Μαρία Κατσουνάκη: Εκτός Αθηνών

Στην πολυσυζητημένη αλλά και παρερμηνευμένη μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα, υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο και όσοι δεν γνώριζαν με βεβαιότητα υποψιάζονταν ως ακριβές: η θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Αττικής είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Οπως διαβάζουμε στην προχθεσινή «Κ», τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν είχαν οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής. Η πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 35% για τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και κατά 40% για τους ασθενείς στην υπόλοιπη χώρα.

Οι γεωγραφικές ανισότητες στην παροχή των υπηρεσιών υγείας δεν είναι κάτι άγνωστο ή πρωτοφανέρωτο. Η «εκτός Αθηνών» Ελλάδα όσο παλιά έκφραση είναι άλλο τόσο και διαρκώς παρούσα. Υπάρχουν εκφάνσεις στη ζωή «εκτός πρωτευούσης» που μοιάζει σαν να έχουν παγώσει στον 20ό αιώνα, να μη διέσχισαν το κατώφλι της νέας εποχής. Μεγάλες ανισότητες, μεγάλες αντιθέσεις.

Συνηθίζουμε να αποθεώνουμε τα τελευταία χρόνια την εξαίρεση: την επαρχία των καινοτόμων ιδεών, των νέων επιστημόνων που επιστρέφουν στον τόπο τους για να δημιουργήσουν πρότυπες επιχειρήσεις, υποδειγματικές τουριστικές μονάδες, να εφαρμόσουν πρωτοπόρες μεθόδους στην παραγωγή/συσκευασία ελαιολάδου ή στην καλλιέργεια των αμπελιών. Να αξιοποιήσουν πρώτες ύλες, να προβάλουν τοπικά προϊόντα, να προτείνουν δυναμικές λύσεις στην τεχνολογία, στην οικονομία, εν γένει, της χώρας. Επιχειρηματίες που έχουν όραμα για την πόλη τους, που εγκαθιστούν εκεί σύγχρονες μονάδες υψηλής τεχνολογίας, προσφέροντας δουλειά και εξειδίκευση στους νέους.

Κι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, διάσπαρτοι στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, τους οποίους θαυμάζουμε και επαινούμε, αν, ο μη γένοιτο, αρρωστήσουν και χρειαστούν περίθαλψη; Κι αν, ακόμη χειρότερα, χρειαστούν Εντατική Μονάδα; Θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αττική ή, έστω, στη Θεσσαλονίκη, αλλιώς οι πιθανότητες επιβίωσής τους μειώνονται δραστικά;

Η πανδημία εξέθεσε αποκαρδιωτικά τους χαλαρούς χρόνους βελτίωσης και τις αδρανείς καλές προθέσεις. Αποκάλυψε όχι κάτι που αγνοούσαμε αλλά κάτι που δεν φροντίζαμε, δεκαετίες τώρα, να θεραπεύσουμε. Δεν είναι ο άθλιος, πελατειακός, πολιτικαντισμός του «κάθε πόλη και νοσοκομείο κάθε χωριό και πανεπιστήμιο». Είναι ότι το εκτός Αθηνών ΕΣΥ, κατά κύριο λόγο, παραμένει απροετοίμαστο, από πλευράς εξοπλισμού και εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού, για να αντιμετωπίσει όχι αυτήν την πανδημία αλλά την επόμενη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline