Με ελπίδες για δημοκρατική πορεία, αλλά μέσα σε διεθνείς ανησυχίες η Ουκρανία. Οι τρεις επικίνδυνες προοπτικές: της αναρχίας, της διχοτόμησης της χώρας και του παρατεταμένου εμφύλιου πολέμου. Κύριο

Ήττα Πούτιν μετά τη νίκη στη Συρία. Πρωτοβουλίες Γερμανίας και των ΗΠΑ μέσω Ευρώπης. Μεταβατικός Πρόεδρος ο πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ - Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης - Εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων - - Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» και χάθηκαν τα ίχνη του - Τιμοσένκο: Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων - Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας η χώρα.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψή του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.
Γιούλια Τιμοσένκο: Με το βλέμμα στην προεδρία - Συνομιλία με Ανγκελα Μέρκελ

Το βλέμμα της στην προεδρία στρέφει η αντιπολιτευόμενη ηγέτης και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, αρνούμενη να αποδεχτεί επιστροφή της στην πρωθυπουργία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καλείται να συγκροτήσει άμεσα η Ουκρανία -έχοντας ως μεταβατικό πρόεδρο τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενότερο συνεργάτη της Τιμοσένκο και αντιπρόεδρο του κόμματός της.

Μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος παραμένει άφαντος, η Δύση ποντάρει στο χαρτί της Τιμοσένκο -ήδη δέχτηκε τηλεφώνημα και προσεχώς θα συναντήσει κατ' ιδίαν την Άνγκελα Μέρκελ- ωστόσο ουδείς γνωρίζει σε αυτή τη φάση εάν διαθέτει αρκετά ισχυρά ερείσματα σε μία Ουκρανία όπου ο κίνδυνος διαμελισμού δεν έχει απομακρυνθεί.

Η ακραία ένταση μπορεί να καταλάγιασε, όμως η πρώην σοβιετική δημοκρατία παραμένει βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα πτώχευσης.

Η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου δεν αποτελεί πλέον εμπόλεμη ζώνη, όμως εξακολουθεί να είναι μεγάλη η ανησυχία για την πορεία της χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων -η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη Δύση εξαιτίας των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας.

Ενδεικτική της οργής είναι η καταστροφή 40 αγαλμάτων του Λένιν σε ολόκληρη τη χώρα μετά τον εξοστρακισμό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταγγέλλει πραξικόπημα επιμένοντας ότι παραμένει πρόεδρος χωρίς ουδείς να γνωρίζει όμως πού βρίσκεται.

Κάνοντας το μετέωρο βήμα προς την ομαλότητα, όπως σημειώνει η Deutche Welle, η Ουκρανία έχει ξυπνήσει σε μία νέα ημέρα, που ίσως σηματοδοτεί και μία νέα εποχή.

Στη νέα αυτή ημέρα η Δύση εμφανίζεται να ποντάρει στην Τιμοσένκο ως μόνη αποδεκτή υποψηφιότητα και για τη Ρωσία, αν και δεν είναι βέβαιο εάν η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και ηγετική φυσιογνωμία της Πορτοκαλί Επανάστασης διαθέτει αρκετά ισχυρά ερείσματα.

Η ίδια η Τιμοσένκο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θέλει να εξεταστεί υποψηφιότητά της για την πρωθυπουργία στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καλείται να έχει συγκροτήσει το Κοινοβούλιο έως την Τρίτη, ένδειξη ότι το βλέμμα της στρέφεται στην προεδρία, την οποία οριακά έχασε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2009.

Κάλπες για προεδρικές εκλογές θα στηθούν στις Ουκρανία στις 25 Μαΐου και έως τότε τα ηνία θα κρατά ως μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο στενότερος συνεργάτης της Τιμοσένκο και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Για το θέμα της πρωθυπουργίας η Τιμοσένκο ανέφερε σε ανακοίνωση στον δικτυακό της τόπο: «Εξεπλάγην όταν άκουσα πως προτάθηκα για την πρωθυπουργία. Είμαι ευγνώμων για το σεβασμό που αυτό καταδεικνύει, όμως ζητώ να μην θεωρηθώ υποψήφια για τη θέση».

Η Τιμοσένκο, η οποία αποθεώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, χωρίς όμως να λείψουν και οι αποδοκιμασίες- δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την αποφυλάκισή της από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία επίσης θα συναντήσει σύντομα.

Η αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο αποτελούσε προϋπόθεση για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας, την οποία αρνήθηκε την τελευταία στιγμή, κάτω από ρωσικές πιέσεις, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις που κατέληξαν στην παρούσα κρίση.

«Καλώς ήλθατε στην ελευθερία» είπε σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές η Μέρκελ στην Τιμοσένκο, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση προς την τελευταία να συνεχίσει στη Γερμανία τη θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη σπονδυλική της στήλη (Η Γερμανία είχε προσφερθεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισης Τιμοσένκο να την δεχτεί στο έδαφός της για θεραπεία).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το κόμμα της Τιμοσένκο αναφέρεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος «συνεχάρη την Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Προστίθεται επίσης ότι η Μέρκελ υπογράμμισε «ότι η επιστροφή της Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία και θα βοηθήσει [την χώρα] να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μερκελ-Πούτιν: Συμφώνησαν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε επίσης την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται σε λακωνική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ανακοίνωση για την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία εξέδωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» πρόσθεσε.

Δηλώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Από αμερικανικής πλευράς, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις δήλωσε την Κυριακή, ερωτηθείσα σχετικά, πως θα ήταν «βαρύτατο λάθος» εάν έστελνε η Ρωσία στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν είναι προς όφελος ούτε της Ρωσίας, ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Ευρώπης να δουν την Ουκρανία να διαμελίζεται.

Η δήλωση Ράις ήλθε σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής «Meet the Press» του NBC για το υποθετικό σενάριο να έστελνε η Ρωσία στρατεύματα στην Ουκρανία για να επανατοποθετήσει μία κυβέρνηση φιλική προς τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον, έχει καλέσει όλες τις πλευρές στην Ουκρανία «να ενεργήσουν υπεύθυνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της «ενότητας» της χώρας συνεχίζοντας το διάλογο με στόχο την εκπλήρωση των νόμιμων δημοκρατικών προσδοκιών του ουκρανικού λαού».

Η ΕΕ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την ταχεία αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια διαρκή λύση στην πολιτική κρίση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση, το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών» τόνισε η Κάθριν Άστον, εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Η Ουκρανία θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ δήλωσε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πως η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ. «Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα», προσέθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Κίεβο έπειτα από την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline