Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Σκανδαλίδης: Η ενίσχυση με 120 εκατ. στην ΑΕGEAN AIRLINES

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, τη δραματική επιδείνωση των συνεπειών του τρίτου κύματος πια της πανδημίας, όπως το παρακολουθεί και όλος ο ελληνικός λαός, θα έλεγα, βουβός και προβληματισμένος, ανασφαλής και βλέποντας ένα μέλλον πάρα πολύ δύσκολο.

Είναι μια διαδικασία που καθιστά τις συζητήσεις μας περί οικονομικών προγραμματισμών και στόχων και άλλων κάπως φιλολογικές.
Ζήσαμε τον πρώτο κύκλο της πανδημίας, όπου πραγματικά με μια καθολική, όμως, και με επιτυχημένη από τη μεριά της Κυβέρνησης, υποστήριξη όλων μας, την ξεπεράσαμε με ένα πάρα πολύ επιτυχημένο τρόπο.

Η Κυβέρνηση επαναπαύτηκε στις δάφνες της με αποτέλεσμα η προετοιμασία του δεύτερου κύματος να είναι, ενώ αναμενόταν και όλοι το προέβλεπαν, ελλιπής, ασχεδίαστη, με συνέπειες που τις ζήσαμε πάρα πολύ έντονες τους προηγούμενους μήνες.

Και τώρα μπήκαμε πια σε μια σε μια δραματική περίοδο με το τρίτο κύμα και θα έλεγα ότι είναι η ώρα για τον κύριο Πρωθυπουργό να πάρει μια γενναία πρωτοβουλία. Αντί να αντιμετωπίζουμε καθημερινά την πολυγλωσσία των Υπουργών και την πολυγλωσσία των ειδικών επιστημόνων-λοιμωξιολόγων που ο καθένας λέει τη δική του άποψη για λίγα λεπτά δημοσιότητας, να προκαλέσει έναν εθνικό συναγερμό και σε συνεννόηση με όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου να βρούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, να υπάρξει μια κοινή στράτευση αντιμετώπισης, αντί να μιλάμε για κριτική ή όχι στην Κυβέρνηση ή για οτιδήποτε άλλο.

Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή αυτή η πρωτοβουλία θα ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα έδειχνε ότι στεκόμαστε στο ύψος μιας περίστασης, η οποία, αν εξελιχθεί όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα είναι δραματική για τη χώρα μας, για την οικονομία της, την πορεία μας, για όλα αυτά.
Ένιωσα την ανάγκη να κάνω αυτήν την πρόταση, γιατί πιστεύω ότι είναι η στιγμή τώρα, έστω και τώρα, να πάρει ο Πρωθυπουργός μια τέτοια πρωτοβουλία. Είναι δική του εξάλλου η ευθύνη των χειρισμών.

Εγώ θα ήθελα, πριν μπω στα άρθρα, να πω για τρία θέματα που έχουν σχέση με το νομοσχέδιο, κάποια που τα θεωρώ σημαντικά, κάποιες γενικές απόψεις.
Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση της AEGEAN. Εμείς ήμασταν και είμαστε υπέρ της στρατηγικής της χρηματοδότησης. Πιστεύω, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, το να αφήσουμε τον αερομεταφορέα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα προβλήματα που έχει σε αυτήν τη φάση θα ήταν πολύ κακό και θα είχε τεράστια αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας και για την πορεία των αερομεταφορών της χώρας γενικότερα. Νομίζω, λοιπόν, ότι απέναντι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει καμία πολύ ισχυρή αντίρρηση.

Με βάση την πρότασή σας, το δημόσιο θα πάρει πίσω ένα μέρος της εγγύησης μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, της οποίας το ύψος εξαρτάται από την επιδότηση της εταιρείας. Αν υποθέσουμε ότι η αύξηση σε δύο χρόνια φτάνει την αξία που είχε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο peak της η εταιρεία, αν δηλαδή διπλασιαστεί η τιμή της εταιρείας, κάναμε έναν πρόχειρο υπολογισμό και αυτά που θα πάρει πίσω το δημόσιο είναι από τα 120 εκατομμύρια τα 35 εκατομμύρια. Αν έχει κάνει κάποια επεξεργασία περισσότερη και μπορεί να μας διαφωτίσει ο Υπουργός, θα ήταν πάρα πολύ καλά.

Μπορούσε η Κυβέρνηση να διαλέξει έναν άλλον τρόπο, ένα μακροπρόθεσμο δάνειο με δέκα άτοκες δόσεις που θα μπορούσαν να επιστραφούν όλα τα χρήματα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, σε δέκα χρόνια για παράδειγμα. Θα μπορούσε να διαλέξει μια πρόταση τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα μπορούσε να κάνει πολλές επιλογές διαφορετικές από αυτήν που έκανε.

Ζήτησα, κύριε Υπουργέ, να μας φέρετε σήμερα τη συμφωνία που έκανε το γερμανικό δημόσιο με τη LUFTHANSA, γιατί, κατά τη γνώμη μου -ίσως είναι λίγο προχωρημένο-, μπορεί να σκέφτεται κανείς ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να διασφαλίσει και έλεγχο με έναν τρόπο, όχι να παρεμβαίνει στις καθημερινές δουλειές της εταιρείας, αλλά έχει δώσει τα χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, προκειμένου η εταιρεία να λειτουργήσει.
Νομίζω θα μπορούσαν να βρεθούν και πιο προοδευτικοί επί της ουσίας τρόποι αντιμετώπισης. Νομίζω ότι αυτό που διαλέξατε δεν μας λύνει τα προβλήματα. Μακάρι να μας διαφωτίσετε επί του συγκεκριμένου και να μας πείσετε.

(Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ)

Πολυμέσα