Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέπη Ραγκούση: Ενας Χάρι που τον έλεγαν πρίγκιπα

Οι Ουίνδσορ δεν είναι ακόμη μια βασιλική οικογένεια. Είναι σταρ, αν δεν ήταν δεν θα είχε τέτοια επιτυχία το «The Crown».

Πώς το λέει η γνωστή έκφραση και το τραγούδι; «Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες». Ή μήπως δύσκολοι πρίγκιπες για τους καιρούς μας; Εκτός κι αν είναι οι καιροί που κάνουν δύσκολους τους πρίγκιπες. Να έβλεπε, ας πούμε, ο Χάρι, αγκαλιά με τη Μέγκαν, το «The Crown» (που σίγουρα θα το έβλεπαν) και αίφνης, να κοιτάχθηκαν βαθιά μέσα στα μάτια και να είπαν: «Είσαι baby να γράψουμε εμείς τα πιο ουάου επεισόδια της σειράς; Να τους τα κάνουμε μπάχαλο; Να μην ξέρουν από πού να τα πρωτομαζέψουν;». Και το baby ήταν. Και κάπως έτσι, λέω εγώ τώρα, άρχισε η μεγαλύτερη αποδόμηση του οίκου των Ουίνδσορ και του θεσμού της βασιλείας στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ.

Αυτή η οικογένεια, των Ουίνδσορ εννοώ, δεν έχει πάψει να με εκπλήσσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τότε δηλαδή που άρχισα να πρωτοσυλλαβίζω στα περιοδικά και τις εφημερίδες και να διαβάζω για τους έρωτες της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της Ελισάβετ, που ήθελε να παντρευτεί τον παντρεμένο, χωρισμένο και με τρία παιδιά σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ, την ανάγκασαν να τον χωρίσει, μετά παντρεύτηκε έναν φωτογράφο, μετά τον χώρισε και αυτόν και τα έφτιαξε με έναν άλλο, 17 χρόνια μικρότερό της. Και ύστερα έμαθα για τις ιδιορρυθμίες της βασιλομήτορος αλλά και της πριγκίπισσας Αννας που τα είχε πρώτα με τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς, αυτόν που μετά παντρεύτηκε την Καμίλα, την οποία μετά παντρεύτηκε ο αδελφός της Κάρολος, και μετά παντρεύτηκε έναν άλλον που όμως τον χώρισε για να παντρευτεί έναν άλλον.

Της βγήκε της Ελισάβετ και κάπως κουμάσι κι ο Αντριου που μέχρι και με τον Επστάιν πήγε και έμπλεξε. Και κυρίως ήταν η Νταϊάνα που τους τα έκανε όλα άνω – κάτω και γυρνούσε με τον έναν και τον άλλο διότι ασφυκτιούσε στον γάμο της και έγινε η αγαπημένη του λαού και του κόσμου ολόκληρου και σταρ πρώτης γραμμής αλλά αυτή πήγε καλιά της. Παντρεύτηκε και ο Κάρολος τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, εν τω μεταξύ είχε μάθει όλος ο κόσμος ότι ήθελε, σε ένα παράλληλο σύμπαν, να είναι ταμπόν και τέλος πάντων κάπως έδειχναν ότι θα ηρεμούσαν οι «Οικογενειακές ιστορίες».

Οι Ουίνδσορ δεν είναι ακόμη μια βασιλική οικογένεια. Είναι σταρ, αν δεν ήταν δεν θα είχε τέτοια επιτυχία το «The Crown». Και είναι σταρ ακριβώς επειδή δεν είναι άμεμπτοι και δεν μοιάζει να τους ενδιαφέρει να είναι. Εχουν τα κουσούρια, τα καλά και τα κακά μιας κανονικής οικογένειας. Κόντρες, έρωτες, κερατώματα, συγκρούσεις, αντιζηλίες, καβγάδες και ξεμπροστιάσματα. Μόνο που τούτος εδώ, ο Χάρι εννοώ, το παράκανε. Ολες οι προηγούμενες «εκτροπές» της οικογένειας είχαν – έστω και ασυνείδητα – ένα άρωμα απόδρασης από το καταπιεστικό πρωτόκολλο. Ενα είδος «επανάστασης» (για να μην ξεφτιλίζουμε και τις λέξεις) ενάντια σε έναν επιβεβλημένο τρόπο ζωής. Αρχίζοντας από τη Μαργαρίτα, η πρώτη που έχει δηλώσει δημόσια ότι θα προτιμούσε να μην είχε γεννηθεί γαλαζοαίματη, και φτάνοντας έως την Νταϊάνα. Ο Χάρι, από την ανάποδη, δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τον προσέξουν. Και ότι ξεκατινιάζεται και «τρυγά» τη βασιλική του καταγωγή προσπαθώντας, συγχρόνως, να την αποδομήσει. Εμ, δεν γίνονται αυτά. Ή, τέλος πάντων, γίνονται από «παίκτες» πολύ υψηλού επιπέδου. Που δεν μοιάζει να είναι.

Η ρεζέρβα
Ετσι, μετά την έστω και από βελούδο σιφόν «επανάσταση» της Νταϊάνα, ο Χάρι και η Μέγκαν το κάνουν να μοιάζει σαν εκείνες τις τηλεφωνικές μαρτυρίες που έβγαζαν έως πριν από λίγα χρόνια στα πρωινάδικα. «Ο αδελφός μου με έσπρωξε και έπεσα στο πιατάκι του σκύλου και χτύπησα τη μέση μου». «Ο μπαμπάς μου μού είπε ότι μπορεί να μην είναι ο μπαμπάς». «Η γυναίκα μου έβαζε, για γούρι, τα τεστ εγκυμοσύνης δίπλα σε φωτογραφίες της μητέρας μου». «Ο μπαμπάς μου με είπε ρεζέρβα».

Πολυμέσα