Πρώτος συμβιβασμός Google και Ε.Ε.

Πέρασαν τρία χρόνια από την έναρξη της έρευνας για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» και όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Google κατέληξαν σ' έναν πρώτο συμβιβασμό.

Η Google δεσμεύεται ότι, στο μέλλον, όταν προωθεί τις δικές της εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (για παράδειγμα για εστιατόρια, ξενοδοχεία και προϊόντα), παράλληλα θα παρουσιάζονται οι σελίδες τριών ανταγωνιστών της, με τυχαία και αντικειμενική επιλογή.
Είναι η τρίτη πρόταση που κατέθεσε η Google στην Επιτροπή.

Πάντως, οι ανταγωνιστές της Google διαμαρτύρονται ότι η εταιρεία «έπεσε στα μαλακά», ενώ έχουν ήδη εκφραστεί επικρίσεις από τουλάχιστον 100 εταιρείες για την πρόταση της Google.

O αρμόδιος Επίτροπος, Χουακίν Αλμούνια, Δήλωσε

«Μετά από προσεκτική μελέτη και σκληρές διαπραγματεύσεις, που επέφεραν βελτίωση όσων πρότεινε η Google στα μέσα Ιανουαρίου, πιστεύω ότι, σήμερα, οι νέες προτάσεις της Google μπορούν και θα απαντήσουν στα θέματα ανταγωνισμού που τους θέσαμε.» .
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι η Google θα δίνει τη δυνατότητα σε «παρόχους περιεχομένου» τη δυνατότητα εξαίρεσης από τις σελίδες της.

Θα άρει τις απαιτήσεις αποκλειστικότητας στις συμφωνίες με τους εκδότες. Τέλος, θα αφαιρέσει τους περιορισμούς διαφημιστικής καμπάνιες και σε άλλες μηχανές αναζήτησης, παράλληλα με τη δική της.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Κομισιόν δε θα ζητήσει τις αντιδράσεις τους.
«Στόχος μου είναι η προστασία των καταναλωτών και όχι των ανταγωνιστών» διαμήνυσε ο Χουακίν Αλμούνια.

«Καθώς η θητεία του Αλμούνια πλησιάζει στο τέλος της, η υστεροφημία του εξαρτάται από την κατάληξη της υπόθεσης Google.
Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Όμως, η φασαρία δεν τελειώνει εδώ: οι δυσαρεστημένοι ανταγωνιστές μπορεί να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο» μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο δημοσιογράφος του Euronews, Τζέιμς Φράνεϊ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline