Γιώργος Κουρής: Άλυτο παραμένει το θέμα των συντάξεων

Ο πολίτης απαιτεί η σύνταξη του να είναι διαθέσιμη μερικές ημέρες αφότου συμπληρώσει των αριθμό των ετών και ενσήμων που προβλέπει ο νόμος. Δυστυχώς όμως όποιος πάρει τη σύνταξη του νωρίτερα από δύο χρόνια θεωρείται ότι πέτυχε άθλο.

Πολύ πιο χρονοβόρα είναι η περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, που ενώ είναι χρήματα τα οποία έχει ευθέως αποταμιεύσει ο κάθε εργαζόμενος, απαιτεί περισσότερο από 2-3 χρόνια για να βγει αφού έχουν προηγηθεί τα χρόνια του υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Στη σύνταξη μόνο μια εξαίρεση υπάρχει. Να υπάγεσαι μόνο σε ένα ταμείο. Να έχεις άκρες και να είσαι τυχερός.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 130.000 συντάξεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με τους δικαιούχους να αναμένουν πότε θα γίνουν οι υπολογισμοί των ενσήμων και θα λυθεί η χρονοβόρα διαδοχικότητα από τον ένα ασφαλιστικό φορέα στο άλλο. Για όσους ήδη παίρνουν σύνταξη και είναι απελευθερωμένοι από το άγχος της αναμονής επικρέμεται ο πρόσθετος αναδρομικός φόρος για όσα δικαιωματικά έχουν πάρει αλλά έχουν ξοδέψει.

Ο υπεύθυνος για τις συντάξεις υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης, βρήκε λύση να βγαίνουν οι λιμνάζουσες συντάξεις γρηγορότερα εμπλέκοντας στις διαδικασίες ιδιώτες δικηγόρους. Η λύση θεωρητικά θα βοηθήσει να περιοριστεί το πρόβλημα των υπέρμετρων καθυστερήσεων. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους εργατοπατέρες του Δημοσίου οι οποίοι δεν θέλουν παρέμβαση ιδιωτών στα «αμπέλια» τους. Αν και οι καθυστερήσει είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με έκτακτες εφάπαξ δαπάνες, οι συνδικαλιστές προσφεύγουν προσχηματικά στη δικαιοσύνη και μπλοκάρουν το σχέδιο του υπουργού γιατί θέλουν η δουλειά να γίνει με προσλήψεις πρόσθετων μόνιμων υπαλλήλων ώστε να έχουν περισσότερους «υποτελείς» στο Δημόσιο!

Η αύξηση του υπερήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε λάθος πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης εφόσον είναι διαχρονικό. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής δυστοκίας οι οικογένειες δεν θέλουν πλέον να επωμιστούν νέα βάρη. Όταν σκεφτεί ένα ζευγάρι να κάνει παιδί αμέσως το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του γιατρού και νοσοκομείου ορθώνουν ένα τοίχος στο σχεδιασμό τους. Παράλληλα η παρατεταμένη καχεξία στην οικονομία έχει οδηγήσει ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες νέα άτομα να δουλεύουν στο εξωτερικό. Έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν τα άτομα αυτά στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα άλλων χωρών και όχι το Ελληνικό.

Στο διάγραμμα που παραθέτουμε φαίνεται ότι από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των ηλικιών από 65 και άνω έχει αυξηθεί κατά 16%, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Αυξάνονται επομένως τα άτομα που επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα σε περίοδο που τα δημόσια οικονομικά είναι ελλειμματικά και μόνο με δανεικά καλύπτονται. Ταυτόχρονα οι δαπάνες του προϋπολογισμού που διατίθενται για συντάξεις σε πραγματικούς όρους (όταν αφαιρεθεί δηλαδή ο πληθωρισμός) έχουν πέσει από το 2009 μέχρι σήμερα κατά 27%. Με άλλα λόγια οι υπάρχοντες χρηματικοί πόροι για τον ασφαλιστικό τομέα διανέμονται σε όλο και περισσότερα άτομα με αποτέλεσμα η μέση σύνταξη να περιορίζονται αναγκαστικά τα τελευταία 12 χρόνια, με έξαρση βέβαια την περίοδο 2010-13 όταν εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές βάρβαρες περικοπές.

Ο κυκεώνας των προβλημάτων με τις συντάξεις και γενικότερα το ασφαλιστικό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του προϋπολογισμού που τον έχει κάνει ελλειμματικό επί δεκαετίες. Οι αντίξοες δημογραφικές εξελίξεις, μαζί με αυθαιρεσίες πολιτικών να χαρίζουν συντάξεις σε φιλοσοφία «δώσ' τα όλα» προκειμένου να πάρουμε τις εκλογές, έχουν δημιουργήσει το αδιέξοδο. Οι δαπάνες για συντάξεις (μαζί με υγεία, πρόνοια και αμοιβές προσωπικού) συμποσούνται σε 43 δις ευρώ ετησίως και βαρύνουν υπέρμετρα τον Κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι η πιθανότητα μίας νέας περικοπής στο μέλλον δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Η σημερινή κυβέρνηση είναι εκτός κριτικής για το πρόβλημα και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, κάθε ημέρα που περνά όμως λούζεται τη δυσφορία του κόσμου. Οι συνταξιούχοι ψήφιζαν παραδοσιακά τα κεντροδεξιά κόμματα και απαιτούν περισσότερη τόλμη και τομές από όσους είναι τώρα στο τιμόνι.

yperilikes

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline