Ζαχαρίας Πιπερίδης: Η κρίση στην Ουκρανία μας αφορά

Η ψυχρότητα στις σχέσεις Δύσης– Ρωσίας, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι βλαπτική σε διεθνή ορίζοντα αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χώρα μας θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία κυριαρχεί στην ατζέντα των διεθνών σχέσεων, οι φόβοι για τις επιπτώσεις της στην εγχώρια αγορά αυξάνουν, καθώς επηρεάζονται άμεσα οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές μας με τη Ρωσία.

Το θέμα αυτό απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτη Μίχαλου εκπροσώπων των Υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών και των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες των έως τώρα εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, το εμπόριο, τις εξαγωγές μας και να εξετασθούν τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης. Επίσης σημαντικό ζήτημα προς εξέταση αποτέλεσε και το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων καθώς η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην πρώτη ύλη προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Από ενημερωτικό έγγραφο που εξέδωσε η Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ προκύπτουν οι νέες, άμεσες συνέπειες από τις δοκιμασίες στον χώρο της Ουκρανίας και ειδικότερα της Κριμαίας.
Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι η κρίση θα επηρεάσει τις διμερείς μας οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω της διολίσθησης του ρουβλίου, του περιορισμού των εξαγωγών μας, της διαφαινόμενης μείωσης των εξαγωγών των οπωροκηπευτικών μας και τις σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ειδικότερα, στον τομέα των μεταφορών, λόγω της κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στην Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι την διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (από τρεισήμισι σε πεντέμισι ημέρες) δυσκολεύοντας την γρήγορη μετακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων και αυξάνοντας το σχετικό κόστος. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με την Ρωσία και το 20% περιστασιακά, αναλογία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση κυρώσεων. Σημειωτέον, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει αύξηση των αδειών διέλευσης μέσω Λευκορωσίας.

Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της Ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρίες. Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Έλληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών μας.

Στον τουρισμό οι Εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι η Χαλκιδική εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%. Ως γνωστόν, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013 υπερέβησαν το 1,4 εκατ. έναντι 1 εκατ. Το 2012 σημειώνοντας αύξηση 45,87%. Το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας μας το 2013 έφθασε τα 1,342 δις. ευρώ, αφού κάθε Ρώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.

Η πρόβλεψη για σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών όπως δείχνουν τα ως άνω δεδομένα δυσχεραίνει την προσπάθεια της σύμπραξης κυβέρνησης – ελληνικών επιχειρήσεων για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με κύρια στοιχεία την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Για μία ακόμη φορά, γίνεται επιτακτική η ανάγκη απεξάρτησης της χώρας μας από ξένους παράγοντες τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και σε εκείνο του εμπορίου μέσω της διασφάλισης πολύμορφων συμμαχιών και μιας ισόρροπης ανάπτυξης με μεγαλύτερη ικανότητα στο να απορροφά τους κραδασμούς μιας ενδεχόμενης κρίσης.

Ζαχ.Κ. Πιπερίδης
Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline