Στη Βουλγαρία η μεγαλύτερη μείωση ενεργού πληθυσμού

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε στη Σόφια ότι ο ενεργός πληθυσμός της Βουλγαρίας είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά ως το 2050 και η μείωση αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη μείωση ενεργού πληθυσμού στον κόσμο.

 

"Η Βουλγαρία πρόκειται να υποστεί την πιο απότομη μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας απ' όλες τις χώρες, πράγμα που θα επιβαρύνει πολύ την οικονομία της", αναφέρει ο θεσμός αυτός, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Ως το 2050, ο ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 40%. Ένας Βούλγαρος στους τρεις θα είναι τότε άνω των 65 ετών και μόνον ένας στους δύο θα βρίσκεται σε ηλικία για να εργαστεί, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βουλγαρία, ο πληθυσμός της οποίας είχε φτάσει τα 9 εκατ. κατοίκους όταν έπεσε ο κομμουνισμός, το 1989, αριθμεί αυτή τη στιγμή 7,3 εκατ. κατοίκους. "Τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και η σημαντική μετανάστευση" εξηγούν αυτή τη μείωση στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και "η έλλειψη ευκαιριών για τους εξειδικευμένους εργαζόμενους ωθούν τους Βουλγάρους στη μετανάστευση", επισημαίνει.
Η έκθεση αποκαλύπτει εξάλλου το σοβαρό πρόβλημα της φτώχειας: "Το 2011, σχεδόν ο μισός πληθυσμός ήταν φτωχός ή κινδύνευε με κοινωνικό αποκλεισμό, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline