Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:12:49

Παύλος Χαικάλης: Αρρυθμίες στα Ρυθμιστικά

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είναι κρίμα το ρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζουμε σήμερα, να παθαίνει «αρρυθμία» στην πρώτη μόλις συζήτησή του στη Βουλή.

Θα έλεγα ότι η απόσυρση γίνεται με πολύ άκομψο τρόπο. Δεν νομίζω ότι πειστήκατε από την ομιλία του συναδέλφου του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήταν προτιμότερο να παραδεχθεί ότι έγινε μία διαβούλευση μεταξύ σας, ότι δεν επέφερε αποτέλεσμα και αποσύρθηκε αυτό το κεφάλαιο του νομοσχεδίου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Είναι πραγματικά άκομψο. Δεν πειράζει.

Σε «αρρυθμία» λοιπόν μένει το ρυθμιστικό νομοσχέδιο. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που πραγματικά έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια, καθώς έχει να επικαιροποιηθεί από το 1985, αν και όλοι γνωρίζουν την τεράστια ανάγκη που έχει η χώρα για έναν σύγχρονο χωροταξικό, κυκλοφοριακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Έχουμε μπροστά μας ένα μακροσκελές νομοσχέδιο, το οποίο επί του συνόλου του καταργεί τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που είχαν οριστεί με το ρυθμιστικό του 1985. Συγκεκριμένα, το παρόν έχει συνταχθεί από το 2011 και τελικά κατατέθηκε στη Βουλή το 2014, μετά από αρκετές τροποποιήσεις και αλλαγές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι προς το καλύτερο.

Ουσιαστικά, έχουμε δύο νομοσχέδια. Το ένα όμως αποσύρθηκε. Όπως είχαμε επισημάνει όμως και στις Επιτροπές, χαρακτηριστική είναι η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκόμενων Υπουργείων Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενισχύουν τη θέση μας ότι πρόκειται μόνο για μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών χωρίς χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και αξιόπιστο προγραμματικό σχεδιασμό.
Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα τα σημερινά δεδομένα και τους ρυθμούς υιοθέτησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνησή σας, είναι αναμενόμενο να έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τον χρόνο περαίωσης των όσων αναφέρονται στο ρυθμιστικό νομοσχέδιο, όταν σε αυτό δεν ορίζονται ρητά χρονοδιαγράμματα, αλλά και όταν πολλά άρθρα του συγκρούονται με τον Νόμο Σουφλιά, που έδωσε λύση σε πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι με την ψήφιση του παρόντος καλούνται για ακόμη μια φορά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αντιμετωπίζοντας το τέρας της γραφειοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας. Αν δεν υπάρξει καθετοποίηση των αρμοδιοτήτων, λύση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Μέχρι σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η εφαρμογή της περιβαλλοντικής διαύγειας, καθώς και θέματα στον τομέα των δασών που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως οι δασικοί χάρτες. Αυτό το νομοσχέδιο όμως θα έρθει αργότερα, άσχετα αν διαφωνούμε με τη σειρά που έχουν έρθει τα νομοσχέδια. Έρχεται τέλος πάντων την Πέμπτη προς συζήτηση.

Δυστυχώς, εμένα προσωπικά δεν με πείσατε, κύριε Υπουργέ, λέγοντας μέσα στην Επιτροπή ότι τα Ρυθμιστικά δίνουν κατευθύνσεις στρατηγικής και γι' αυτό το λόγο έχουν γενικές κατευθύνσεις. Όταν η στρατηγική έχει γενικές κατευθύνσεις είναι στον «αέρα». Η στρατηγική ορίζεται πάνω σε ειδικές κατευθύνσεις και η συνισταμένη των ειδικών κατευθύνσεων επιτελεί το έργο της στρατηγικής που έχει όποιος οραματίζεται κάτι.

Ξεκινάμε με πάρα πολλά πράγματα. Θα έλεγα ότι το Ρυθμιστικό είναι ένα μεγάλο όραμα. Είναι πραγματικά έκθεση ιδεών, όπως είπα. Φορτσάρει πραγματικά σε πολλά πράγματα. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πιο μαλακά.

Νομίζω ότι η δημιουργία πανεπιστημιακού φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα ιδρύματα για την εδραίωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων με περιεχόμενο τις ανάγκες της Αττικής θα ήταν πιο εφικτή. Να υπάρχει μελέτη και επίβλεψη, δηλαδή καλύτερα η μελέτη να αναλαμβάνει και την επίβλεψη. Τα οφέλη που θα υπάρχουν θα είναι οι εναλλακτικές ώριμες μελέτες για κάθε ανάγκη της περιφέρειας με μηδενικό κόστος και η διεκδίκηση πόρων για αξιοποίησή τους. Δηλαδή να ξεκινούσαμε σιγά-σιγά από κομμάτια, γιατί όλα αυτά έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να αναδειχθούν.

Σχετικά με την ανάπτυξη της Αθήνας σε κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας πολιτισμού, δημιουργικότητας και καινοτομίας, όπως λέτε, καινοτομία είναι αυτή η αισχρή αισθητική η οποία υπάρχει σήμερα στην πόλη μας, κύριε Υπουργέ. Κατεβαίνοντας στους δρόμους βλέπεις τέντες, πολύπλοκα χρώματα, ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, διαφορετικής αρχιτεκτονικής κτίσματα και πολύ γυαλί.

Κι έρχομαι και σας ρωτώ: Πώς θα φτιάξουμε και θα αναδείξουμε αυτή την πόλη ιστορικά, πολιτιστικά, καινοτομικά, δημιουργικά, όταν δίπλα σε νεοκλασικά κτίσματα του Τσίλερ, βλέπουμε γυάλινα κτίσματα, τα οποία επιφέρουν κι ένα κόστος περισσότερο στον ενεργειακό κομμάτι της πόλης; Εδώ είναι που φάσκουμε και αντιφάσκουμε.

Σε ένα άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ – διορθώστε με αν κάνω λάθος: και πάλι δεν βλέπω καμία αναφορά στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, μια ιστορική περιοχή απείρου κάλλους, που η αξιοποίησή της μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού, αλλά και στην γενικότερη οικονομική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Ενώ προβλέπεται υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας, για το θέμα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, όπου πριν από λίγο καιρό τους τάφους των Σαλαμινομάχων τους γκρέμιζαν με μπουλντόζα και τους πέταγαν στη θάλασσα και δεν είχε γίνει καμία κρατική παρέμβαση, δεν μιλάμε.

Επίσης δεν λέμε ότι το βάθος του ιστορικού τόπου, παγκοσμίου σημασίας, στη Σαλαμίνα είναι γύρω στα σαράντα πέντε με πενήντα μέτρα. Οκτώ μέτρα κάτω από τη θάλασσα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει λυματολάσπη από τις αμμοβολές των πλοίων κλπ, η οποία καλύπτει όλη την ιστορικότητα εκείνης της εποχής, με όλα τα στοιχεία τα οποία είχε η ναυμαχία εκείνη, δηλαδή τα πλοία, τους οπλισμούς κλπ.

Στο παρελθόν είχε ζητηθεί από τους κατοίκους να γίνει πρόταση στο κράτος να υπάρξει σκάφος, το οποίο θα μπορούσε να αποσύρει τη λυματολάσπη και να αναδείξει αυτά τα ιστορικά μνημεία, όμως δεν έγινε αποδεκτό. Κάτι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο –δεν ξέρω τι- αλλά ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία, ό,τι δηλαδή σχετίζεται με την ιστορική, πολιτιστική μνήμη αυτής της χώρας κάποιοι θέλουν να εξαλειφθούν.

Είμαι ικανοποιημένος με την αναφορά που γίνεται στην Ακαδημία Πλάτωνος, αν και θα ήθελα μια διαβεβαίωση από τον Υπουργό ότι η ανάπλαση των γύρω χώρων θα αφορά και το χώρο που δίδασκε ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών και όχι μόνο το μουσείο. Είναι ντροπή, εν έτει 2014 ο τουρίστες να μην μπορούν να βρουν την Ακαδημία Πλάτωνος και εάν τελικά τη βρουν, να αντικρίζουν μια εικόνα πλήρους απαξίωσης αυτού του ιστορικού χώρου.

Συνεχίζοντας, θα αναφερθώ στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως εσείς τις έχετε ορίσει: απλό, συνεκτικό, επίκαιρο, υλοποιήσιμο. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να κάνετε λόγο για όλα αυτά, όταν επί της οδού Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται δεκάδες ετοιμόρροπα νεοκλασικά κτήρια, εγκαταλελειμμένα, για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, και δεκάδες κλειστά καταστήματα που μένουν ανοίκιαστα, λόγω βέβαια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου γίνεται εκτενής αναφορά στον παράκτιο χώρο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι, τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ, στην Αττική επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη διοίκηση και εκμετάλλευση των ακτών, αλλά και των χερσαίων και των θαλάσσιων χώρων, γεγονός που θεωρώ ότι δεν διευκολύνει την επίτευξη των στρατηγικών χώρων του νομοσχεδίου.

Για παράδειγμα, στη χωρική υποενότητα Μεσογείων, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι Δήμοι Μαρκόπουλου Μεσογαίας και Ραφήνας-Πικερμίου, τις παράκτιες και λιμενικές ζώνες διοικούν και εκμεταλλεύονται στο μεν Μαρκόπουλο Μεσογαίας ο Δήμος διά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του, στη δε Ραφήνα το ΤΑΙΠΕΔ, διά του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας. Στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου μάλιστα παρατηρείται το μοναδικό πανελλαδικά ίσως φαινόμενο, παράκτιος δήμος να μην έχει ούτε χιλιοστό ακτής υπό τη διοίκησή του.

Ερωτώ, λοιπόν: Πώς είναι δυνατό να επιτευχθεί ισόρροπη οικονομική και χωρική ανάπτυξη στους παράκτιους δήμους, όταν υφίστανται διαφορετικά διοικητικά και νομικά καθεστώτα;

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στην πολιτική επέκτασης του δικτύου μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής, όπου επανειλημμένως έχουμε επισημάνει στο Υπουργείο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ανάγκη επέκτασης των λεωφορειογραμμών για την αρτιότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά και την ίση μεταχείριση των πολιτών που διαμένουν στην περιφέρεια και όχι μόνο στο αστικό κέντρο.
(Ο Παυλος Χαικάλης είναι ηθοποιός και βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline