Παύλος Χαϊκάλης: Off-shore και εφοπλιστές

Σχετικά με την κλιμάκωση της φορολόγησης μετά από προσεκτική μελέτη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σκανδαλώδης και ευνοϊκή η ρύθμιση για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού στα πρώτα κλιμάκια ο φόρος αυξάνεται μέχρι και 33,3% ενώ στα υψηλότερα ο φόρος αυξάνεται μόνο σε 1,2%!

 

Δεν υπάρχει μέριμνα για τα ξενοίκιαστα, σωστά το ανέφερε ο κ. Βορίδης. Επίσης, για ημιτελή και υποθηκευμένα διαμερίσματα. Πρόκειται για ρυθμίσεις που καθιερώνουν σειρά αντικειμενικών και πρακτικά ακαταμάχητων τεκμηρίων προκειμένου να καθοριστεί η φορολογική υποχρέωση, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η καταβολή των φόρων είναι αντικειμενικά αδύνατη, ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων.

Εξαιρείτε όμως από την καταβολή φόρου τους μεγαλοκτηματίες που μπορεί να κατέχουν εκατοντάδες στρέμματα αγροτεμαχίων. Θεσπίζετε απαλλαγές για τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, που όπως σας ανέφερε και ο κ. Μαριάς αυτό ευνοεί τους δανειστές και όχι το δημόσιο. Τη γενικότερη τραγελαφική εικόνα την παρατηρούμε στη δήλωση του κ. Τζαμτζή, ο οποίος στην Επιτροπή ανέφερε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η εκχώρηση ακινήτων στο δημόσιο όταν ο φορολογούμενος οφείλει και βρίσκεται διαπιστωμένα σε αδυναμία.

Αντί να πάει φυλακή, αντί να έχουμε πλειστηριασμούς, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκχώρηση για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Αντί να πάμε δηλαδή σε πλειστηριασμούς ή φυλάκιση, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκχωρήσει το ακίνητο. Αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδέχεστε ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και αναγκαστικά θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα χάσουν το σπίτι τους; Και αυτό λέτε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί κιόλας! Δηλαδή κρίνετε απ' αρχής ότι σώνει και καλά κάποιοι θα χάσουν το σπίτι τους.

Αναρωτιέμαι αν ο κύριος Υπουργός Οικονομικών διάβασε την έκθεση της ALPHA BANK που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στις 13-12-2013. Διαβάζω: «Η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων, η οποία εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της αγοράς ακινήτων, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας».

Επιπλέον, αναρωτιέμαι αν έπεσε στην αντίληψη του κυρίου Υπουργού Οικονομικών η έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, που μόλις στις 17-12-2013 δόθηκε στη δημοσιότητα και αναγνωρίζει τη συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων στο επίπεδο της τάξης του 32% με 37,6% σε πραγματικούς όρους και συνεχίζει αναγνωρίζοντας ακριβώς την ακατάπαυστη συρρίκνωση των αγοραίων αξιών των ακινήτων εν γένει, ειδικά το τελευταίο εννεάμηνο του 2013, που έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της ζήτησης αποδίδοντάς την κυρίως –εντός των άλλων- στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου.

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με το ν. 4172/2013 είναι και αυτό του φόρου υπεραξίας για τη μεταβίβαση ακινήτων από 1-1-2014 που ανέρχεται σε ποσοστό 15% και έρχεται ακριβώς σε πλήρη αντίθεση με το φορολογικό πλεονέκτημα της μείωσης στο φόρο μεταβίβασης, το 3%. Δηλαδή εισάγετε μία διάταξη με την οποία ο Έλληνας φορολογούμενος θα αναγκαστεί να φορολογηθεί για κάποιο υποτιθέμενο κέρδος που αποκόμισε, επειδή σε πωλητήρια συμβόλαια του παρελθόντος αναγραφόταν ως ποσό τμήματος η αντικειμενική αξία που υπολειπόταν του πραγματικού. Και αυτό γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν το μερίδιο ευθύνης και τα τραπεζικά ιδρύματα ενίσχυαν τέτοιες συμπεριφορές.

Επίσης, όσον αφορά τις offshore εταιρείες και τους επιπλέον φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι πλοιοκτήτες, από μόνο του είναι θετικό, αφού προβλέπονται έσοδα περίπου 100 εκατομμύρια ανά έτος.

Έρχεστε, όμως και παρέχετε φοροελαφρύνσεις στις offshore εταιρείες από το φόρο ακινήτων, πολλές εκ των οποίων νοικιάζουν κτήρια και ναυτιλιακές εγκαταστάσεις. Έρχεστε και επιβραβεύετε τους κατόχους offshore εταιρειών, καθώς όποιος ονομοτοποιήσει τις μετοχές του, γνωστοποιώντας δηλαδή το όνομά του και τα στοιχεία του στις φορολογικές αρχές, θα καταβάλλει μειωμένο φόρο κατά το 1/5. Αυτό συνιστά ένα πρόσθετο δώρο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Περίπου 90 εκατομμύρια γλιτώνουν από αυτήν την ιστορία. Με 100 εκατομμύρια τους φορολογείτε, 90 εκατομμύρια γλιτώνουν, δηλαδή δώρον άδωρον.

Χρόνια και χρόνια ακούω για την ανάγκη δημιουργίας ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, ενός φορολογικού συστήματος που θα δεν θα επιβάλλει σπασμωδικά υπέρμετρα μέτρα από το φόβο και την απειλή της ύπαρξης ενός ακόμη δημοσιονομικού κενού, καταστρατηγώντας θεμελιώδεις αρχές του ελληνικού Συντάγματος.

Το μείζον είναι ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα απουσιάζει ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το έλασσον είναι ότι θεσπίζετε διατάξεις που χρήζουν στην πλειοψηφία τους έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων από τη Διοίκηση και τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι αγνοούν μέχρι και την τελευταία στιγμή τι μέλλει να αντιμετωπίσουν και τελικά πόσο και σε ποια βάση θα κληθούν να φορολογηθούν.

Εάν χυθεί αίμα, το κρίμα στο λαιμό σας!

(Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι ηθοποιός και βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline