Νίκος Κωνσταντάρας: Η τιμωρία Τραμπ είναι απαραίτητη

Η εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ αποκτά ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις απ' ό,τι ήταν ήδη φανερό τα πρώτα 24ωρα μετά την 6η Ιανουαρίου.

Μαθαίνουμε ότι πίσω από τους γραφικούς «πατριώτες» υπήρχαν μέλη ακόμη πιο ακραίων ομάδων, που έφθασαν πολύ κοντά στα σημεία όπου κρύβονταν μέλη του Κογκρέσου και υπάλληλοί τους. Η δολοφονία ενός αστυνομικού από τον όχλο και ο θάνατος μιας γυναίκας από πυρά αστυνομικού έδειχναν ήδη ότι η κατάσταση ξεπέρασε πολύ τα όρια μιας «έκρηξης» αγανακτισμένων. Ομως, η ύπαρξη εισβολέων που κρατούσαν πλαστικές χειροπέδες και οι φονικές διαθέσεις πολλών προκαλούν υποψίες για σχέδιο κράτησης μελών του Κογκρέσου. Μέρος του πλήθους, εξάλλου, κραύγαζε «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς» (ο αντιπρόεδρος θεωρείται προδότης επειδή δεν ακολούθησε τον Τραμπ και προχώρησε στην επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών).

Ηδη διερευνάται ο ρόλος του Τραμπ, ο οποίος παρότρυνε τους οπαδούς του σε μαζική συγκέντρωση αλλά και να κατευθυνθούν προς το Κογκρέσο και «να πολεμήσουν»· η διαδικασία αποπομπής του κινείται στη Βουλή ενώ και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία ζητούν την απομάκρυνσή του. Αυτή έχει συντελεστεί ήδη σε συμβολικό (αλλά και πρακτικό) επίπεδο, καθώς σχεδόν όλα τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αποκλείσει τον πρόεδρο. Ετσι εγείρονται άλλες σοβαρότατες διαστάσεις του ζητήματος: ο έλεγχος των διαύλων επικοινωνίας και οι ευθύνες ιδιωτικών εταιρειών για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που φιλοξενούν και διακινούν εάν αυτό μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο.

Πέρα απ' όλες τις πολιτικές, ποινικές και κοινωνικές διαστάσεις των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου όμως, ίσως η πιο σοβαρή είναι ο συμβολισμός τους. Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι οι εχθροί των ΗΠΑ και της φιλελεύθερης δημοκρατίας θα χαίρονταν με τις εικόνες βίας, καταστροφής και γενικής ανωμαλίας στο κτίριο του Κογκρέσου. Ωστόσο, η βεβήλωση του ισχυρότερου συμβόλου της δημοκρατίας των ΗΠΑ, την ώρα που και τα δύο σώματα συζητούσαν την επικύρωση της προεδρικής εκλογής, μπορεί να γίνει σύμβολο της αντοχής, της δύναμης της δημοκρατίας.

Η ζημιά στα μάτια των παιδιών αλλά και όσων πιστεύουν στη δημοκρατία έχει ήδη γίνει: ενώ γνωρίζαμε από την Ιστορία ότι το πολίτευμα αυτό ενθαρρύνει τη δημαγωγία και κινδυνεύει απ' αυτήν, αυτό επιβεβαιώθηκε μπροστά μας. Αυτό θα αποθρασύνει τους εχθρούς της δημοκρατίας και θα αποθαρρύνει όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτήν. Γι' αυτό, οι επόμενες κινήσεις των θεσμών στις ΗΠΑ έχουν σημασία για όλο τον κόσμο. Ολοι –παιδιά και μεγάλοι– έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε ασφαλείς στις ζωές μας. Εάν η δημοκρατία δείξει ότι μπορεί να αμύνεται, να επιβάλλει τον νόμο ώστε να προστατεύει τους αδύναμους και να ελέγχει αυτούς που εκμεταλλεύονται την ισχύ τους και τη βία για να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους υπολοίπους, τότε το πλήγμα της 6ης Ιανουαρίου θα μετατραπεί σε νίκη. Μόνο η τιμωρία του Τραμπ και των συνεργών του θα ενισχύσει τη δημοκρατία και τους οπαδούς της σε όλο τον κόσμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline