Δημήτρης Στρατούλης: O άλλοτε κραταιός ΟΤΕ

Πέρα από τη δυστυχία, την οικονομική εξαθλίωση, τη φτώχια, την ανεργία που σπέρνουν στο λαό οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, και το ζήτημα της πολιτικής αναξιοπιστίας είναι ένα από τα ζητήματα που οδηγεί στην κατάρρευση της σημερινής Κυβέρνησης.

 

Επίσης, υπάρχουν τέσσερα θέματα όσον αφορά τους εργαζομένους που θα αναφέρω πολύ σύντομα. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει δραματικές συνέπειες για αυτούς.

Το πρώτο θέμα είναι ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία υπάρχει συγκεκριμένη Οδηγία 2002/14 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που λέει ότι πριν παρθούν αποφάσεις ή πριν ψηφιστούν νομοσχέδια στη Βουλή για μια επιχείρηση είτε ιδιωτική είτε δημόσια που αλλάζει ο χαρακτήρας της, η ιδιοκτησία της και η κατεύθυνσή της, τότε είναι υποχρεωμένη η διοίκηση αυτής της επιχείρησης, αλλά και η Κυβέρνηση -αν το προτείνει με σχέδιο νόμου- να κάνουν προηγουμένως διαβούλευση με τα συνδικάτα της επιχείρησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έγινε κύριε Υπουργέ, τέτοια διαβούλευση;

Τα συνδικάτα με τα εξώδικα που σας έστειλαν, με τις ανακοινώσεις τους και τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις που έκαναν χθες, με 100% συμμετοχή στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε όλη τη ΔΕΗ, λένε ότι τέτοια διαβούλευση δεν έγινε. Με αυτή την έννοια, το παρόν νομοσχέδιο έχει και πρόβλημα ακυρότητας αν γίνει νόμος του κράτους και αν προσφύγουν –και θα προσφύγουν, όπως έχουν πει- οι εργαζόμενοι.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν προστατεύονται από το παρόν νομοσχέδιο οι θέσεις εργασίας των χιλίων πεντακοσίων εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ. Και όχι μόνο δεν προστατεύονται αυτές οι θέσεις εργασίας, αλλά μπαίνουν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και στον ευρύτερο κλάδο με τον οποίο συνεργάζεται ο ΑΔΜΗΕ ή κάνει τις προμήθειες του εξοπλισμού του κ.λπ.

Το παράδειγμα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό. Το 1992 απελευθερώθηκαν οι τηλεπικοινωνίες. Ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ από το 1993. Μέχρι το 2001 είχε δοθεί το 51%. Το 2008 δόθηκε η πλειοψηφία των μετοχών και το management στη γερμανική πολυεθνική κρατική εταιρεία DEUTSCHE TELECOM.

Είχαμε, όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία το 1992, στον ίδιο τον ΟΤΕ τριάντα έναν χιλιάδες εργαζόμενους. Φτάσαμε σήμερα στον ΟΤΕ να είναι λιγότεροι από δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στον κλάδο παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών είναι δεκατρείς χιλιάδες εργαζόμενοι και συνολικά στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, αν βάλουμε μέσα και τη βιομηχανία, είναι δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενοι.
Τότε, όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία. ήταν τριάντα μία χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ΟΤΕ, στον κλάδο ήταν τριάντα πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνολικά στον κλάδο μαζί με τη βιομηχανία έχουν μείνει δεκαπέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το τρίτο πράγμα που ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχει καμμία διασφάλιση για εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και μισθούς και αυτό είναι γνωστό, γιατί όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις σαρώθηκαν τα πάντα.

(Ο διδάκτορας κοινωνικών επιστημών Δημήτρης Στρατούλης, παλαιός συνδικαλιστής του ΟΤΕ και της ΓΣΕΕ είναι βουλευτής στη Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline