Γιώργος Κουρής: Ανάπτυξη τουρισμού μέσω κινηματογράφου

Η παρουσία των ηθοποιών Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη και του Ντάνιελ Κρεγκ στο Πόρτο Χέλι μας θύμισε ότι ένας νέος στρατηγικός κλάδος ανάπτυξης ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα, η παραγωγή ταινιών για το κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα πολυπληθή διαδικτυακά μέσα. Ο κλάδος δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ένα ΝΠΙΔ που ιδρύθηκε με νόμο το 2015 και λειτουργεί από το 2017 υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η σημαντικότερη συμβολή αυτού του κλάδου δεν είναι τόσο τα εισαγόμενα κεφάλαια για την παραγωγή ταινιών (σήμερα συγκριτικά μικρά) αλλά η ανάδειξη της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός. Ένας μακροχρόνιος στόχος που έχει τις δυνατότητες να συμβάλει δυναμικά στη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό.

Η παγκόσμια πίτα των εσόδων από εισιτήρια σε κινηματογράφους ήταν το 2019 $42,3 δις. Ένα ποσό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007. Το νούμερο όμως αυτό αποτελεί υποσύνολο της δαπάνης των προβολών ταινιών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση κλπ. Έτσι το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε το 2019 για ψυχαγωγία από προβολές ταινιών ήταν πάνω $145 δις. Με την επιστροφή στην κανονικότητα τα ποσά αυτά αναμένεται να επανέλθουν ξανά σε ανοδική τροχιά, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον η Ελλάδα μπει δυναμικά σε αυτό τον κλάδο θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη. Το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση είναι αυτό της Ινδίας, μίας εξαιρετικά φτωχής χώρας που όμως επένδυσε συστηματικά στον κλάδο δημιουργώντας έκρηξη στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και των εσόδων από τις ταινίες που παράγει.

Παραθέτουμε μια σειρά από ονομαστές ταινίες των οποίων μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Ελλάδα, αλλά και ενδεικτικές ταινίες που δεν γυρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά λόγω περιεχομένου θα μπορούσαν να έχουν γυριστεί εδώ. Επειδή το έτος εισαγωγής στην αγορά της κάθε ταινίας είναι διαφορετικό, συγκρισιμότητα στα μεγέθη επιτεύχθηκε με αναγωγή των ποσών κόστους και εσόδων σε τιμές του 2020 (η αναγωγή έγινε βάσει των στοιχείων πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ). Τα έσοδα από κάθε ταινία αποτελούν δείκτη του αριθμού των ατόμων που τις είδαν και προφανώς έχουν συγκρατήσει εικόνες από την κουλτούρα και το φυσικό κάλος της χώρας μας. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι ο αριθμός των προβολών είναι πολλαπλά μεγαλύτερος από ό,τι τα εισπραχθέντα ποσά στον γκισέ του κινηματογράφου, είναι κατανοητό ότι μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ατόμων που έχουν επηρεαστεί από την εικόνα της Ελλάδας. Γεγονός που δημιουργεί ένα μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση τουριστών.

Αν είχε κατορθώσει η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες από μια ταινία της σειράς Τζέιμς Μπόντ, ή τη δεύτερη ταινία του Μάμα Μία, θα είχαμε αποκομίσει σημαντικότητα άμεσα και μακροχρόνια οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό μας. Το ίδιο ισχύει και για ταινίες με περιεχόμενο την αρχαία Ελληνική ιστορία οι οποίες γυρίστηκαν σε άλλες χώρες. Βασικός στόχος επομένως πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων στους κινηματογραφιστές ώστε να πραγματοποιούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους στην Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα των μακροχρόνιων θετικών επιπτώσεων στον τουρισμό και την οικονομία, οι φορολογικές απαλλαγές και ενισχύσεις που προσφέρει ο ΕΚΟΜΕ θα πρέπει να αυξηθούν. Παρόμοιος ήταν και ο στόχος όταν διεκδικήσαμε και πήραμε την Ολυμπιάδα του 2004. Τα μακροχρόνια οικονομικά οφέλη δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν, αλλά η εμπειρία από όσες χώρες και πόλεις όπως η Μπανγκόκ, το Παρίσι, το Λονδίνο «έχτισαν» με συνέπεια ευνοϊκό πλαίσιο που βοήθησε την άνοδο των οπτικοακουστικών επενδύσεων δείχνει την υψηλή προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε στο ΑΕΠ από την συρροή τουριστών. Κλειδί στο στόχο προσέλκυσης παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα αποτελεί η υποδομή σε στούντιο με υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι εντυπωσιακό ότι η χολιγουντιανή MILLENNIUM επέλεξε το 2005 να κάνει στούντιο παραγωγής ταινιών στη Βουλγαρία και όχι στην Ελλάδα με αποτέλεσμα εμείς τώρα να ακολουθούμε τους γείτονες τρέχοντας.

koyr2

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline