Ευρωπαϊκή Ένωση κατά Γαλλίας για τους Ρομά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Γαλλία ότι πρέπει να σέβεται το δικαίωμα των Ρομά να ταξιδεύουν και να ζουν οπουδήποτε στο μπλοκ. Αντίδραση, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς που είπε ότι πρέπει να «γυρίσουν πίσω», στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τη Γαλλία για την εκδίωξη 10.000 Ρομά από προσωρινούς οικισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

«Οι Ρομά είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας και αναγκάζονται να περιφέρονται από τον έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στον άλλον. Οι καταναγκαστικές εκδιώξεις πρέπει να απαγορευθούν από το νόμο», δήλωσε ο Τζον Νταλχιούσεν της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί προειδοποίησε ωστόσο ότι η ελεύθερη μετακίνηση και το δικαίωμα διαμονής σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών είτε αυτοί προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία ή τη Γαλλία. «Εάν αυτές οι αρχές, οι κανόνες δικαίου δεν γίνονται σεβαστοί, η Επιτροπή σαφώς θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», δήλωσε ο Μπαγί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στις πιθανές κυρώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline