Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:33:17

Φεβρωνία Πατριανάκου: Το Μεσοπρόθεσμο και οι στόχοι

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν βάζαμε ένα τίτλο στο Μεσοπρόθεσμο, αυτός θα ήταν «έχουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε». Σε σχέση με την έξοδο στις αγορές τί λέγατε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πολιτικό κόλπο, στημένη η έξοδος στις αγορές.

  Αυξάνεται το κόστος δανεισμού της χώρας, δυναμιτίζεται η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά ήταν τα επιχειρήματά σας. Τι λέει, λοιπόν, για αυτά η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου ενισχύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού φορέα -πράγμα που ήδη έγινε- και επιπλέον, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας εν όψει της επερχόμενης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Κατά συνέπεια, όχι επιλεκτική χρήση της Έκθεσης, συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι προβλέψεις, όπως αυτές απεικονίζονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, στηρίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013, στις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος και ενσωματώνουν όλες τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, χωρίς, δηλαδή, να προβλέπονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Να το πω απλά: Χωρίς νέους φόρους, χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων.

Είπαμε την αλήθεια στο λαό, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είχαμε στρατηγική και σχέδιο. Απέναντί μας τί είχαμε; Μια Αντιπολίτευση που τάζει τα πάντα σε όλους, μια Αντιπολίτευση που νοιώθει πανικό γιατί η έξοδος από το μνημόνιο της στερεί τους πολυπόθητους βαρβάρους. Η κρίση πανικού διατρέχει πλέον το σύνολο των πράξεών της. Το καλοκαίρι καλούσε το λαό να ανατρέψει την Κυβέρνηση στο πεζοδρόμιο. Το φθινόπωρο καλούσε τους μαθητές να καταλάβουν τα σχολεία. Το χειμώνα κήρυττε ανένδοτο και κατέθετε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης. Μετά τα Χριστούγεννα καλούσε τους Βουλευτές σε αποστασία. Πριν περάσει εξάμηνο αποπειράθηκε να καταθέσει νέα πρόταση μομφής και στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής. Ύστερα ήρθε η εσωστρέφεια: Εντός ή εκτός ευρώ; Με δραχμή ή με άλλο νόμισμα; Με ή χωρίς δημοψήφισμα; Εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός ή εκτός ΝΑΤΟ; Είναι ή δεν είναι επαχθές το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όπως λέει ο κ. Λαφαζάνης ή το 5% που υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης; Τοκογλυφικά ή όχι τα επιτόκια των δανειστών;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Αντιπολίτευση δεν έπεσε μέσα ούτε σε μια πρόβλεψη τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν έπεσε μέσα ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ούτε στο πρωτογενές πλεόνασμα ούτε στην εκταμίευση των δόσεων ούτε στις δημοσιονομικές προβλέψεις.
Ο διχασμός της πολιτικής προσωπικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου χάους των αντιφάσεων των συνιστωσών αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα.

Πότε λέτε την αλήθεια στο λαό; Λέτε την αλήθεια όταν ισχυρίζεστε ότι θα καταργήσετε μέσα σε μια μέρα με ένα νόμο, με ένα άρθρο όλες τις διατάξεις που απορρέουν από το μνημόνιο ή όταν ο Αρχηγός σας λέει ότι θα αποκαταστήσετε τις αδικίες, εφόσον όμως το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας;
Λέτε την αλήθεια όταν ομιλείτε περί μονομερούς διαγραφής του χρέους ή όταν μόνη λύση είναι η ευρωπαϊκή, όπως απαντά σε συνέντευξη Τύπου ο Αρχηγός σας;

Λέτε την αλήθεια όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική για τη χώρα ή τώρα που στην προεκλογική σας ατζέντα ξαναβάζετε το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ»;
Πώς είναι δυνατόν από τη μία μεριά να επικαλείστε ότι θα διακόψετε μονομερώς την εξυπηρέτηση του χρέους και από την άλλη μεριά να θεωρείτε δεδομένο ότι όλες οι αγορές θα είναι ανοιχτές για δανεισμό;

Πώς είναι δυνατόν να ταυτίζεστε επί μήνες με την τρόικα σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τώρα που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη και η επίτευξή του να χλευάζετε και να αποκαλείτε τα αποτελέσματα των θυσιών του ελληνικού λαού ως «πολιτικό κόλπο»; Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι θα διώξετε τους επενδυτές, αλλά από την άλλη θα μηδενίσετε την ανεργία;

Η ατζέντα της Κυβέρνησης είναι ανοιχτή και λέει «όχι» σε νέους φόρους, «όχι» σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, «ναι» σε μέτρα κοινωνικής συνοχής και στήριξης, «ναι» σε πολιτικές ανάπτυξης, «ναι» σε συγκροτημένες μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι να αποφασίσετε αν θα σκίσετε, ακυρώσετε, καταργήσετε, επαναδιαπραγματευθείτε, αναθεωρήσετε το μνημόνιο, εμείς γράφουμε τις τελευταίες σελίδες εξόδου από αυτό. Όσο εσείς λαϊκίζετε ρωτώντας –δήθεν- τι σημαίνει για τον πολίτη η έξοδος της χώρας στις αγορές, εμείς απαντάμε στους πολίτες πλέον ότι σημαίνει το αντίστροφο της καταστροφής που ακολούθησε τον αποκλεισμό της χώρας από αυτές. Σημαίνει ορατό φως εξόδου από τη στενωπό της κρίσης.

Σημαίνει επιστροφή της χώρας στους ζωντανούς. Σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας από τον τερματισμό της ελεύθερης πτώσης στην ανηφόρα της ανάκαμψης, χωρίς ετεροκαθοριζόμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς δανειστές που επιβάλλουν όρους, με την οικονομία να έχει σταθεί στα πόδια της και τη χώρα να χαράζει εθνική στρατηγική με αυτοπεποίθηση, ισχυρή εμπειρία και γνώση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει σαν βασικές προτεραιότητες ένα εξωστρεφές, νέο παραγωγικό κι αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, την περαιτέρω προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, την προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων και πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης, στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το καθεστώς ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που ξεκινά πιλοτικά και θα αποτελεί τη νέα στρατηγική κοινωνικής πρόνοιας, τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστε μεταξύ σας, τι θεωρείτε επιτυχία στις ευρωεκλογές, γιατί η αποσταθεροποίηση που ονειρεύεστε για την Κυβέρνηση, το βράδυ της 25ης Μαΐου, θα εγκατασταθεί στην Κουμουνδούρου. Μέχρι και η Χρυσή Αυγή σας χλεύασε χθες. Ισχυρίσθηκαν ότι σας έδωσαν δέκα μονάδες, αλλά δεν τις πήρατε.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, πορευτήκαμε και πορευόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ακολουθώντας το σπαρτιατικό σύστημα μάχης. Υπερασπιζόμαστε με την ασπίδα μας και τον συμπολεμιστή μας. Σταθήκαμε δυνατοί, γιατί μείναμε ενωμένοι.
Μετά την έξοδο από την κρίση θα κριθούμε όλοι και για τη στάση μας και για τις αποφάσεις μας και για τις επιλογές μας. Προς το παρόν, όμως, είμαστε ακόμα στο πεδίο της μάχης. Οφείλουμε στους συμπολίτες μας σταθερότητα, προσήλωση στους στόχους, συγκροτημένες και αποτελεσματικές πολιτικές, με στρατηγική μέθοδο και σχέδιο.

(H πολιτικός Φεβρωνία Πατριανάκου είναι βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ. Το κείμενο είναι το δεύτερο μέρος της ομιλίας της ως γενικής εισηγήτριας στο Μεσοπρόθεσμο)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline