Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάκης Μουμτζής: ΚΙΝΑΛ σε vertigo

Είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να τηρεί δογματικά ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ευδιάκριτο το άγχος μήπως κατηγορηθεί πως συμπλέει με μία από τις δύο πλευρές. Αυτή η πολιτική γραμμή έχει δύο συνέπειες:

1. To KΙΝΑΛ πλέον ετεροκαθορίζεται. Δεν προσπαθεί να χαράξει μια δική του πολιτική, σε όλα τα κεντρικά ζητήματα αλλά, σε σταθερή βάση, αγωνίζεται να ανακαλύψει αρνητικά σημεία τόσο στις κυβερνητικές θέσεις όσο και σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το φαινόμενο είναι κυρίαρχο σήμερα, καθώς παλιότερα το ΚΙΝΑΛ ασκούσε μιαν εποικοδομητική αντιπολίτευση που χαρακτηριζόταν από την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. Η ηγεσία του Κινήματος έφτασε στο σημείο να τοποθετηθεί αρνητικά στον νόμο για την Παιδεία, που είχε πολλά κοινά σημεία με τον νόμο της κυβέρνησης του Γ. Α. Παπανδρέου. Και όταν ένα κόμμα σήμερα ουσιαστικά αρνείται πολιτικές που αυτό είχε χαράξει στο παρελθόν, τότε είναι μοιραίο να θολώνει η εικόνα του στους πολίτες. Να μην πείθει για την ενάργεια των θέσεών του.

2. Κάποιοι, κακοπροαίρετοι, θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ τείνει να μετατραπεί στο «ΚΚΕ της Κεντροαριστεράς». Αυτό είναι λάθος, γιατί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αυξήσει τη δύναμη του Κινήματος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κάνει με λάθος τρόπο. Απευθύνεται σε λάθος ακροατήριο. Οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τις επιλογές τους. Ενας πολίτης που, σε οκτώ αναμετρήσεις, έχει ψηφίσει ένα συγκεκριμένο κόμμα, έχει αποκόψει οριστικά τις ρίζες του με το πολιτικό παρελθόν του. Επειτα από οκτώ αναμετρήσεις δεν υπάρχουν πλέον «πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».

Συνεπώς, αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αυξήσει τη δύναμή της, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην υποδοχή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που μετά βεβαιότητος θα υπάρξουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανύψωση τειχών με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με την πολιτική του «όχι σε όλα». Χρειάζεται το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στη γραμμή της δημιουργικής αντιπολίτευσης, που άλλωστε συμβαδίζει και με την επιθυμία των ψηφοφόρων του.

Πολυμέσα