Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:59:56

Άγγλος τζιχαντιστής ο σφαγέας του αμερικανού δημοσιογράφου. FBI: Αυθεντικό το βίντεο με τον βάρβαρο αποκεφαλισμό του θύματος, με στολή πορτοκαλί, όπως οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Απειλές για δεύτερο αποκεφαλισμό. Παγκόσμια πρόκληση. Κύριο

Ουδείς πήρε σοβαρά τις «συστάσεις» του μελλοθάνατου, που μάλλον βρισκόταν υπό την σοβαρή επήρεια ή πίεση. Υπερήφανη δηλώνει η μητέρα του σε μήνυμά της στο facebook - Εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Κάμερον - CIA: «Η πρώτη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των ΗΠΑ» - Ένας ακόμη αμερικανός δημοσιογράφος όμηρος.

 

Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Από σφαγέα τζιχαντιστή Άγγλο, μάλλον, με τέλεια προσφορά.

Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία.

Οι αμερικανές αρχές εξετάζουν τη γνησιότητα του βίντεο και ό,τι στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών.

Οι ένοπλοι έχουν φορέσει στον Φόλεϊ, όπως και σε δεύτερο αιχμάλωτο που εμφανίζεται αργότερα, πορτοκαλί στολή που φαίνεται σκόπιμα να μοιάζει με εκείνες στο Γκουαντάναμο.

Δεν έχει γίνει δυνατόν από τις αμερικανικές αρχές να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εργάζονται για να επαληθεύσουν ή όχι την αυθεντικότητά του. Η Ουάσιγκτον πάντως εξέφρασε ήδη την οργή της για την περίπτωση που αποδειχτεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο.

«Έχουμε δει ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να εξακριβώσουν την αυθεντικότητά του» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν. «Εάν είναι γνήσιο, είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια δολοφονία ενός αθώου αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» συμπλήρωσε.

H μητέρα του δημοσιογράφου πάντως, φαίνεται να έχει αποδεχθεί το φρικτό γεγονός: «Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ», απάντησε η Νταϊάν Φόλεϊ σε μήνυμα στο Facebook.«Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν τους άλλους όμηρους. Όπως ο Τζιμ, είναι και αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο»...

Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά, και έτσι το Λονδίνο ανέφερε ότι ερευνά τις βάσεις δεδομένων του για κρατούμενους του Γκουαντάναμο που ενδεχομένως να έχουν ζήσει στη Βρετανία.

Στο φρικιαστικό βίντεο, ο ένοπλος απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και την καλεί να σταματήσει τα πλήγματα στους τζιχαντιστές. Μετά το «κήρυγμα», πιάνει το κεφάλι του ομήρου και τον αποκεφαλίζει με ένα μαχαίρι.

Στο τέλος, οι τζιχαντιστές «επιδεικνύουν» το ακέφαλο σώμα του ομήρου με το κομμένο κεφάλι του τοποθετημένο στην πλάτη του.

Λίγο αργότερα και πάλι οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο ένα ακόμη βίντεο όπου ισχυρίζονται ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη αμερικανό δημοσιογράφο τον Στίβεν Σότλεφ και αναφέρουν ότι η ζωή του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ζωή αυτού του αμερικανού πολίτη, Ομπάμα, εξαρτάται από την επόμενη απόφασή σου», φαίνεται να λέει ένας μασκοφόρος άνδρας στο βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μασκοφόρος άντρας ακούγεται να μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά και να έχει μπροστά του τον όμηρο που ονομάζεται Στίβεν Σότλοφ.

Δεν έχει γίνει δυνατή η επαλήθευση ούτε αυτού του βίντεο που ανάρτησαν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Διαδίκτυο.

Εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Κάμερον μετά το βίντεο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του μετά τη δημοσίευση του βίντεο, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός «θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Εσωτερικών, το Φόρεϊν Οφις και τις υπηρεσίες για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία και την απειλή που δημιουργείται από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», προστίθεται στη δήλωση.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε την «απόλυτη φρίκη» του για το βίντεο του αποκεφαλισμού.

«Είναι ένα επιπλέον παράδειγμα της θηριωδίας αυτής της οργάνωσης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πάντως ότι παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης πως ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ εκφράζεται στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

«Φαίνεται πως πρόκειται για έναν Βρετανό. Θα κάνουμε περαιτέρω έρευνες για να είμαστε σίγουροι», δήλωσε προς το BBC.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία (στις χώρες αυτές) ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε πως υπάρχουν "ολοένα και περισσότεροι» Βρετανοί στο Ιράκ.

Για τον Σιράζ Μάχερ, του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) στο Κινγκ'ς Κόλετζ του Λονδίνου, ο δράστης του αποκεφαλισμού «είναι πολύ πιθανόν ένας Βρετανός».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως οι ξένοι μαχητές που φεύγουν για τη Συρία δεν πηγαίνουν εκεί για να είναι θεατές», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πηγαίνουν εκεί για να συμμετάσχουν πλήρως στον πόλεμο, για να βρεθούν στις εμπροσθοφυλακές της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως οι τζιχαντιστές παρουσίασαν τη δολοφονία αυτή ως μια απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε πως η ενέργειά τους «δημιουργεί πίεση στον Ομπάμα, αλλά φέρνει επίσης σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση».

CIA: «Η πρώτη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των ΗΠΑ»

«Πρώτη τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των ΗΠΑ» χαρακτήρισε τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ.

Βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προσδιορίσουν την ταυτότητα του βρετανού μασκοφόρου άνδρα, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο του ISIS να κόβει τον λαιμό του Φόλεϊ.

Μιλώντας στον βρετανικό ραδιοσταθμό LBC, ειδικός γλωσσολόγος υποστήριξε ότι ο τζιχαντιστής του βίντεο είναι πιθανότατα από το Λονδίνο.

Στίβεν Σότλεφ ο δεύτερος «όμηρος»

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον βάρβαρο αποκεφαλισμό του Φόλεϊ και πάλι οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανήρτησαν στο Διαδίκτυο ένα ακόμη βίντεο όπου ισχυρίζονται ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Σότλεφ (αριστερά), και ανέφεραν ότι η ζωή του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ζωή αυτού του αμερικανού πολίτη, Ομπάμα, εξαρτάται από την επόμενη απόφασή σου», φαίνεται να λέει ένας μασκοφόρος άνδρας στο βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μασκοφόρος άντρας ακούγεται να μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά και να έχει μπροστά του τον όμηρο που ονομάζεται Στίβεν Σότλοφ.

Σε πρώτη φάση δεν κατέστη δυνατή η επαλήθευση ούτε αυτού του βίντεο που ανάρτησαν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Διαδίκτυο.

Το βίντεο αποτελεί «απάντηση» στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτής της "βάρβαρης" οργάνωσης.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση για την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το ιστορικό της απαγωγής του

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζεϊμς Φόλεϊ απήχθη στις 22 Νοεμβρίου του 2012, ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στη Συρία.
Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος είχε καλύψει τις κυριότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών και το 2011 ήταν κρατούμενος επί 43 ημέρες από το καθεστώς Καντάφι, μέχρι την παραμονή της εξαφάνισής του προμήθευε με βιντεορεπορτάζ από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 39χρονος τότε freelancer, ο οποίος είχε συνεργαστεί με μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αιχμαλωτίστηκε –όπως έγινε γνωστό τότε- κοντά στην πόλη Ταφτάναζ από τέσσερις άνδρες οπλισμένους με ημιαυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, μαζί με τον οδηγό και τον διερμηνέα του. Οι δύο τελευταίοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Ενώ, κατά τη διάρκεια της απαγωγής του βρισκόταν μαζί με έναν ακόμη δημοσιογράφο.

Το μήνυμα της μητέρας του Αμερικανού δημοσιογράφου

"Ποτέ δεν υπήρξαμε πιο περήφανοι για τον γιο μας. Εδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του λαού της Συρίας", αναφέρει η Νταϊάν Φόλεϊ.

Η μητέρα του δημοσιογράφου συγκλονίζει: "Παρακαλώ θερμά τους απαγωγείς να χαρίσουν της ζωές των υπόλοιπων ομήρων. Οπως και ο Τζέιμς είναι αθώοι. Δεν έχουν κανέναν έλεγχο στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική στο Ιράκ, στη Συρία ή οπουδήποτε στον κόσμο. Ο Τζέιμς ήταν ένας εξαιρετικός γιος, αδερφός, δημοσιογράφος και άνθρωπος"

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline