Γιώργος Κουρής: Γιατί ο επικείμενος φόρος, μέχρι...55% στα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι αυθαίρετος και άδικος

Μεγάλη η δυσφορία στις τάξεις τους για τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ . Σταικούρα, Σκυλακάκη, Χατζηδάκη, Γεραπετρίτη. Ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Κουρής πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί σειρά ετών, τοποθετεί σε ρεαλιστικές βάσεις το μείζον θέμα της μεταχείρισης των συνταξιούχων από το 2010 μέχρι πρόσφατα (οπότε έχασαν σταδιακά τη μισή τους σύνταξη.

Επιπλέον και ειδικότερα επισημαίνει,την ακραία η και παράνομη αντίληψη της Πολιτείας ότι λχ. τα χρήματα των συντάξεων αποτελούν φορολογητέο «εισόδημα» ανεξάρτητα της προέλευσής τους , με ειδικό σημείο έντασης σήμερα τα σχέδια αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης να επιβάλλουν πλήρη φορολόγηση στα αναδρομικά των συνταξιούχων-μικρό μέρος τελικά των δραματικών περικοπών έχουν υποστεί .

Αναμένεται φόρος στα αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι για την περίοδο 2015-18. Ο φόρος αυτός μπορεί να φτάσει και το 55% επί των όσων ορισμένοι εισέπραξαν προ καιρού. Υπό το πρίσμα πολλών παραγόντων που εκθέτουμε σε αυτό το άρθρο ο αναδρομικός φόρος είναι άδικος. Η ΑΑΔΕ που ανακοινώνει τώρα την επιβολή του δεν είχε φροντίσει ως όφειλε όταν μοίραζε τα χρήματα να εισπράξει εξ αρχής τον φόρο και να μεταβιβάσει στους συνταξιούχους τα καθαρά ποσά. Αυτό βέβαια μπορεί να καταχωρηθεί ως λάθος, ή ανικανότητα της ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, ενώ δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι φταίει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η είσπραξη των φόρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Η κυβέρνηση που τοποθετεί τους επικεφαλής και επιτηρεί την ΑΑΔΕ πρέπει να προστατέψει τους συνταξιούχους από την ταλαιπωρία και τα νέα βάρη που προκύπτουν.

Οι φορολογικές αρχές δεν εφαρμόζουν κάτι το παράνομο ζητώντας να εισπράξουν φόρο από ένα μέρος της σύνταξης που είχε παρακρατηθεί στο παρελθόν αλλά κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήταν όμως αβελτηρία της φορολογικής αρχής να εφαρμόσει εσπευσμένα την απόφαση της δικαιοσύνης αλλά να μην σπεύσει ταυτόχρονα να υπολογίσει και να αφαιρέσει τον φόρο στην πηγή, όπως έγινε στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ για τα αναδρομικά των στρατιωτικών. Τα χρήματα αυτά έχουν "φαγωθεί" από τους συνταξιούχους που κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορούν να συντηρηθούν με αυτά που ήδη παίρνουν. Παράλληλα οι συνταξιούχοι θα ταλαιπωρηθούν με την πρόσθετη γραφειοκρατία των συμπληρωματικών δηλώσεων, για τη σύνταξη των οποίων θα πληρώσουν κάποιο φοροτεχνικό με «ταρίφες» 50 ευρώ ανά συμπληρωματική δήλωση.

Δικαιολογημένα υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι ότι όλες οι άλλες κοινωνικές τάξεις λόγω της πανδημίας έχουν βοηθηθεί από χορηγίες της κυβέρνησης, ενώ αυτοί αγνοήθηκαν και μάλιστα ακόμα πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Ο αντίλογος είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν έχασαν το εισόδημα τους λόγω της πανδημίας για να ζητούν επίδομα βοηθείας τώρα. Έχει υπολογίσει όμως κανείς πού ξοδεύεται η σύνταξη του συνταξιούχου όταν τα έσοδα της οικογένειας με παιδιά μειώνονται γιατί ο εργαζόμενος πατέρας ή μητέρα είναι άνεργοι; Η αλήθεια είναι ότι το κύριο στήριγμα σε όσες οικογένειες πλήγηκαν ή πλήττονται από την πτώση της οικονομίας ήταν και είναι η σύνταξη και όχι κάποια εφάπαξ ποσά που μπορεί να χορηγούνται σε διάφορες ομάδες επαγγελμάτων.

Στην ουσία η σύνταξη είναι η αποταμίευση ορισμένων δεκαετιών από κάθε άτομο που νομότυπα έχει δουλέψει σε όλη του τη ζωή και του οποίου τα εισοδήματα έχουν φορολογηθεί. Παράλληλα σε κάθε αγορά αγαθού ή υπηρεσίας υπάρχει ποσοστό φόρου. Τίθεται επομένως το ερώτημα, γιατί ο συνταξιούχος που έχει πολλαπλά πληρώσει άμεσα και έμμεσα φόρους πρέπει να πληρώνει επί πλέον φόρους για τη σύνταξη του που είναι η αποταμίευση μιας ζωής;

Η απάντηση στο παρά πάνω ερώτημα είναι ότι το φορολογικό δίκαιο εδράζεται στην αρχή ότι κάθε εισόδημα πρέπει να φορολογείται για να χρηματοδοτηθούν οι υπηρεσίες του κράτους που καρπούμαστε όλοι. Η σύνταξη είναι ένα εισόδημα και συνεπώς έχει το κράτος το δικαίωμα να επιβάλλει φόρο. Οι αρχές της φορολογίας όμως έχουν και μια άλλη οπτική γωνία, αυτή της αναλογικότητας. Εφόσον η σύνταξη είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας αποταμίευσης των εργαζομένων από εισφορές στα εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί, υπάρχει αναλογικότητα με την αποταμίευση χρημάτων στην τράπεζα. Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν φορολογούνται, ούτε η σταδιακή τους ανάλωση φορολογείται γιατί δεν αποτελούν εισόδημα. Μόνο ο τόκος φορολογείται ως μορφή εισοδήματος που προκύπτει από το κεφάλαιο.

Από το 2010 μέχρι πρόσφατα οι συνταξιούχοι έχουν χάσει τη μισή τους σύνταξη από ό,τι έπαιρναν προκειμένου να συνεισφέρουν στην πτώχευση του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα η μέση σύνταξη να είναι σήμερα 935 ευρώ ενώ ανά κατηγορία από 310 έως 1.027 (βλέπε γραφικό). Οι συνταξιούχοι βοηθούν με τα λίγα που παίρνουν τα λιγότερα που έχει σήμερα η ευρύτερη οικογένεια. Έχουν φορολογηθεί για όσα εισοδήματα έχουν κερδίσει. Έχουν φορολογηθεί για όσα χρήματα έχουν ξοδέψει και στην πλειοψηφία τους έχει απομείνει μόνο η σύνταξη που είναι η αποταμίευσή μιας ζωής. Είναι άδικο επομένως να τους χτυπά μια αναδρομική φορολογία σε αναδρομικά εισοδήματα που έχουν πάρει και έχουν εξ ανάγκης ξοδέψει.

pinakas-kouri

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 02:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline