Ευπειθέστατοι μπροστά στον Μπαράκ Ομπάμα οι ηγέτες της Τουρκίας και της Αλβανίας. Δήθεν ισλαμιστής ο ένας, σοσιαλιστής τύπου Γ. Παπανδρέου ο δεύτερος. Ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ των δύο γειτονικών-ανταγωνιστικών χωρών. Κύριο

Πειθαρχημένα «ισότιμος, παλαιός φίλος» ο Αμπ. Γκιούλ. Πρόθυμος σύμμαχος και φίλος ο Εντι Ράμα. Η προσπάθεια τους να ενισχύσουν τη δικτύωση και την επιρροή Τουρκίας και Αλβανίας στον Λευκό Οίκο και τα κέντρα επιρροής στις ΗΠΑ.

 

Α. Με εκτενή ρεπορτάζ οι μεγάλες εφημερίδες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, καθώς και τα μεγάλα κανάλια της χώρας αναφέρονται στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ.

Με θετικό πνεύμα, όχι ιδιαίτερα πανηγυρικό για τη συνάντηση κορυφής-ο πρόεδρος της Τουρκίας, ισλαμιστής, παλιός συνεργάτης του Ερντογκάν είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις και συμπάθειες με τις ΗΠΑ, -και σε κλίμα δήθεν «ισότιμης σχέσης», άνετης μεταξύ συμμάχων και στενών φίλων. Κραταιών χωρών και των δύο ,κατά τους Τούρκους και τον Αμπ. Γκιούλ , από παλιά. Η μια μεγάλη δύναμη της Ανατολής και μέλος της ομάδας των G-20, των είκoσι ισχυρότερων χωρών του κόσμου προς την υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Γκιουλ διεμήνυσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ο κόσμος στρέφεται προς τα άκρα όταν υπάρχει πολιτικό κενό και αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Βρίσκεστε μακριά από τη Συρία αλλά εμείς είμαστε δίπλα», είπε στον Ομπάμα.

Ο Γκιούλ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ομπάμα σχετικά με το Ιράν και τον νέο πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί: «Σε προηγούμενη συνάντηση του είχα πει ότι μια νέα περίοδος ξεκινάει στο Ιράν η οποία θα ήταν μια ευκαιρία για διάλογο και συμβιβασμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα του υπενθύμισε τη παλαιότερη συζήτησή τους. Δεν συμμερίσθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ΄ την φιλοπόλεμη στάση Ερντογκάν και την επιμονή του για άμεση εισβολή στη Συρία προς ανατροπή-κατάλυση του καθεστώτος Ασαντ, του οποίου ισχυρός σύμμαχος παραμένει το Ιράν.

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. Ο Γκιουλ τόνισε ότι πριν από 10 χρόνια τα προβλήματα στην Τουρκία ήταν παρόμοια με τα προβλήματα των λιγότερων ανεπτυγμένων χωρών, ενώ σήμερα οι διαδηλώσεις στην Τουρκία ομοιάζουν με τις διαδηλώσεις ανεπτυγμένων χωρών. Οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, δείχνουν το επίπεδο ανάπτυξης στην Τουρκία. Επιπλέον τόνισε ότι διενεργείται έρευνα σχετικά με τη δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία καθώς και ότι οι διαδηλώσεις έβλαψαν την εικόνα της Τουρκίας. (Milliyet, Zaman)

Ο Πρόεδρος Γκιουλ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων. Συνέκλιναν στην άποψη ότι η στενή συνεργασία καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία.

Η εφ/δα Sabah επικαλείται διπλωματικές πηγές και τονίζει ότι, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Η Yeni Safak σε πρωτοσέλιδό της τονίζει ότι Τουρκία και Ιράν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία. Η Τουρκία θα αναζητήσει συνεργασία και από το Ιράκ για τον ίδιο σκοπό. Ο αρθρογράφος της Milliyet, Sami Kohen, αναφέρει ότι ο διορισμός του Ρουχανι ως προέδρου του Ιράν αποτελεί μια ευκαιρία να πέσουν τα τείχη μεταξύ Τουρκίας και Ιράν. Η συνάντηση των δύο ανδρών είναι ένα καλό σημάδι. (Sabah, Milliyet, Yeni Safak).

Β.Πρωτοσέλιδοι τίτλοι αλβανικών εφημερίδων για Αλβανία- ΗΠΑ

«Κόχα Γιόν»: «Νισάνι από τις ΗΠΑ: Η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»
«Πανοράμα»: «Συνάντηση Ε. Ράμα με τον Μπ. Ομπάμα: Η Αλβανία θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ και στο μέλλον»
«Σέκουλι»: «Συνάντηση Ε. Ράμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα»
Επίσκεψη Νισάνι - Ράμα στις ΗΠΑ

Σύμφωνα πολλές εφημερίδες της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και ο Πρωθυπουργός Εντι Ράμα βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πραγματοποίησαν σειρά επαφών και συνάντησαν τον Πρόεδρο Ομπάμα στη γενική δεξίωσης προς τιμήν των ξένων Ηγετών. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας πραγματοποίησε , μεταξύ άλλων επίσκεψη στον σύλλογο «Vatra» των Αλβανών στις ΗΠΑ. Ο Μπ. Νισάνι αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της 23ης Ιουνίου ήταν οι καλύτερες και ζήτησε από την νέα κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά και να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνοδευόμενος από την σύζυγο του, αναφέρει η Shqip και άλλες εφημερίδες συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγο του Μισέλ στη μεγάλη του ΟΗΕ για τους ξένους Ηγέτες. Το ίδιο συνέβη και με πολλούς άλλους Αρχηγούς και εκπροσώπους Κρατών, όπως και με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλο και τη σύζυγο του. Στην ανακοίνωση τύπου του γραφείου του Π/Θ τονίζεται ότι κατά τη συνάντηση ο Ράμα διαβεβαίωσε τον Ομπάμα για την συνεχή υποστήριξη της Αλβανίας στις ΗΠΑ και τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας του προς τη Δύση και την πορεία εκσυγχρονισμού.

Ο νέος σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Αλβανίας, αντιπρόεδρος της θανούσης Σοσιαλιστικής Διεθνούς του Γ. Παπανδρέου έχει διακηρύξει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του στηρίζεται τρεις χώρες- πυλώνες (Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα), φιλοδοξία για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Εντι Ράμα για πρώτη φορά Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να οικοδομήσει προσωπικές και πολιτικές σχέσεις με τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Ράμα θα μιλήσει το Σάββατο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline