το αίτημα που θα γίνει πάνδημο σιγά-σιγά αίτημα για την κατάργηση αυτού του χουντονόμου, που έχει βέβαια δύο ονοματεπώνυμα, Μητσοτάκης-Χρυσοχοϊδης, κατά ωμή παραβίαση του Συντάγματος –το τεκμηριώσαμε και προηγουμένως- που προβλέπει ότι το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι και στο συναθροίζεσθαι δεν υπόκειται στην αδειοδότηση της Αστυνομίας, δεν υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο. Τι να κάνουμε; Το Σύνταγμα το αναφέρει αυτό. ( Οικονομολόγος και νομικός ο Γιάννης Ραγκούσης είναι βουλευτής Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών στη Κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου).

Πολυμέσα