Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:34:46

Μιχάλης Χρυσοχοίδης: Δύο θεωρίες για την Ευρωζώνη, ένας δρόμος

«.........Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα για τη λύση της κρίσης.

Εδώ, χονδρικά, έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες, η μία θεωρία, η οποία λέει ότι μέσα από το δρόμο της Ευρώπης, μέσα από την ευρωπαϊκή διαδρομή θα δώσουμε απαντήσεις και θα ξεπεράσουμε την κρίση και η άλλη λογική που λέει, περίπου, να διαγράψουμε μόνοι μας το χρέος, να πάμε να διαπραγματευθούμε το επονείδιστο χρέος και, εν πάση περιπτώσει, να μην πληρώσουμε, να καταργήσουμε τις συμφωνίες και από εκεί και πέρα ενδεχομένως είτε θα μείνουμε στο ευρώ είτε όχι.

 

Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνουμε στο ευρώ ή όχι. Αυτό το ερώτημα έχει πια ξεπεραστεί. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια μέσα σε καθεστώς ελπίδας, προοπτικής, ανάπτυξης, εργασίας, παραγωγής και ευημερίας. Αυτό είναι το ερώτημα.

Σε αυτό το ερώτημα η μια πλευρά δίνει απάντηση, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη, με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού. Δίνει μια απάντηση κοπιαστική, που απαιτεί χρόνο, αλλά έχει έξοδο, έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια. Έχει αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένο.
Είναι η πρώτη φορά φέτος που θα οδηγηθούμε ψηφίζοντας αυτό τον προϋπολογισμό σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι η πρώτη φορά που

έχουμε μεγέθη που πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρωτοφανή, που δεν πέτυχε καμία χώρα και ταυτόχρονα βάζουμε τις προϋποθέσεις και τα θεμέλια για την έξοδο από την κρίση.

Έχουμε για πρώτη φορά, μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια, εξαγωγές που αντιστοιχούν σε ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, αυτό είναι εθνική επιτυχία! Άνθρωποι χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς εγγυητική επιστολή τρέχουν καθημερινά και επιτίθενται και καταλαμβάνουν τις αγορές του κόσμου και μάλιστα σε απαιτητικές και πλήρως ανταγωνιστικές αγορές όπως είναι οι ευρωπαϊκές.

Σήμερα έχουμε πια παραγωγούς που πωλούν αποκλειστικά χιλιάδες τόνους προϊόντων σε πολύ απαιτητικές αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και στις αναδυόμενες αγορές της περιοχής στη Μαγκρέμπ και στη Μέση Ανατολή. Έχουμε νέους ανθρώπους που τολμούν μέσα στην κρίση και παράγουν. Αυτή, λοιπόν, είναι η νέα Ελλάδα που αναδύεται και ταυτόχρονα έχουμε πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, μέχρι πολλές φορές και υποτυπώδη ανθρώπινα προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων.

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι θα πάμε με την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη ήταν πάντα προοδευτική. Η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των εργαζομένων είναι πάντα προοδευτική και αν καμιά φορά γίνεται συντηρητική, επανέρχεται μέσα από τους αγώνες των λαών. Οποιοσδήποτε αγώνας έξω από την Ευρώπη είναι μάταιος και οδηγεί την Ελλάδα σε μια τριτοκοσμική αφρικανική λογική και πορεία.

Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι το χρέος είναι πολύ επαχθές. Το αν είναι επονείδιστο ή όχι, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, αλλά είναι επαχθές. Ας συμφωνήσουμε εδώ ότι θα δώσουμε τον αγώνα το επόμενο χρονικό διάστημα να ρυθμίσουμε το χρέος και θα ρυθμιστεί το χρέος. Ας συμφωνήσουμε ότι θα ξεκινήσουμε μια Ελλάδα από την αρχή, μια Ελλάδα που θα έχει κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, εργασία, παραγωγή, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Ακούμε εδώ πρωτοφανείς θεωρίες. Καλό είναι ορισμένες φορές όσα λέγονται εδώ μέσα να αναλύονται περαιτέρω. Ακούγονται, λοιπόν, πρωτοφανείς θεωρίες και πρωτοφανή πράγματα. Άκουσα προηγουμένως τον κ. Λαφαζάνη να λέει: «Μάλιστα, θα έρθουν και οι ξένοι».
Μα, πρέπει να έρθουν οι ξένοι. Ποιος θα έρθει; Σε μια χώρα, όταν έχει κρίση, οι πρώτες επενδύσεις που συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Όμως, αυτές οι επενδύσεις θέλουν σταθερότητα, θέλουν βεβαιότητες, θέλουν σιγουριά, θέλουν μια χώρα με ευνομία και δικαιοσύνη, γιατί κανείς δεν έρχεται να επενδύσει τα λεφτά του σε μια χώρα που τελεί σε ερωτηματικό αν θα είναι στο ευρώ ή όχι.

Ο τουρισμός μας μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ και ταυτόχρονα, η αγροτική μας παραγωγή, η μεταποίηση, η εξυγίανση των δικτύων, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρξει μια επανάσταση στην περιφερειακή Ελλάδα η οποία τόσο πολύ αγνοήθηκε και ξεχάστηκε τα τελευταία χρόνια.»

(Το απόσπασμα είναι από την εισήγηση του πρώην υπουργού και βουλευτή Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη για τον Προϋπολογισμό του 2013 και τα θέματα οικονομίας, πολιτικής, κοινωνίας και στρατηγικής της Ελλάδας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline