Τη Δευτέρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Έντονη η αμερικανική πίεση και εποπτεία. Για την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας και μετά άρθρο με άρθρο. Διαδικασία ασυνήθιστη, με σκοπό να βγάλει ένα πρώτο γενικό αποτέλεσμα συμφωνίας.

Νέα φάση συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού αρχίζει τη Δευτέρα με συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής και από τις δύο πλευρές σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, που προσδιορίζει τη βάση των συνομιλιών.

Τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη».

-Η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ διαδέχεται ο Κουτρέτ Οζερσάϊ. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διακόψει τις συνομιλίες τον Ιούλιο του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς 'Ερογλου, αποδέχθηκε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προγραμματίζεται να επαναρχίσουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαιώνει ότι υπήρξε συμφωνία επί του προσχεδίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση για τη θετική απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline