Γιώργος Κουρής: Οι ζητωκραυγές και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου

Δικαιολογημένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαίρεται για την έκδοση του πρώτου 30ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου με ετήσιο κόστος δανεισμού 1,9%. Δεν είναι λίγο μετά από την πτώχευση και την κρίση της πανδημίας να μπαίνουν στα ταμεία του κράτους 2,5 δις ευρώ με χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης.

Η αποδοχή του ομολόγου στη διεθνή αγορά δείχνει ότι οι πιστωτικοί οίκοι του εξωτερικού που το αγόρασαν αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη σημερινή αξιοπιστία της Ελληνικής οικονομία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το χαμηλό ύψος του επιτοκίου στο 30ετές ομόλογο είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της γενικής πτώσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Η αγορά ομολόγων με νόμισμα το ευρώ είναι τεράστια και εξαρτάται από την οικονομική ευρωστία και τις υπάρχουσες συνθήκες ρευστότητα όλων των χωρών της ευρωζώνης. Μετά από κάθε έκδοση ομολόγων οι συγκεκριμένοι τίτλοι εισέρχονται στη δευτερογενή χρηματιστηριακή αγορά προς ρευστοποίηση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τιτλούχου. Έτσι ημερησίως διαμορφώνεται η απόδοση των ομολόγων που αποτελεί τον δείκτη για να οριστεί το επιτόκιο σε κάθε νέα έκδοση. Η βάση σύγκρισης των επιτοκίων για την Ευρώπη έχει ως αναφορά το 10ετές ομόλογο των χωρών μελών. Μια αντιπροσωπευτική «φωτογραφία» των επιτοκίων αυτών που ίσχυαν στις 19 Μαρτίου 2021, για τις χώρες της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη αγορά, παρατίθεται στον πίνακα.

Η Γερμανία κατέχει την ευνοϊκότερη θέση εφόσον μπορεί να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο -0,31%. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να αγοράσει ομόλογο της Γερμανίας έχει ταυτόχρονα αποφασίσει να πληρώσει φύλακτρα για τα χρήματα του. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται το ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου γιατί έχει το υψηλότερο επιτόκιο στην αγορά, 0,93%. Είναι λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση της αγοράς ευρωομολόγων. Ιδιαίτερα όταν συγκρίνεται με χώρες όπως η Πορτογαλία με την οποία, ενώ έχουμε πολλές ομοιότητες, ο δανεισμός μας έχει κόστος τέσσερις φορές περισσότερο.

Δεν δικαιολογούνται ζητωκραυγές λόγω της έκδοσης του νέου 30ετούς ομολόγου. Η πραγματική εικόνα αξιολόγησης του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου γίνεται αντιληπτή αν την συγκρίνουμε με το 2006-2007 όταν πετύχαμε να πουλήσουμε τα πρώτα 30ετή ομόλογα στη διεθνή αγορά. Η μεγάλη διαφορά από την εποχή εκείνη είναι ότι προϋπόθεση για την πώληση μακροχρόνιων ομολόγων τότε ήταν ότι θα έπρεπε να πείσεις τις μεγάλες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού που ήταν οι κύριοι αγοραστές ομολόγων ότι είσαι και θα παραμείνει αξιόπιστος μακροχρόνια. Σήμερα ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο ήπιος γιατί η Κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, λόγω του ισχύοντος θεσμού της πιστωτικής χαλάρωσης «Quantitative Easing», εγγυάται την επαναγορά από τις τοπικές τράπεζες κάθε χώρας των ομολόγων του Δημοσίου, δίνοντας το ανάλογο χρήμα.

Την περίοδο 2006-2007 η τιμή του ελληνικού ομολόγου 10ετίας υπολογιζόταν σύμφωνα με το επιτόκιο της Ιταλίας συν 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτή τη συνθήκη αγόραζαν οι διεθνείς τράπεζες και οι πιστωτικοί οργανισμοί τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Μια συνθήκη που όπως φαίνεται δεν έχει αλλάξει εφόσον τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτουμε δείχνουν ότι το ελληνικό ομόλογο είναι κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Ιταλίας. Βρισκόμαστε επομένως στην ίδια αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας που μας είχαν κατατάξει οι δανειστές μας προ 15 ετών.

Ωστόσο η σημερινή οικονομική ισορροπία συνοδεύεται από πολλαπλάσια φορολογία και υποτονική οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με το 3,5%- 4% άνοδο του ΑΕΠ την προ δεκαπενταετίας εποχή. Ευχόμαστε το σημερινό υπουργείο Οικονομικών σύντομα να επιτύχει να βγάλει ένα 50ετές ομόλογο το οποίο ήταν η κορυφαία δανειακή επιτυχία της κυβέρνησης του 2007. Και υπενθυμίζουμε ότι η προ ημερών επιτυχής έκδοση του 30ετούς ομολόγου δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της οικονομικής αναβάθμισης της χώρας, αλλά κυρίως η αναγνώριση της πολιτικής ικανότητας και σοβαρότητας της κυβέρνησης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

epitokia

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 10:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline