Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:04:26

Γιώργος Κουρής: Ανασχηματισμός και φορολογία

«....Από το 2010 μέχρι σήμερα όμως βλέπουμε μια βροχή από φόρους σε μια οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται. Επομένως, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η εμπειρία από την φορολογική πολιτική που ασκήθηκε την περίοδο 2004-2009 δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Και η μεν τρόικα και ο κάθε Σόιμπλε έχουν το ελαφρυντικό ότι δεν μπορεί να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, οι κυβερνώντες όμως Έλληνες πολιτικοί «αγρόν αγοράζουν»; Δεν βλέπουν την κατάσταση του τέλματος που έχουμε οδηγηθεί και ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας μέσω της δραστικής μείωσης στην φορολογίας; Να δούμε οι καινούργιοι στο «άθλημα» των οικονομικών αν έχουν πάρει το μήνυμα....»

-Η οικονομική πολιτική και η τύχη της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί, από σήμερα έως τις επόμενες εκλογές, από το πόσο θα χαλαρωθεί η θηλιά της φορολογίας στο λαιμό των πολιτών, όλων των εισοδηματικών τάξεων. Η φορολογική επιδρομή θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει, εάν θέλουμε η οικονομία να πάρει μπρος και η κοινωνία να σταματήσει να κρυφοκοιτάζει για εξιλέωση σε παρατάξεις όπως η Χρυσή Αυγή.

Στο θέμα τα φορολογίας η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία χθες, αν θέλει να είναι έστω λίγο συνεπής με τα όσα είχαν αναγγελθεί προεκλογικά πρόσφατα, αλλά και από την ΝΔ μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Το μόνο ελαφρυντικό που έχει είναι η πίεση από την Τρόικα να εξασφαλιστεί πρωτογενές περίσσευμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μέθοδος για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας. Για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη. Επίσης δεν μπορεί να ευσταθεί πλέον ο ισχυρισμός ότι, επειδή συμμετέχει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιτίθεται στις περικοπές δαπανών, είναι αναγκαστική η αύξηση της φορολογίας.

Η νέα ηγεσία στο υπ. Οικονομικών (δεν ξέρουμε ακόμα την ταυτότητα του Γ.Γ. εσόδων) θα πρέπει να κάνει μια σε βάθος ανασκόπηση της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής στην χώρα μας, τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία. Η γνώση της οικονομικής θεωρίας ασφαλώς βοηθά, αλλά το κύριο ζητούμενο σήμερα είναι ποια ήταν τα αποτελέσματα των οποιονδήποτε θεωριών στην εφαρμογή τους στην χώρα μας. Επειδή πάντα απέχει η θεωρία από την πράξη, επικεντρώνουμε τον σχολιασμό μας στο πιο βασικό, την φορολογία ως βάρος στην οικονομία και την ανάπτυξη (βλέπε γραφικό).

Το δίδαγμα από όποιο μείγμα οικονομικής πολιτικής εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα φαίνεται από τα έσοδα του κράτους σε σχέση με το ΑΕΠ. Περιληπτικά και απολογιστικά, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι υπήρξε μια ηρεμία στην φορολογία την περίοδο από το 2004 έως και το 2009, ενώ στην συνέχεια μέχρι και σήμερα η μόνη έκφραση που μπορεί να περιγράψει το τι έγινε είναι, φορολογική καταιγίδα.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2004-2009 το φορολογικό βάρος ανά φορολογούμενο μειωνόταν συνεχώς λόγω της αύξηση των αφορολογήτων ποσών, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος και κερδών και την συνεχή ελάφρυνση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και τις μεταβιβάσεις. Αυτά είναι γνωστά σε όσους έχουν λίγη μνήμη. Παρά όμως την μείωση των φόρων ανά φορολογούμενο, τα έσοδα του κράτους ανέρχονταν παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ γιατί η οικονομία δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, αύξηση εισοδημάτων και κέρδη. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έμειναν την περίοδο αυτή στο 21%-22%. Γεγονός που σημαίνει ότι ανέβαιναν με ρυθμούς ανάλογους της αύξησης του ΑΕΠ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε τι έγινε το έτος της μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ, το 2009 και σε όλη την ΕΕ. Τα έσοδα τότε έπεσαν κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ, ή κατά 3 δις ευρώ. Κανονικά, αν η φορολογία είχε αυξηθεί προκειμένου να ισορροπήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο λόγος εσόδων προς ΑΕΠ θα έπρεπε να είχε αυξηθεί και όχι να μειωθεί. Η μείωση σημαίνει ότι υπήρξε προσπάθεια υποβοήθησης των εισοδημάτων, με ανάλογες ελαφρύνσεις, προκειμένου να ανακοπεί η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Από το 2010 μέχρι σήμερα όμως βλέπουμε μια βροχή από φόρους σε μια οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται. Επομένως, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η εμπειρία από την φορολογική πολιτική που ασκήθηκε την περίοδο 2004-2009 δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Και η μεν τρόικα και ο κάθε Σόιμπλε έχουν το ελαφρυντικό ότι δεν μπορεί να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, οι κυβερνώντες όμως Έλληνες πολιτικοί «αγρόν αγοράζουν»; Δεν βλέπουν την κατάσταση του τέλματος που έχουμε οδηγηθεί και ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας μέσω της δραστικής μείωσης στην φορολογίας; Να δούμε οι καινούργιοι στο «άθλημα» των οικονομικών αν έχουν πάρει το μήνυμα.

aep2014

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline