Μείωση δημοτικότητας της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Συρία

Η έρευνα γίνεται για πέμπτη χρονιά σε 16 χώρες της περιοχής και διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ενώ το 2011 το 78% των ερωτηθέντων εξέφερε θετικές απόψεις για την Τουρκία, φέτος το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 59%. Το 2012 ήταν 69%.

 

Η θετική εικόνα που είχε τα τελευταία χρόνια η Τουρκίας στην Μέση Ανατολή επηρεάζεται αρνητικά από την εμπλοκή της στις κρίσεις στην Αίγυπτο και την Συρία, σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την επίβλεψη του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (TESEV).

Παρά τη μείωση της δημοτικότητας της η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως μια σημαντική δύναμη στην περιφέρεια, με το 68% να ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο.

Η έρευνα γίνεται για πέμπτη χρονιά σε 16 χώρες της περιοχής και διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε όλες τις χώρες.
Ενώ το 2011 το 78% των ερωτηθέντων εξέφερε θετικές απόψεις για την Τουρκία, φέτος το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 59%. Το 2012 ήταν 69%.

Η μεγαλύτερη μείωση της δημοτικότητας της Τουρκίας σημειώθηκε στην Αίγυπτο και τη Συρία. Στην Αίγυπτο από 87% θετικές εκτιμήσεις το 2011 και 84% το 2012 οι θετικές εκτιμήσεις έπεσαν στο 38% φέτος. Στη Συρία οι θετικές γνώμες ανήλθαν σε ένα 44% το 2011, στο 28% το 2012 και μόλις στο 22% φέτος.

Οι αριθμοί αυτοί είναι συνέπεια των εμπλοκών της Τουρκίας στις κρίσεις στις δύο αυτές χώρες, όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος της έρευνας, ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν.
Ένα 88% των ερωτηθέντων στη Συρία πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν διάκειται φιλικά προς τη χώρα τους. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 68% για την Αίγυπτο. Σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Τυνησία και η Ιορδανία και η Λιβύη, το 88% πιστεύει αντιθέτως ότι η Τουρκία είναι «ιδιαίτερα φιλική» προς τη χώρα τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έρχονται πρώτα στις θετικές αντιλήψεις για την Τουρκία και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία.
Αυξάνεται επίσης το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η Τουρκία ακολουθεί «σεκταριστικές πολιτικές» στην περιοχή. Το 38% θεωρεί «σεκταριστικές» τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ το 65% χαρακτήρισε σεκταριστικές τις πολιτικές του Ιράκ, το 62% της Συρίας, και 61% του Ιράν.

Το ενδιαφέρον για την πολιτική της Τουρκίας στο Κουρδικό ζήτημα είναι μικρότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές καθώς μόλις το 30% δηλώνει ότι είναι για τις εξελίξεις και μεταξύ αυτών 85% να τις υποστηρίζουν.
Αντίθετα όλοι γνωρίζουν για τα γεγονότα του Ταξίμ. Το 71% τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών, ενώ ένα 50% θεωρεί ότι τα γεγονότα είχαν θετική επιρροή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline