Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 4 «χρυοί» κανόνες αν θέλετε να γίνετε εκατομμυριούχοι – Ο οδηγός του Mark Cuban

Ο καθένας μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος σύμφωνα με τον Mark Cuban. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να ακολουθήσει τους 4 κανόνες που τον έκαναν επιτυχημένο.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Mark Cuban, ίδρυσε την Broadcast.com το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα την πούλησε στη Yahoo αντί 5,7 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος θεωρείται ένας γκουρού της τεχνολογίας και των επενδύσεων.

Σήμερα, διαθέτει προσωπική περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων, έχει αγοράσει την ομάδα του NBA Dallas Mavericks και έχει επενδύσει σε δεκάδες startups.

«Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος, μπορείς να το κάνεις, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να είσαι σε θέση να πετύχεις», δήλωσε ο Cuban παρουσιάζοντας τους 4 κανόνες επιτυχίας.

Ο πρώτος κανόνας του: «Βρες κάτι στο οποίο μπορείς να είσαι καλός. Στη συνέχεια, γίνε σπουδαίος σε αυτό»
Για να το πετύχετε αυτό, θα χρειαστεί πιθανότατα να αφιερώσετε πολλές ώρες μελέτης στο αντικείμενό σας.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Association for Psychological Science πέρυσι ανέφερε πως η διαφορά όσων κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ με όσους βγήκαν νικητές σε εθνικό επίπεδο είναι πως οι πρώτοι διαθέτουν διεπιστημονική εμπειρία.

Ο δεύτερος κανόνας του Cuban είναι «να ξέρεις από πωλήσεις»
Η δική του καριέρα στις πωλήσεις ξεκίνησε από μικρή ηλικία, καθώς στα 12 του έτη πουλούσε ειδικές σακούλες για τα απορρίμματα πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα προκειμένου να βγάλει χρήματα και να αγοράσει αθλητικά παπούτσια.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει δώσει στο παρελθόν συμβουλές για το πώς να πετύχετε στις πωλήσεις, ενώ ανέφερε πως ένας επιτυχημένος πωλητής φαίνεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα που ξεκινά να μιλά.

«Η πώληση δεν έχει να κάνει με το να πείθεις, αλλά με το να βοηθάς», είπε ο Cuban σε ένα βίντεο του TikTok.
«Όταν καταλαβαίνεις τι χρειάζονται και τι θέλουν οι άνθρωποι, τότε πρέπει να είσαι αυτός που θα τους βοηθήσεις», είπε.
Άλλωστε οι πωλήσεις μπορεί να μην είναι ένα κακό μέρος για να ξεκινήσουν οι επίδοξοι εκατομμυριούχοι. Το 2017, το 15% των CEOs από τις 100 κορυφαίες εταιρείες του Fortune 500 ξεκίνησαν από τις πωλήσεις, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ηγεσίας Heidrick & Struggles.

Ο τρίτος κανόνας: «Να είστε περίεργοι και να μαθαίνετε πάντα»
Η ύπαρξη μιας «νοοτροπίας δια βίου μάθησης» συσχετίζεται τόσο με την αντικειμενική όσο και με την υποκειμενική επιτυχία – από τον αριθμό των προαγωγών που παίρνετε μέχρι το πόσο ευτυχισμένος είστε στη δουλειά σας – σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από ερευνητές οικονομικών και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Waterloo.
Οι δια βίου εκπαιδευόμενοι μπορούν ακόμη και να εξοικονομήσουν χρήματα στους εργοδότες τους μακροπρόθεσμα, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Judene Pretti στο podcast "Alumni Know" του UWaterloo.

Ο τέταρτος κανόνας του Cuban είναι και ο σημαντικότερος
«Όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, [πρέπει να] ξέρετε τα δικά σας πράγματα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο δωμάτιο», είπε προσθέτοντας πως «τότε θα καταλάβετε πως είστε έτοιμος να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία».

Ο Cuban επισήμανε πως η γνώση δεν εγγυάται την επιτυχία.
Πριν ο ίδιος ξεκινήσει την πρώτη του εταιρεία, παραιτήθηκε-απολύθηκε από τρεις διαδοχικές δουλειές και κοιμόταν στο πάτωμα ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων που μοιραζόταν με πέντε συγκατοίκους, έγραψε στο Forbes το 2013.
Σε ένα άλλο βιβλίο ο ίδιος είχε γράψει «δεν έχει σημασία πόσες φορές αποτυγχάνεις. Αν μία φορά νιώσεις πως έχει δίκιο, τότε ίσως αυτό να είναι αρκετό για νιώθεις έτοιμος για το υπόλοιπο της ζωής σου».

Ακόμη κι αν έχανα τα πάντα, θα έβρισκα μια δουλειά ως μπάρμαν τη νύχτα και μια δουλειά ως πωλητής κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα άρχιζα να δουλεύω», είχε τονίσει ο ίδιος επισημαίνοντας:
«Για να γίνεις δισεκατομμυριούχος, πρέπει να είσαι τυχερός... αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα μπορούσα να ξαναγίνω πολυεκατομμυριούχος.

Πολυμέσα