Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Βλασερός*: Οι Κυκλάδες αντιμέτωπες με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μαντάτα που έρχονται από τα νησιά μας στη κορύφωση του καλοκαιριού δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα. Ο κορονοϊός την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της περιοχής επελαύνει επικίνδυνα.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μιλάει για 89 κρούσματα σε οκτώ νησιά με ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια από αυτά. Η μαζική εισροή επισκεπτών στα πανέμορφα νησιά μας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έφερε το αποτέλεσμα.

Πως μπορούν τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και στη συνέχεια να αντιστραφούν; Άμεσα χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας (τα οποία των τελευταίο καιρό έχουν δραματικά εξασθενήσει ) και των παρεμβάσεων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης.
Υποχρέωση ατομική και κοινωνική αποτελεί ο γενικός εμβολιασμός (ειδικά ατόμων ευπαθών και μεγάλης ηλικίας και ατόμων που επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο) που αποτελεί βασικό εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας
Βέβαια και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα και σε σημαντικά ηπιότερο βαθμό αλλά είναι ικανός να μεταδώσει τον ιό όταν νοσήσει.

Η χρήση μάσκας απαιτείται και σε εμβολιασμένους σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς υψηλού συγχρωτισμού χώρους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή συχνά στα νησιά (στενά σοκάκια)
Μέτρον κοινωνικής ευθύνης αποτελεί η συνεπής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθηθούν στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα καφέ ,στις τράπεζες, στα πλοία και αλλού.
Σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται κοινωνική ή προσωπική ευθύνη στις διοργανώσεις η τις συμμετοχές σε ανεξέλεγκτα πάρτυ.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής αλλά και τοπικής διοίκησης είναι αναγκαίες.
Η άμεση ενίσχυση με στελέχωση και εξοπλισμό (όπως αναπνευστήρες) των υπαρχόντων υγειονομικών δομών περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία. Η ενίσχυση με ΜΑΦ του Νοσοκομείου της Νάξου που τόσο καιρό ζητούσαμε αποδείχτηκε σωτήρια σε επιβαρυμένους covid και όχι μόνο ασθενείς.
Η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας με ιατρική υποστήριξη και
με επαρκή χωρητικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλα τα νησιά.

Ήδη αποτελεί επείγον αίτημα της Τήνου η οποία τις τελευταίες 7 ημέρες
εμφανίζει αυξημένη επίπτωση της νόσου.
Για να αποτραπεί η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού που αφορά κυρίως την
μετάλλαξη Δ απαιτείται να γίνει αμέσως εντοπισμός των κρουσμάτων μέσα από την πραγματοποίηση μαζικών δωρεάν rapid tests πού θα πραγματοποιούνται επιτόπια σε χώρους μεγάλων συρροών ατόμων ειδικά νέων.

Η διενέργεια εμβολιασμού κατ΄οικον σε άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο είναι πολύ αναγκαίο μέτρο.
Η αναγκαιότητα να πεισθεί ο πολίτης να προσέλθει για εμβολιασμό και να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες απαιτεί ελκυστική καμπάνια και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με πρωτοβουλία και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η πολιτεία επιπλέον πρέπει να περιφρουρήσει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων υγειονομικών μέτρων.
Η πανδημία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες έντονα τα νησιά των Κυκλάδων απαιτεί σοβαρή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να περιφρουρηθεί η υγεία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και των περιοχών που θα επιστρέψουν οι νοσήσαντες επισκέπτες και να μην δημιουργηθεί η ανάγκη λήψεως μέτρων τοπικών lock down που θα καταστρέψουν την οικονομία των νησιών μας.

• Ο Γιάννης Βλασερός Είναι ιατρός καρδιολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αν γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Πολυμέσα