Χρύσανθος Λαζαρίδης: Η κοινωνία, η ΕΡΤ και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θα ήθελα να κάνω μία πρώτη παρατήρηση: Όταν ένας οργανισμός δημόσιος ή ιδιωτικός είναι πλεονασματικός, πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο, δηλαδή δαπάνες μείον έσοδα.

Όταν έχει 220 εκατομμύρια ευρώ ή 270 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες και 30 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, δεν είναι πλεονασματικός. Στην περίπτωσή μας είναι επιδοτούμενος.

Έχουμε πει διάφορες μισές αλήθειες, ας πω κι εγώ τη δική μου αλήθεια. Θα σας θέσω ένα ερώτημα: Την ίδια εποχή που ήταν το θέμα της ΕΡΤ και το θέμα του «μαύρου», έγιναν εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Υπήρχε δική σας πλειοψηφία. Οι άλλες παρατάξεις κατέβηκαν διασπασμένες και χάσατε. Πώς χάσατε αν υπήρχε τέτοια γενική κατακραυγή στο κόσμο, στην Ελλάδα και στον επαγγελματικό κλάδο εναντίον της Κυβέρνησης;

Πώς οι δημοσιογράφοι πρώτοι οι ίδιοι πήραν απόφαση να σας τιμωρήσουν και γιατί; Αυτό δεν το μετράτε.

Πείτε μου και το άλλο: Τις τελευταίες μέρες καλείτε συλλαλητήρια για το θέμα της ΕΡΤ και του πολυνομοσχεδίου εδώ μπροστά. Από την πρώτη μέρα η προσέλευση ήταν απογοητευτική, αμελητέα. Περνάει ο κόσμος καλά; Γιατί έρχονται τρεις και ο κούκος; Δεν έχει ο κόσμος προβλήματα;

Γιατί εμφανίζονται κάθε φορά όλο και λιγότεροι; Υποτίθεται ότι το πολυνομοσχέδιο «έφυγε» δεκαεννιά χιλιάδες ανθρώπους, τους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία. Οι μισοί από αυτούς ζουν στην Αθήνα. Ούτε το ένα τρίτο δεν ήρθε τις τρείς μέρες των συλλαλητηρίων εδώ μπροστά, που ο θεός να τα κάνει συλλαλητήρια.

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί άραγε έγινε αυτό; Γιατί ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται –μα με τίποτα- σε εσάς; Περνάει καλά; Όχι. Εμπιστεύεται απολύτως την Κυβέρνηση; Δεν είμαι βέβαιος. Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιος, είναι ότι εσάς δεν σας εμπιστεύεται. Έχει πάρει χαμπάρι –γιατί ο ελληνικός λαός κάνει λάθη αλλά είναι ευφυής- ότι εσείς δεν ενδιαφέρεστε να ορθοποδήσει ο τόπος, εσείς κερδοσκοπείτε πάνω στα πάθη αυτού του κόσμου και εξάπτετε τα χειρότερα πάθη αυτού του κόσμου και όπως βλέπετε δεν σας ακολουθεί. Αν ήμουν στη θέση σας –και ανάμεσά σας υπάρχουν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι- θα άρχιζα να προβληματίζομαι για αυτό.

Υπάρχει ένα κακό πράγμα στην πολιτική: Η υποκρισία. Υπάρχει και κάτι χειρότερο, ο πολιτικός αυτισμός, δηλαδή ό,τι και να γίνεται λέμε και κάνουμε το δικό μας, δεν παίρνουμε μηνύματα από τριγύρω.

Ο συνδυασμός πολιτικής υποκρισίας και αυτισμού είναι συνταγή –όχι αποτυχίας- καταστροφής. Ψάξτε μέσα να βρείτε αν κάτι από αυτά που λέω αφορά εσάς.

Για την υποκρισία σας δεν συζητώ, είχατε λούσει την ΕΡΤ –τη μακαρίτισσα πλέον- με τα χειρότερα λόγια. Δεν υπάρχει δημόσιος οργανισμός που άκουσε από το στόμα το δικό σας χειρότερους χαρακτηρισμούς –απαξιωτικότατους φυσικά- από ό,τι άκουσε η ΕΡΤ από εσάς πριν λίγους μήνες. Και τώρα ολοφύρεστε για την απαξιωμένη ΕΡΤ, ολοφύρεστε για το κλείσιμό της. Αυτό είναι υποκρισία και ο κόσμος την καταλαβαίνει. Τώρα πια την καταλαβαίνει.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο από την υποκρισία: Ο πολιτικός αυτισμός. Όταν τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι κάτι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε. Όταν τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ότι δεν είναι ούτε παράνομο ούτε αντισυνταγματικό τότε εσείς εξακολουθείτε να λέτε ότι είναι παράνομα και αντισυνταγματικό. Κοιτάξετε το αυτό, ρωτήστε και κανέναν ειδικό. Πάντως υγειές πράγμα δεν είναι.

Λέτε για περιορισμό των δαπανών στην ενημέρωση –επειδή κόβονται δαπάνες- στην Υγεία, στην Εκπαίδευση. Μεταξύ μας, όντως υπάρχει περιορισμός των δαπανών και όντως αυτό θίγει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Όμως, όλες οι δαπάνες που γίνονταν μέχρι πρόσφατα για τη Υγεία, την εκπαίδευση και την ενημέρωση, έπιαναν τόπο; Όλες πήγαιναν πραγματικά για την υγεία, την ενημέρωση, την ασφάλεια, την εκπαίδευση; Μήπως γινόταν το πάρτι της αρκούδας; Μήπως για να κοπεί αυτό το πάρτι -και να πάψουν κάποιοι να θησαυρίζουν προσφέροντας υποτιθέμενες υπηρεσίες- πρέπει να μπει γερά το μαχαίρι στο κόκαλο και το πρώτο διάστημα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα θιγούν και πραγματικές υπηρεσίες;

Στην ΕΡΤ γινόταν πάρτι; Στα δημόσια νοσοκομεία γινόταν πάρτι; Για τα βουβαλίσια ορθοπεδικά επιθέματα έχετε ακούσει τίποτα; Μιλάμε για πολλές δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια στα λίγα τελευταία χρόνια. Αυτά έπρεπε να κοπούν; Έχετε προτείνει κάποιο τρόπο για να κοπούν αυτά χωρίς να γίνουν κάτι από αυτά που γίνονται τώρα;

Ήμασταν και εμείς του μνημονίου –πρώτοι- και μάλιστα εμείς ήμασταν όταν εσείς ακόμα μιλάγατε για τον καπιταλισμό και την Ευρώπη των μονοπωλίων. Είχαμε επισημάνει και γιατί είναι λάθος και επαληθευτήκαμε. Αλλά τις διορθωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν τις ψηφίζαμε.
Κοιτάξτε τι έχετε κάνει εσείς μέχρι τώρα. Δεν έχετε δει τίποτα θετικό από ό,τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν έχετε δει τίποτα που να αξίζει τον κόπο να το ψηφίσετε. Δεν έχετε βρει καμμία δαπάνη που έπρεπε να περικοπεί. Όλα όσα περικόπτονται είναι λάθος, πρέπει να τα αποκαταστήσετε. Και υπόσχεστε να τα αποκαταστήσετε. Ο κόσμος αυτά ακούει. Για την Κυβέρνηση δίνει πίστωση χρόνου. Τώρα μάλιστα έχει αρχίσει να δείχνει ότι μπορεί να πιάσει και τόπο αυτή η πίστωση χρόνου που της δίνει. Για σας δεν έχει αμφιβολία, δεν σας εμπιστεύεται, γιατί τα κίνητρά σας είναι απολύτως αυτιστικά, απολύτως ιδιοτελή και απολύτως υποκριτικά.

Δεν θέλω να σας κατηγορήσω. Δεν μιλάω συχνά σε αυτήν τη Βουλή. Δεν θέλω να τύχει τέτοιας συμπεριφοράς κανένα κόμμα εδώ μέσα. Σας το λέω, για να το σκεφτείτε. Και αν σας ενοχλεί δεν πειράζει, μπορεί να σας φανεί και χρήσιμο.

(Ολόκληρο το κείμενο μιας από τις σπάνιες παρεμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής του οικονομολόγου-δημοσιογράφου Χρύσανθου Λαζαρίδη, βουλευτή Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού .Έγινε στη συζήτηση για την δημιουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης- ΝΕΡΙΤ.)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline