Παρήλθε η δωδεκάτη ώρα στην Ευρώπη για την COVID-19. Πάλι όλα δύσκολα

Νέα μέτρα και περιορισμοί στην Ευρώπη - Προβληματισμός στις ΗΠΑ για γ΄ δόση σε όλους, ενώ ο Φάουτσι τη θεωρεί μονόδρομο. Η δωδεκάτη ώρα για την Ευρώπη παρήλθε, προειδοποιούν Γερμανοί λοιμωξιολόγοι, ενώ η Ολλανδία τέθηκε σε μερικό lockdown, αδύναμη να διαχειριστεί το νέο πανδημικό κύμα.

Εντρομοι από τη  νέα πραγματικότητα, δεκάδες ηλικιωμένοι Γερμανοί περίμεναν τη σειρά τους χθες προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια κοινότητα η δριμύτητα του νέου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι θάνατοι από COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10% και συνιστούν περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως. Πολλά κράτη, προκειμένου να θωρακίσουν –όσο περισσότερο γίνεται– τη μερίδα του πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί, προχώρησαν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, λύση που προκρίθηκε αρχικά από το Ισραήλ –στα μέσα του καλοκαιριού– επιτρέποντάς του να χαλιναγωγήσει τη «μάστιγα της μετάλλαξης "Δέλτα"».

Αντιμέτωπη με την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη και ενώ μόλις πρόσφατα οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες πολλών κρατών, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προωθεί τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Ροσέλ Βαλένσκι, εξέφρασε αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της προσέγγισης σε όλο το εύρος του πληθυσμού και θέλει να αναλύσει τα δεδομένα που διαθέτει για το εμβόλιό της η Pfizer, πριν το CDC καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Το CDC, άλλωστε, δεν έχει πειστεί ότι οι νέοι και υγιείς χρειάζονται την παραπάνω προστασία της αναμνηστικής δόσης, σκεπτικισμός που ενισχύεται από τη σύνδεση των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, κυρίως σε αγόρια και νέους άνδρες. Αντιθέτως, ο διάσημος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Αντονι Φάουτσι, εκτιμά ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλους τους ενήλικες είναι μονόδρομος.
Οι θάνατοι από COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά 10% και συνιστούν περισσότερο από το 50% των θανάτων λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αυστηροποιούν τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς των πολιτών –κυρίως των ανεμβολίαστων– εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. (EPA / FILIP SINGER)

H επιδημιολογική έκρηξη στην Ευρώπη, με όλους τους πανδημικούς δείκτες να καταγράφουν σαφή επιδείνωση, κατέστησε αναγκαία την επιβολή νέων μέτρων.
O Ολλανδός πρωθυπουργός εξήγγειλε την επιβολή μερικού lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Καφέ, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα κλείνουν στις 7μ.μ., ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται χωρίς την παρουσία κοινού και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις στα σπίτια περιορίζονται σε τέσσερα άτομα.

Στην Ολλανδία, καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 7 μ.μ., ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται χωρίς κοινό.
«Η δωδεκάτη ώρα έχει παρέλθει», δήλωσε επίσης ο καθηγητής Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, απευθύνοντας έκκληση στους Γερμανούς να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα απέχει από εκδηλώσεις και πάρτι την εορταστική περίοδο. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εξάλλου, δήλωσε ότι από αύριο τα τεστ κορωνοϊού στη Γερμανία θα διατίθενται και πάλι δωρεάν, ενώ θα δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να συμβάλουν στην εμβολιαστική εκστρατεία. Επίσης, οι προερχόμενοι από την Αυστρία επισκέπτες θα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και εάν δεν διαθέτουν εμβολιαστικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό νόσησης θα τίθενται σε καραντίνα.

Lockdown στην Αυστρία

Tη βεβαιότητα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου πρέπει να είναι υποχρεωτική στο υγειονομικό προσωπικό και σε εργαζομένους σε μονάδες ηλικιωμένων διατύπωσε και ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. Τέλος, στη Λετονία «άναψε κόκκινο» ακόμα και για τους ανεμβολίαστους υπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να μετέχουν ούτε εξ αποστάσεως στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και φυσικά δεν θα λάβουν τον μισθό τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline