Τρία σοβαρά πλήγματα κατά των Σκοπίων. Πέρασαν απαρατήρητα λόγω της εθνικής ομίχλης για τη «Χ.Α.». Το προσκλητήριο για υποχωρήσεις στο Όνομα από την Αντιπολίτευση. Η ψυχρολουσία από την (φιλελληνική) ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ. Κύριο

Η αιχμηρή, αμφίπλευρη δήλωση της ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Κάθριν Αστον. Οργή και διχασμός στους πολιτικούς κύκλους και τα κόμμα των Σκοπίων. Και στην Ελλάδα δεν πάμε καλά, αλλά οι Σκοπιανοί πάνε χειρότερα και πάντως στις διεθνείς και τις εθνικιστικές του ονειρώσεις. Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα.

 

-1--ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (DPA) ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ»

Ρεπορτάζ του αλβανόφωνου τ/σ Alsat-M προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, Μέντουχ Θάτσι, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.— Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, σχολιάζοντας με από τις (πολλές) πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, στην οποία ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ με βάση την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (βλ. σχ. με α.π. 16418 της 24ης.09.2013), ο κ. Θάτσι κάλεσε τους θεσμούς της πΓΔΜ να κάνουν υποχωρήσεις αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να καταστήσουν εφικτή την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. – «Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν θέλουν να καταλάβουν πως αυτός που πρέπει να κάνει υποχώρηση είναι οι ίδιοι, ότι το επίπεδο της Ελλάδας και της 'Μακεδονίας' δεν είναι το ίδιο, ότι η 'Μακεδονία' θα πρέπει να υποχωρήσει και πως αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί αλλιώς», δήλωσε ο κ. Θάτσι.

-2----ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ VMRO ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ 'ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ' ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΚΕΡΙΝΣΚΑ (EURACTIV)

Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Προέδρου του SDSM, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, στην ιστοσελίδα EurActiv (βλ. σχ. ΓΤΕ Βρυξελλών – στην εν λόγω συνέντευξη, η κα Σεκερίνσκα προβάλλει σαφέστατα την πάγια άποψη του SDSM περί «κοινής και ίσης ευθύνης» των Κυβερνήσεων σε Σκόπια και Αθήνα για τη συνεχιζόμενη μη λύση του ονόματος) συνεχίζουν να διατηρούνται ψηλά στην 'ατζέντα' των αντεγκλήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ (βλ. προηγούμενο σχ. με α.π. 16437 της 27ης.09.2013).

– Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Βλάντιμιρ Γκιόρτσεφ επανέλαβε εχθές ότι οι δηλώσεις της κας Σεκερίνσκα είναι «προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής διπλωματίας» και πρόσθεσε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η αναπληρώτρια Πρόεδρος του SDSM τα χρησιμοποιούν επίσης οι Έλληνες διπλωμάτες όταν «εξηγούν» για ποιό λόγο η πΓΔΜ δεν θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Τα μικροκομματικά συμφέροντα και ο προσωπικός θυμός και το μίσος προς το VMRO-DPMNE δεν είναι επαρκής λόγος ώστε να επιτρέπεται σε έναν πολιτικό όπως η Ράντμιλα Σεκερίνσκα να πλήττει τα συμφέροντα ολόκληρης της χώρας και των πολιτών (...) Μπορούν να μας ασκούν κριτική για όποιο θέμα θέλουν, αλλά πρέπει να προσέχουν όταν πρόκειται για τόσο ουσιώδη ζητήματα όπως είναι το ζήτημα που επεβλήθη από την Ελλάδα (...) Το να μιλάτε για το πρόβλημα της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας' και να μην αναφέρεστε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης', όπως έκανε η κα Σεκερίνσκα (στο EurActiv) να μην αναφέρεστε στις θέσεις των πολιτών αναφορικά με τα ταυτοτικά ζητήματα και να μην αναφέρεστε σε όλα τα εποικοδομητικά βήματα που αναλαμβάνει η 'Μακεδονία' αυτά τα είκοσι χρόνια, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ενός πολιτικού που ανησυχεί περισσότερο για την εικόνα του στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης παρά για τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'», δήλωσε ο κ. Γκιόρτσεφ, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν περάσει τόσες μέρες από την «ντροπιαστική» συνέντευξη Σεκερίνσκα και η αναπληρώτρια Πρόεδρος του SDSM δεν έχει ζητήσει ακόμη συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας.

• Απαντώντας στον κ. Γκιόρτσεφ, το SDSM εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ανεύθυνες και μη δημοκρατικές πολιτικές του VMRO-DPMNE είναι επιβλαβείς για την πΓΔΜ ενώ πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να υπερασπίζεται τη χώρα με έργα και όχι μόνο με λόγια, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι το VMRO-DPMNE μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως προερχόμενο από τη fYRoM (πηγές: ΜΙΑ και τ/σ 24Vesti).

■ Eκτός από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες της πΓΔΜ, με προεξέχουσα την ιστοσελίδα Netpress, συνεχίζουν να επιτίθενται στην αναπληρώτρια Πρόεδρο του SDSM και, παράλληλα, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αναφερόμενες ως πληροφορίες της ιστοσελίδας Netpress, «αυτές τις ημέρες, οι Έλληνες πολιτικοί στις Βρυξέλλες μοίραζαν τη συνέντευξη της κας Σεκερίνσκα στην ελληνική έκδοση του EurActiv ως επιχείρημα κατά της 'Μακεδονίας' (...) Οι Έλληνες πολιτικοί στις Βρυξέλλες χρησιμοποιούν όλες τις δηλώσεις Σεκερίνσκα για να πείσουν τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες ότι έχουν δίκιο που δεν επιτρέπουν στη 'Μακεδονία' να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και που κρατούν τη χώρα εκτός ΝΑΤΟ εδώ και πέντε χρόνια», υπογραμμίζεται στην ανάρτηση της ιστοσελίδας Netpress.

3--H ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΙΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ «ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Ανάρτηση της ανθελληνικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας ΜΙΝΑ (αγγλόφωνη) με τίτλο «Το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ ενεργεί υποτακτικά προς τους Γιουνανιστάνοι (sic)» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεβσκι, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (βλ. σχ. με την προβολή της ομιλίας Γκορύεβσκι εγγ. α.π. 16443) και καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του διεθνούς οργανισμού για «υποτακτική συμπεριφορά» προς τους Έλληνες. (σ.σ. Επισημαίνεται ότι η ιστοσελίδα ΜΙΝΑ αποκαλεί συστηματικά την Ελλάδα «Γιουνανιστάν» και τους Έλληνες «Γιουνανιστάνοι»).

– Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα ΜΙΝΑ, σχολιάζει κατ' αρχήν επικριτικά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ΟΗΕ χρησιμοποιείται η βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ονομασία της πΓΔΜ και καταγγέλλει ότι στην ανακοίνωση του Γ.Τ. του ΟΗΕ περιλαμβάνεται η φράση:

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της, όπου κατά την αρχαιότητα ζούσαν Έλληνες το γένος, το πιο γνωστό μέλος των οποίων ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος».

Στη συνέχεια, η ανάρτηση του ΜΙΝΑ υποστηρίζει τα εξής: «Το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ επέπληξε τον Πρωθυπουργό Γκρούεβσκι επειδή αναφέρθηκε στη χώρα του ως 'Μακεδονία' και δεν παρέλειψε να παραθέσει μια 'γιουνανιστάνι' εκδοχή ενός μαθήματος ιστορίας στο τέλος του δελτίου τύπου. Σε αυτό το δελτίο τύπου, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί από αντιεπαγγελματικό ως γελοίο (sic), ο μυστικός συντάκτης ολοκληρώνει το σημείο για τον Αλέξανδρο λέγοντας ότι ήταν 'Έλληνας το γένος', κάτι που είναι προφανώς οξύμωρο.

Είναι σαν να λέει κανείς 'Αμερικάνος το γένος'... και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε για κάτι ανύπαρκτο! Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Τύπου του ΟΗΕ δρα αντιεπαγγελματικά. Πριν από δύο χρόνια, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας του ΟΗΕ (πιθανόν συνδεόμενοι με το 'Γιουνανιστάν') αποφάσισαν να αφαιρέσουν παράνομα το 'μακεδονική' από το γράφημα της γλώσσας. Την επόμενη ημέρα επανήλθε. Οι 'Μακεδόνες' είδαν αυτή την κίνηση ως κάποιου είδους μεροληψία εκ μέρους του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα, στον ΟΗΕ υπάρχει προσωπικό (ακόμη και ασκούμενοι) το οποίο έχει προφανώς πάρα πολύ μεγάλη πρόσβαση στο σύστημα και στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ».

4.-ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΡΙΝ ΑΣΤΟΝ, ΑΠΟ ΤΗN ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με ανταπόκριση του κρατικού πρακτορείου ΜΙΑ της πΓΔΜ από την Ουάσιγκτον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα ΚΕΠΠΑ, Κάθριν Άστον, σε ομιλία που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Woodrow Wilson, κάλεσε τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, η κα Άστον προέβη σε σύγκριση με τη στάση των Πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αρκετά ανοιχτά ζητήματα μέσω απευθείας συνομιλιών, καθιστώντας εφικτή τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών τους. Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της οργάνωσης Σλαβικής Διασποράς της πΓΔΜ (UMD), Μέτο Κόλοσκι, «τί έκανε η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της υπέρβασης του ζητήματος της ονομασίας», η κα Άστον απάντησε:

«Είμαι πάντα έτοιμη να βοηθήσω, αλλά η λύση εξαρτάται από την ετοιμότητα των ανθρώπων για τους απαιτούμενους συμβιβασμούς, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, να έχουν έναν απώτερο στόχο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου. Και ο απώτερος στόχος είναι αυτό που μπορείς να κάνεις για τον λαό σου».—Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα ΚΕΠΠΑ επεσήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης, η οποία θα εξαρτηθεί επίσης από την επιθυμία για ένταξη στην Ε.Ε., όπως τόνισε, σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του ΜΙΑ.

• Η δήλωση της κας Άστον αναπαράγεται ήδη ευρέως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πΓΔΜ, ενημερωτικές και ιστοσελίδες ροής, υπό τον τίτλο «Η Άστον απευθύνει έκκληση στους Π/Θ Ελλάδας και 'Μακεδονίας' να βρουν λύση στο όνομα». – Η έμφαση από τα εγχώρια ΜΜΕ αφορά προφανώς στο ότι η δήλωση-έκκληση προσεγγίζει τη λεγόμενη «πρωτοβουλία Γκρούεβσκι» για συνάντηση με τον Έλληνα Π/Θ, κ. Σαμαρά, «ο οποίος αρνήθηκε» (όπως σπεύδει να σημειώσει η ανταπόκριση του ΜΙΑ). Αντιθέτως, στις σχετικές αναρτήσεις των εγχώριων ΜΜΕ περνά μάλλον απαρατήρητη η έμφαση της κας Αστον στο ότι η εξεύρεση λύσης μέσω της υπό τον ΟΗΕ διαδικασίας «θα εξαρτηθεί επίσης από την επιθυμία (της πΓΔΜ) για ένταξη στην ΕΕ».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline