Προσέγγιση ΗΠΑ-Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν θα ανοίξουν γραφείο για να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσε ο αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα στείλει και εκείνη αντιπροσωπεία στο Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ημέρα που στην Καμπούλ ξεκίνησε η τελευταία φάση της παράδοσης καθηκόντων ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν θα αντιτίθενται στη χρήση του αφγανικού εδάφους για επιθέσεις σε άλλες χώρες και ότι στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν από τους Ταλιμπάν να κόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, να αποκηρύξουν τη βία και να αποδεχθούν το αφγανικό Σύνταγμα (που περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων).

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline