Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:44:06

Νότης Μηταράκης: Το πρόβλημα των επενδύσεων

«......Είναι δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια νέες θέσεις εργασίας, που πρέπει μάλιστα να είναι βιώσιμες τέτοιες θέσεις.

Δεν έχει τους πόρους. Και οποιαδήποτε άλλη θέση εκφράζεται σ' αυτήν την Αίθουσα, δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.
Το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή, είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, επενδύσεων και ελληνικών και ξένων και μικρών και μεσαίων και μεγάλων.

 

Ας το παραδεχθούμε. Ως χώρα δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί στην επιχειρηματικότητα. Διώξαμε επενδύσεις, προσφέραμε σε άλλες χώρες τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαμε να έχουμε εδώ στην Ελλάδα για τους Έλληνες. Και εδώ οι ευθύνες της Αριστεράς είναι μεγάλες.
Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος, συνεχίζει την ίδια τακτική. Η Αντιπολίτευση προσπαθεί να απωθήσει και πάλι τους επενδυτές με απαράδεκτες δηλώσεις, σαν να προτιμάτε να παραμείνει υψηλά η ανεργία, για να προσκομίσετε μικροπολιτικά οφέλη. Βέβαια, η Κυβέρνηση δεν θα σας κάνει τη χάρη

.........Κινούμαστε τώρα με πέντε προτεραιότητες.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η εδραίωση κλίματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Γιατί ούτε επενδύσεις, ούτε ανάπτυξη μπορούν να υπάρχουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα αμφιβολίας περί παραμονής ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Θυμάστε όλοι σε αυτή την Αίθουσα ότι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ δεν ήταν δεδομένη τον Ιούνιο αλλά σήμερα είναι.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η ρευστότητα, που καλώς ή κακώς απαιτεί άμεσα την επόμενη δόση, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, να στηρίξει τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και να μπορέσει το δημόσιο να επιστρέψει το 2012 και το 2013 τα 7 δισεκατομμύρια που χρωστά στην πραγματική οικονομία.

Η τρίτη μεγάλη προτεραιότητα είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, για να εκσυγχρονίσουμε την ελληνική οικονομία και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Αναπληρωτής και ο Υφυπουργός κ. Σκορδάς μίλησαν για τους τομείς ευθύνης τους. Εγώ θα ήθελα να αναφέρω ως παράδειγμα διαρθρωτικής αλλαγής την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές την οποία ανακοινώσαμε την 1η Νοεμβρίου με συγκεκριμένους στόχους: τη δραστική ελαχιστοποίηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών έως το 2014, το οποίο θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των εξαγωγών από το 10% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα, στο 16% το 2014.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό καταθέτουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες, το επενδυτικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις, στόχος του νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης μεγάλων επενδύσεων και η δημιουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, ώστε να μειώσουμε επιτέλους τη γραφειοκρατία που τόσα χρόνια απωθεί επενδύσεις, επιτρέποντας το Invest in Greece να επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη των επενδυτών κατά την αδειοδοτική διαδικασία.

Για τον αναπτυξιακό νόμο στόχος μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η αύξηση της ρευστότητας, που δίνεται στην αγορά ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βελτίωση της ταχύτητας των ελέγχων ώστε να πάνε πιο γρήγορα τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και βέβαια η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, να αναφέρω ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων πριν από λίγες εβδομάδες μετά από δεκατέσσερα χρόνια ξεμπλόκαρε την επένδυση "ITANOS GAIA", πέντε ξενοδοχεία, 270 εκατομμύρια ευρώ στην Κρήτη.

Επίσης, εντάσσουμε στο νομοσχέδιο προκειμένου να κυρωθούν από τη Βουλή οι μεγάλες επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου που δυστυχώς παρέμειναν στα συρτάρια ίσως αδικαιολόγητα για πολλά χρόνια.

Αφ' ετέρου εργαζόμαστε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων τις οποίες θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με τους επενδυτές. Βέβαια, ήδη πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα, παρ' ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η δημοσιονομική συζήτηση. Τους προηγούμενους τρεις μήνες στην Ελλάδα είδαμε παραδείγματος χάρη τον ελβετικό όμιλο Dufry να αγοράζει το 51% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, τον αμερικανικό όμιλο US Diamond Resorts να αγοράζει πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη και στη Ρόδο, την αμερικανική εταιρεία Paine & Partners να εξαγοράζει την ελληνική εταιρεία Eurodrip, η οποία εξειδικεύεται σε σύγχρονα προϊόντα ύδρευσης και την εταιρεία Strategic Initiatives να προχωρά στην εξαγορά της Δωδώνης.

Πέμπτη σημαντική προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και τις παραχωρήσεις οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες ανάπτυξης. Ενισχύουμε τον θεσμό των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων. Προχωράμε αποφασιστικά στις αποκρατικοποιήσεις. Δρομολογούμε την αξιοποίηση του παράκτιου αττικού μετώπου. Δρομολογούμε την επανένταξη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Δρομολογούμε την αξιοποίηση των τριάντα επτά περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας ώστε να μετατραπούν από απλές πίστες προσγείωσης και απογείωσης σε πόλους τοπικής ανάπτυξης».

(Ο Νότης Μηταράκης, βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών είναι υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις επενδύσεις. Τα αποσπάσματα είναι από την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline