Όλγα Κεφαλογιάννη: 2013, χρονιά ολικής επαναφοράς

Στόχος για το 2012 ήταν να κλείσει η χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Να, να μπορέσει ο τουρισμός να αποτελέσει μια ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας και των Ελλήνων ότι μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αλλάζει όχι μόνο την εικόνα της, αλλά και τον τρόπο που σκέφτεται, που παράγει, που αντιδρά στην κρίση.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το 2012 έκλεισε πολύ καλύτερα απ' ό,τι αρχικά αναμέναμε. Η πολιτική σταθερότητα με την ύπαρξη μιας ισχυρής Κυβέρνησης που αποφάσισε να επενδύσει στον τουρισμό, η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου για ταχεία ανάκαμψη επέδρασαν καταλυτικά.

Στόχος για το 2013 ήταν και είναι να πραγματοποιηθεί η ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο δεύτερος στόχος επιτυγχάνεται. Μάλιστα, για ενημέρωση των συναδέλφων, θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα οποία προκύπτει ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 παρουσίασε πλεόνασμα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ με αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4%, ενώ η αύξηση των αφίξεων ήταν 9,5%, γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε και η μέση ανά ταξίδι δαπάνη.

Εφαρμόσαμε μια επιθετική πολιτική συνεχούς παρουσίας στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με στόχο την αλλαγή της εικόνας που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης και την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών στερεοτύπων.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε όλο το φάσμα της τουριστικής πολιτικής με τη συνεργασία πολλών Υπουργείων. Έτσι, το Υπουργείο Τουρισμού απέκτησε τον αναγκαίο επιτελικό και συντονιστικό του ρόλο.

Επόμενος στόχος για το 2014 είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη, είναι να γίνει ο ελληνικός τουρισμός ένας ώριμος, σύγχρονος και κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, ανθεκτικός στις συγκυρίες, δυνατός στις κρίσεις, διαρκώς εξελισσόμενος. Για να επιτευχθεί και ο τρίτος στόχος στο σύνολό του χρειάζεται συντονισμένη και σε βάθος δουλειά, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλει να είναι θεσμικού χαρακτήρα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και με αυτούς τους στόχους κινείται και το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, διότι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη άνοδος για τον ελληνικό τουρισμό επιτυγχάνεται μέσω έξι κεντρικών κατευθύνσεων.
Η πρώτη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή νέων ειδών τουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Η τρίτη κατεύθυνση είναι η διασφάλιση της ποιότητας στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.

Η τέταρτη κατεύθυνση είναι ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου ορισμένων ειδικών μορφών τουρισμού.

Η πέμπτη κατεύθυνση είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
Η έκτη κατεύθυνση είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των επιτελικών και εκτελεστικών δομών τουριστικής πολιτικής.

Το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα υπηρετεί όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που υπολείπονται θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι προϊόν μεθοδικής επεξεργασίας, συστηματικής συνεργασίας με συναρμόδια Υπουργεία και εξαντλητικής διαβούλευσης με κοινωνικούς και κλαδικούς φορείς. Διαμορφώνει ένα λειτουργικό και σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον, προάγει ένα νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο προϊόν. Διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για την εγχώρια, αλλά και για τη διεθνή τουριστική επιχειρηματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πρώτο μέρος του υπό συζήτηση νομοσχεδίου εισάγονται νέοι και σημαντικοί θεσμοί τουριστικής δραστηριότητας. Έχοντας σαν στόχο την προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων, που, βεβαίως, υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο. Εισάγουμε νέα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον, για να αναπτυχθούν οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. .....Κάθε επένδυση θα κρίνεται βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών της με αυστηρούς περιβαλλοντικούς και αρχιτεκτονικούς κανόνες. Κάθε επένδυση θα εγκρίνεται με τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, χωρίς καμία έκπτωση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών, όπου ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προβλέπεται στο 0,05 για νησιά άνω των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αντίστοιχα ο ίδιος συντελεστής δόμησης προβλέπεται και για τη δόμηση κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών.

Ειδικότερα για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και με τροπολογία που καταθέτουμε παρέχονται κίνητρα για τη φιλοξενία ειδικών εγκαταστάσεων διαφόρων τύπων, που μπορούν να προσελκύσουν διάφορα είδη τουρισμού, όπως γκολφ, τουρισμός σκαφών αναψυχής και καταδύσεις, που μπορούν να προστεθούν στα προσφερόμενα τουριστικά προϊόντα. Έτσι συμβάλλουμε στην άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Σημαντική θέση κατέχει και η ανάγκη τόνωσης του τουρισμού και της ξενοδοχειακής υποδομής των πόλεων. Οι κατηγορίες των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) και οι ξενώνες φιλοξενίας νέων εισάγονται στη λογική δημιουργίας νέων τύπων καταλυμάτων. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία σε απαξιωμένες τουριστικές μονάδες να αναδιαμορφωθούν και ταυτόχρονα δίνουμε νέα ώθηση σε επιβαρυμένα ελληνικά αστικά κέντρα.

(Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι βουλευτής Α'  Αθηνών της ΝΔ και υπουργός Τουρισμού. Το κείμενο αποτελεί μέρος της κύριας ομιλίας της στη Βουλή σε δύο συνεδριάσεις για τις αλλαγές και τις επιδιώξεις στον Τουρισμό)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline